HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40% FØR DET ER FOR SENT


Langkjøring løping

En av de største utfordringene som nye løpere står overfor er å løpe langt. Lær mer om hvordan du trene langkjøring når du løper.

Nybegynnere blir ofte skadet eller utbrent før de når sine mål med antall kilometer løpt hver uke. Når du har truffet et platå, kan det være vanskelig å komme over og forbi dette platået.

Langkjøring når du trener løping

Når du prøver å presse grensene dine, vil du sannsynligvis møte både fysiske og mentale hindringer. Dette er en normal del av treningsprosessen. Prøv noen av disse strategiene for å gjøre løpene dine ikke bare lenger, men også morsommere. Løpere nøler noen ganger med å trene langkjøring, fordi de frykter potensiell smerte eller kjedsomhet som følger med langkjøring. Nøkkelen er å ta det gradvis. Å løpe lenger tar tid og tålmodighet, så det er best å ta det gradvis for å unngå overbelastning og skader. For å forebygge skader, bør du ikke øke den ukentlige treningsmengden med mer enn 10 prosent, i tillegg til uker der du reduserer treningsmengden, for at kroppen skal få tid til å restituere.

Alltid oppvarming når du trener løping

En god oppvarming før du løper kan forebygge skader og gi deg bedre effekt av løpetreningen. Du kan enten starte med rolig jogg, eller gå og jogge de første kilometerne, for å øke kroppstemperaturen og gjøre leddene klare for mer aktivitet. Du må heller ikke glemme å kjøle deg ned i minst 10 minutter med lett tempo på slutten av løpeturen.

Gradvis økning i treningsmengde

Hvis du er vant til å løpe to eller tre mil om gangen, vil det å løpe for mye, fort være en oppskrift på katastrofe. Ikke bare er det mer sannsynlig at du utbrent, men du står også overfor den reelle risikoen for en skade som gjør at du ikke kan trene løping på mange måneder. Nøkkelen er å legge til kilometer veldig gradvis. Som tidligere nevnt, ikke øk avstanden med mer enn 10 prosent i uken, i mange tilfeller enda mindre. Det kan ta litt tid å komme dit, men du vil til slutt kunne takle de lengre distansene trygt takket være denne strategien. Å legge til bare en kilometer eller to hver uke er den beste tilnærmingen når du prøver å løpe lengre distanser. På samme måte som du øker treningsmengden gradvis, bør du også trene med lav intensitet. Hvis du trener mye med hard intensitet, i tillegg til å øke treningsmengden, kan dette være en oppskrift på skader.

Gå og løpe

Hvis du ikke kan holde tempoet hele løpeturen, ikke bekymre deg. Du skal ikke legge press på deg selv for å jogge eller løpe hele distansen. I stedet kan du gå og jogge for å dekke lenger avstander. Denne kombinasjonen gir deg flere fordeler. Du vil fremdeles få god trening og forbrenne mye kalorier. Men du vil også øke utholdenheten og selvtilliten, slik at du etter hvert kan løpe lengre distanser.

Intervaller er en flott måte å bygge din kondisjon og aerobe kapasitet på, men vær forsiktig med tanke på hvilken intensitet du trener med. Forsikre deg om at du er komfortabel med å løpe i et saktere tempo før du gradvis begynner å legge til intervaller med økt intensitet.

Bli mentalt tøffere

Nybegynnere er fysisk rustet til å løpe en viss distanse, men de har ikke selvtillit eller mental styrke nok å presse seg lenger. Så hvordan bygger du mental utholdenhet? I likhet med å bygge fysisk styrke til å takle lenger lenger distanser over tid, vil det også gjelder når det kommer til mental styrke. Når du blir en sterkere løper fysisk, vil det også gjøre deg sterkere mentalt. Du må være tålmodig og bygge det opp gradvis over tid. Forsøk å distrahere deg selv ved å spille tankelek, velge nye rute eller løpe med andre. Musikk når du løper er en annen motivator for mange løpere.

Sett deg delmål

Å ha spesifikke kortsiktige mål å jobbe mot, kan hjelpe deg med de mentale utfordringene det er å løpe lenger. Målene dine kan være så enkle som “Løpe til neste lysstolpe”, og deretter neste stolpe, og stolpen etter det. Det spiller ingen rolle hvor lite målet ditt er, så lenge det holder deg i bevegelse.

Relaterte artikler:

Tren opp utholdenheten når du løper rolige langturer

Hvordan få treningsmotivasjon for løping

Om forfatteren

Legg inn kommentar

HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40%

Ultra Omega 3 er den ferskeste og reneste norske lakse-omega 3 som finnes på markedet