Langvarig hoste etter forkjølelse

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Den vedvarende kriblingen i halsen betyr ikke nødvendigvis at du fortsatt er syk. Lær mer om langvarig hoste etter forkjølelse.

Langvarig hoste etter forkjølelse

Forkjølelsessymptomene kan feste seg etter at kroppene våre har kjempet seg gjennom sykdommen. Du er endelig kommet over forkjølelsen, men ser ikke ut til å bli kvitt den dvelende hosten den etterlot seg. Bør du være bekymret?

Hoste forårsaket av forkjølelsesvirus eller infeksjon er like mye forårsaket av tilstanden, som de er av immunsystemets respons på å bekjempe sykdommen. Du vil ha hvite blodlegemer som beveger seg for å bekjempe det som forårsaker sykdommen. Så selv etter at viruset er utryddet, løser kroppen din fortsatt den betennelsen, og kan forårsake vedvarende symptomer som hosting. Slim bygger seg opp når du har forkjølelse, og nesehulen og bihulene vil fortsette å dryppe slim ned i halsen din, og skaper en kilende effekt som får deg til å hoste.

Sekundær infeksjon, for eksempel postviral lungebetennelse

Noen ganger får du en virusinfeksjon, for eksempel forkjølelse, og da er immunforsvaret opptatt med å bekjempe det og kan bli distrahert. En bakteriell infeksjon kan ta tak, noe som vil trenge en ny eller annen behandling. Hvis du blir syk, blir bedre, for så å bli mye verre, kan forverringen være et tegn på en annen infeksjon som har tatt tak.»

Astma

En hoste kan være forårsaket av astma, eller når noen mennesker blir forkjølet, kan de få en astmatisk respons. De små luftveiene til lungene kan innsnevres, og det vil føre til tungpustethet. Når du hører pusten fra hosten, er det en bekymring for at det kan være noe annet enn bare en hoste med forkjølelse.

Du hadde aldri forkjølelse i utgangspunktet

Symptomer som ligner en forkjølelse kan vise seg å være forårsaket av noe annet. Det er en rekke andre ting som kan etterligne forkjølelsessymptomer, for eksempel sure oppstøt og halsbrann. Forkjølelsen skal bare vare fem til ti dager. Hvis du har høy feber eller føler at du blir verre og ikke bedre, kan du sjekke ut med en lege.

Andre bekymringer

For mer alvorlige bekymringer med hoste, for eksempel hjertesykdom og lungekreft,vil svært få mennesker som har hoste ha lungekreft. Men ingen kjenner kroppen din så godt som deg, så hvis du føler at noe ikke stemmer, så sjekk det ut.

Tegn for å bli revurdert inkluderer:

  • hvis hosten varer mye lenger enn du tror den burde
  • hvis noe endrer seg med hoste, for eksempel at det går fra en tørr hoste til en med slim
  • hvis du hoster opp blod

Er jeg smittsom hvis jeg hoster?

Du er smittsom i minst 24 timer før du har symptomer på en sykdom, fordi kroppen din oppdager sykdommen. Selv om de fleste forkjølelser varer 5 til 10 dager, kan fortsette å gi fra deg viruset i opptil 21 dager. Så det er vanskelig å vite nøyaktig. Hvis du har en infeksjon som forårsaker feber, vanligvis når feberen er borte, er det mindre sannsynlig at du vil være smittsom. Hvis du har en hoste som er forårsaket av noe som krever antibiotika, vanligvis når du har vært på antibiotika i 24 timer, vil infeksjonen stort sett være borte.

Hvordan kan jeg behandle en langvarig hoste?

For en hoste forårsaket av en forkjølelse, kan medisinering som inneholder dekstrometorfan være nyttig. Imidlertid bør du være forsiktig med hostemedisin som inneholder kodein. Kodein har potensielle skadevirkninger, eller kan være vanedannende. Reseptbelagte medisiner kan også være effektive for langvarig hoste etter forkjølelse. Hoste er forårsaket av irritasjonsreseptorer i halsen og lungene, så infeksjon kan øke følsomheten til disse reseptorene. Det er reseptbelagte medisiner som kan løse den følsomheten som hjelper til å lette hosten.

Hjemme- og urtemedisiner er ikke tett regulert, så noen ganger vet du kanskje ikke alltid hva du får. Hva som er i disse medisinene stemmer kanskje ikke alltid med det som etiketten sier, på grunn av manglende regulering.

Hvis te og honning derimot er din greie, så gå for det. Honning legger seg i halsen og lindrer, noe som kan motvirke hoste. For barn over 1 år hjelper honning med irritasjonen ved å berolige symptomene. Det får imidlertid ikke hosten til å forsvinne. Og hvis du liker å ta vitamin C, sink eller solhatt, er det ikke er mye bevis som viser effektiviteten av disse naturmidlene.

Faktisk bør du ikke ta solhatt regelmessig for å forebygge forkjølelse, fordi det ikke hjelper immunforsvaret. Men så snart du føler at symptomene kommer, kan det å ta solhatt, sink eller C-vitamin noen ganger redusere lengden eller alvorlighetsgraden av forkjølelsen, men ikke kurere den. Dessverre er det ingen kur mot forkjølelse.

Relaterte artikler:

Tett nese uten forkjølelse

Hurtigkur mot forkjølelse

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren

Legg inn kommentar