Langturer for 5 km under 18 min

Langturer spiller en viktig rolle i en slik treningsplan, og i denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan langturer kan bidra til å nå dette målet.

En 5-kilometers løpsprestasjon under 18 minutter er en utfordring som krever strategisk trening, dedikasjon og en god kombinasjon av utholdenhet, hastighet og mental styrke. Langturer spiller en viktig rolle i en slik treningsplan, og i denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan langturer kan bidra til å nå dette målet. Vi vil belyse hvorfor langturer er viktige, hvordan de skal gjennomføres, og hvordan man kan optimalisere treningsplanen for å prestere under 18 minutter på 5 km.

Hvorfor langturer er essensielle

Langturer utgjør grunnlaget for aerob kapasitet, og øker kroppens evne til å bruke oksygen effektivt. Å ha en god aerob base er avgjørende for utholdenhet, noe som igjen gir deg muligheten til å presse deg når intensiteten øker, som i en 5 km-løype.

Spar stort på hundrevis av tilbud hos MILRAB – HANDLE NÅ

Utvikling av aerob kapasitet

Aerob kapasitet er et mål på kroppens evne til å bruke oksygen til å produsere energi under utholdende aktiviteter. I løping vil en god aerob kapasitet tillate deg å opprettholde et høyt tempo over tid uten å akkumulere for mye laktat i musklene. Langturer er spesielt viktige for å utvikle denne kapasiteten fordi de trener hjertet til å p p\u00umpe mer effektivt og forbedrer blodgjennomstrømningen i musklene. Dette reduserer risikoen for å «gå tom» under et konkurranseløp.

Ifølge den anerkjente treningsfysiologen Jack Daniels (2005), bidrar langturer til å bygge kapillærer rundt muskelfibrene. Dette øker mengden oksygen som musklene kan ta opp, noe som er viktig for å kunne holde et høyt tempo under løpet.

Psykisk styrke og utholdenhet

Langturer har også en psykologisk dimensjon som ofte overses. Det å løpe lengre distanser bygger mental utholdenhet som kan hjelpe deg å takle smerten og ubehaget som oppstår mot slutten av et hardt 5 km-løp. Mental styrke er avgjørende for å kunne holde oppe farten i de siste kilometerne, spesielt når kroppen begynner å protestere. Langturer hjelper deg å bli komfortabel med ubehaget ved løping og kan gjøre det lettere å opprettholde fokus når det gjelder som mest.

Hvordan planlegge langturer for å nå 5 km under 18 min

For å oppnå et mål om å løpe 5 km under 18 minutter, er det viktig å inkludere langturer som er riktig planlagt med hensyn til varighet, intensitet og frekvens.

Varighet og intensitet

En langturs varighet kan variere avhengig av løperens erfaring og treningsnivå. For en løper som ønsker å nå 5 km under 18 minutter, anbefales det vanligvis at langturer varer mellom 60 til 90 minutter, med en intensitet på rundt 65-75 % av maksimal hjertefrekvens (Friel, 2012).

Det er viktig å holde intensiteten lav nok til å sikre at kroppen faktisk jobber aerobt og at løperen bygger utholdenhet uten risiko for overbelastning. Dette vil samtidig sikre at du får tilstrekkelig restitusjon til å kunne prestere godt på kortere, mer intense økter senere i uken.

Frekvens

For å kunne dra full nytte av langturer er frekvensen av treningsøktene avgjørende. De fleste løpere vil ha god nytte av å gjennomføre en langtursøkt hver uke. Å kombinere langturer med andre løpsøkter, som intervaller og terskeltrening, vil gi en helhetlig treningsplan som dekker alle aspekter av løpeprestasjon (Daniels, 2005).

Kombinasjon av langturer og intervalltrening

Mens langturer er viktig for å bygge grunnleggende utholdenhet, er intervalltrening avgjørende for å øke den maksimale oksygenopptaket (VO2maks) og farten. Kombinasjonen av langturer og intervalløkter vil være sentral i treningsplanen for å nå målet om 5 km under 18 minutter.

