Langturer for nybegynnere

Langturer for nybegynnere. Lær hvordan du som nybegynner kan komme i gang med langturer, og hvilken effekt langturene har på din løpsform.

Trene langturer for første gang

Å løpe langturer kan gi deg en rekke fordeler som løper, og har du litt erfaring med løping fra før av er det ingen grunn til å vente med å løpe langturer. Langturer øker fettforbrenningen din og gjør deg til en sterkere og mer utholdende løper.

I denne artikkelen vil du lære mer om langturer for nybegynnere.

Hvorfor nybegynnere bør løpe langturer

Langturer vil bidra til å øke fettforbrenningen din, og gjør kroppen mer effektiv i å lagre og omsette glykogen, kroppens drivstoff. Dette er viktige egenskaper som du kan dra nytte for alle distanser du trener for. Å løpe langt vil også gjøre deg sterkere, ved at beina venner seg til belastningen det er å løpe over et lenger tidsrom.

Å løpe langturer er viktig trening for alle typer distanser. Du trenger å bygge opp din aerobe utholdenhet uavhengig av om du trener til en 400 meter eller et maraton. Din aerobe kapasitet er grunnmuren i din løpsform. På denne grunnmuren legger du det videre grunnlaget, avhengig av om du skal bli god til å løpe 800 meter, 5000 meter eller maraton.

Langturene er viktig for å trene opp din aerobe utholdenhet, som betyr at du forbedrer muskulaturens evne til å ta opp oksygen. God aerob utholdenhet gjør at du kan løpe lenge uten at den aerobe kapasiteten overskrides, og du går over til anaerob forbrenning. Trener du anaerobt får ikke muskulaturen nok oksygen, og som resultat vil du få en opphopning av melkesyre i muskulaturen. Du vil bli tvunget til å sette ned tempoet, og blir det ille nok må du stoppe opp helt.

Langturene er med på å bygge både din fysiske og mentale kapasitet. Å løpe langt utfordrer din fysiske kapasitet ved belastningen det er for beina å løpe i flere timer. Denne treningen er en tilvenning for muskulaturen, slik at den gradvis tåler mer og mer. Å løpe langturer er også en fin øvelse i å takle mentalt det er å løpe langt. Du må ha fokus over en lengre periode, ikke minst i forhold til å ta det rolig på disse turene. Å løpe lenge kan av og til også være en prøve for din tålmodighet.

Langturer for nybegynnere med en gradvis økning i lengde

Hvor lange langturer du som nybegynner skal løpe, vil blant annet avhenge av ditt formnivå. Som for all annen løpetrening du gjennomfører bør du ha en gradvis økning i hvor langt du løper, slik at kroppen får en gradvis tilvenning til belastningen det er å løpe langt. Ta utgangspunkt i hvor langt du greier å løpe nå, og øk lengden på langturen fra uke til uke. Hvor mye du skal øke vil variere, men for nybegynnere er det viktig at du ikke øker for mye. Gjør en egenvurdering på hvor mye du kan øke langturene fra uke til uke.

Intensitet på langturene

Du bør starte opp med å løpe langturer med lav intensitet. Som vi har vært inne på tidligere, kan langturer være utmattende, selv når de blir løpt i et rolig tempo. Etter hvert når du får mer erfaring med å løpe langturer, kan du legge inn perioder i langturen der du løper med moderat intensitet, og kanskje også avslutte langturen med noen minutter med hard intensitet.

Langturer for nybegynnere

Langturer kan nybegynnere kan komme i gang med relativt raskt etter at de har begynt å løpe. Det spiller ingen rolle om langturen bare er noen få kilometer i begynnelsen, for du vil gradvis øke lengden fra uke til uke. Effekten av langturene vil være økt fettforbrenning, og at du blir en sterkere og mer utholdende løper, noe du vil dra nytte av for alle distanser du trener for.

Relaterte artikler:

Fordeler med rolig løpetrening for nybegynnere

Rolig langtu

Om forfatteren

Legg inn kommentar