Intervalløkter for å forbedre VO2maks

Intervalltrening innebærer å veksle mellom korte perioder med høy intensitet og aktive pauser eller restitusjonsperioder med lavere intensitet. Ved å trene intervaller kan du forbedre kroppens evne til å bruke oksygen effektivt, noe som er avgjørende for å kunne holde et raskt tempo på en 5 km (Seiler & Tønnessen, 2009).

En typisk intervalløkt for en løper med mål om 5 km under 18 minutter kan være 6×800 meter med 90 sekunder hvile mellom hvert drag. Hvert drag bør gjennomføres i en fart som tilsvarer eller er litt raskere enn det målte tempoet for en 5 km under 18 minutter (cirka 3:36 per kilometer).

VINTEREN SKAL UT hos MILRAB – Hundrevis av tilbud! GJØR ET KUPP NÅ 🛒

Terskeltrening

I tillegg til intervalltrening bør terskeltrening inkluderes for å øke kroppens evne til å holde et høyt tempo uten å akkumulere laktat. Terskeltrening utføres ved omtrent 85-90 % av maksimal hjertefrekvens og er ideelt for å forbedre laktatterskelen, som lar deg opprettholde et høyt tempo over lengre tid (McMillan, 2014).

Relatert: Treningsprogram 5 km under 18 min

Variasjon og progresjon

Variasjon og progresjon er to viktige prinsipper innenfor treningslære. For å sikre kontinuerlig forbedring og unngå stagnasjon er det viktig å variere langturer, samt øke intensitet og varighet gradvis.

Variasjon i langturer

Selv om langturer ofte kjøres i et rolig tempo, kan man variere disse ved å inkludere progresjonsløp, hvor intensiteten øker mot slutten av langturen, eller ved å legge inn segmenter med høyere intensitet underveis. Dette vil simulere følelsen av å holde tempoet oppe på slutten av en 5 km, og vil forberede kroppen på å håndtere økt intensitet etter allerede å ha løpt en lengre distanse.

Progresjon

Progresjon innebærer å gradvis øke lengden eller intensiteten på langturer over tid. For eksempel kan man starte med en langtursøkt på 60 minutter og øke med 5-10 minutter hver uke til man når 90 minutter. Denne gradvise økningen vil sikre at kroppen tilpasser seg belastningen, samtidig som man reduserer risikoen for skader (Friel, 2012).

Restitusjon og skadeforebygging

En viktig del av å trene for en 5 km under 18 minutter er å inkludere tilstrekkelig restitusjon og fokusere på skadeforebygging. Langturer og intervaller utsetter kroppen for betydelig belastning, og det er avgjørende å tillate kroppen å komme seg etter disse øktene.

Restitusjon etter langturer

Etter en langtur er det viktig med god restitusjon for å gi kroppen mulighet til å reparere og styrke seg. Dette kan inkludere lett aktivitet som gange eller yoga, samt riktig ernæring for å fylle opp glykogenlagrene. Ifølge Asker Jeukendrup (2010), er det ideelt å konsumere karbohydrater og protein i en ratio på 3:1 innen 30 minutter etter endt økt for å maksimere gjenopprettingen.

Skadeforebyggende tiltak

Langturer kan belaste ledd og muskler, og det er viktig å ta hensyn til skadeforebygging. Styrketrening to ganger i uken, med fokus på å styrke hofter, lår og leggmuskulatur, vil bidra til å redusere risikoen for overbelastningsskader (Blagrove et al., 2018). I tillegg bør mobilitetsøvelser inkluderes for å opprettholde bevegelsesutslag og redusere risikoen for muskulære ubalanser.

Kosthold og ernæring

For å kunne yte maksimalt under langturer og korte, intense intervaller, er det viktig å ha et riktig balansert kosthold. Ernæring spiller en stor rolle i prestasjon, og et godt kosthold vil bidra til både energinivå og restitusjon.

Karbohydrater som drivstoff

Karbohydrater er kroppens foretrukne energikilde under intens fysisk aktivitet. For en løper som trener for å oppnå 5 km under 18 minutter, er det viktig å innta nok karbohydrater for å fylle opp glykogenlagrene. En løper bør sikte på å innta mellom 5-7 gram karbohydrater per kilo kroppsvekt per dag for å opprettholde energinivået under trening (Burke et al., 2011).

Protein for restitusjon

Protein er viktig for muskelreparasjon og restitusjon etter langturer og harde økter. Et tilstrekkelig inntak av protein hjelper med å bygge og vedlikeholde muskelmasse, noe som igjen kan forbedre løpsøkonomien. Det anbefales å innta mellom 1,2 og 1,7 gram protein per kilo kroppsvekt per dag, avhengig av treningsbelastningen (Phillips & Van Loon, 2011).

Relatert: Pyramideintervall for 5 km under 18 min

Mentale teknikker for suksess

Løping er ikke bare en fysisk utfordring, men også en mental. For å nå målet om 5 km under 18 minutter kreves det fokus, disiplin og evnen til å pushe seg selv gjennom smerte og ubehag.

Få de beste tilbudene til knallpriser hos MILRAB!  – HANDLE NÅ >> 🔥

Visualisering

Visualisering er en teknikk som brukes av mange toppidrettsutøvere for å forberede seg mentalt til konkurranser. Ved å visualisere hvordan du skal løpe 5 km-løpet under 18 minutter, inkludert å kjenne på ubehaget og se for deg selv klare å holde tempoet, kan du bygge mental styrke og forberede deg på utfordringene som venter (Taylor & Wilson, 2005).

Målsetting

Å sette seg konkrete, realistiske delmål kan være motiverende og gjøre veien mot målet mer overkommelig. Et eksempel kan være å forbedre tidene på en 10 km eller å øke lengden på langturen fra uke til uke. Ved å bryte ned målet om 5 km under 18 minutter i mindre deler, kan det føles mer oppnåelig og bidra til å holde motivasjonen oppe gjennom treningsprosessen (Locke & Latham, 2002).

Konklusjon

Langturer er en avgjørende del av en effektiv treningsplan for å nå et mål om å løpe 5 km under 18 minutter. Ved å bygge aerob kapasitet, forbedre utholdenhet og mental styrke, og kombinere langturer med intervall- og terskeltrening, kan du optimalisere prestasjonen din. En godt strukturert treningsplan med tilstrekkelig restitusjon, et riktig balansert kosthold, og bruk av mentale teknikker vil bidra til å sikre at du kan nå dette ambisiøse målet. Ved å holde seg til prinsippene om progresjon og variasjon, og fokusere på skadeforebygging, vil veien mot å prestere under 18 minutter på 5 km være innen rekkevidde.

Referanser

  1. Blagrove, R. C., Howatson, G., & Hayes, P. R. (2018). Strength and conditioning habits of competitive distance runners. Journal of Strength and Conditioning Research, 32(8), 2321-2330.
  2. Burke, L. M., Hawley, J. A., Wong, S. H. S., & Jeukendrup, A. E. (2011). Carbohydrates for training and competition. Journal of Sports Sciences, 29(sup1), S17-S27.
  3. Daniels, J. (2005). Daniels’ running formula (2nd ed.). Human Kinetics.
  4. Friel, J. (2012). The triathlete’s training bible (4th ed.). VeloPress.
  5. Jeukendrup, A. (2010). Carbohydrate and exercise performance: The role of multiple transportable carbohydrates. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, 13(4), 452-457.
  6. Locke, E. A., & Latham, G. P. (2002). Building a practically useful theory of goal setting and task motivation: A 35-year odyssey. American Psychologist, 57(9), 705-717.
  7. McMillan, G. (2014). You (only faster). McMillan Running.
  8. Phillips, S. M., & Van Loon, L. J. C. (2011). Dietary protein for athletes: From requirements to optimum adaptation. Journal of Sports Sciences, 29(sup1), S29-S38.
  9. Seiler, S., & Tønnessen, E. (2009). Intervals, thresholds, and long slow distance: The role of intensity and duration in endurance training. Sports Science, 13, 52-62.
  10. Taylor, J., & Wilson, G. (2005). Applying sport psychology: Four perspectives. Human Kinetics.

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Close the CTA
Close the CTA