Kvalme som kommer og går

Kvalme er en urolig følelse i magen som kan være ledsaget av en følelse av at man må kaste opp. Lær mer om årsaker til kvalme som kommer og går.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Kvalme som kommer og går

Kvalme er ikke generelt sett på som en tilstand i seg selv, men er snarere et symptom på noe annet som skjer i kroppen. Noen ganger er kvalme også ledsaget av mangel på matlyst, oppstøt, oppkast og magesmerter eller ubehag.

Kronisk eller akutt kvalme

Kvalme kan være forårsaket av en tilstand som oppstår plutselig, og kalles akutt. Akutt kvalme kan være forårsaket av et virus som påvirker magen og forårsaker kvalme og oppkast (dette er gastroenteritt, som ofte kalles “mageinfluensa”, selv om det ikke er relatert til influensa). Matforgiftning er en annen årsak til kvalme (noen ganger også ledsaget av oppkast og diaré) som vil oppstå plutselig og vanligvis løser seg på egen hånd når bakteriene tømmes ut av kroppen.

Andre vanlige årsaker til akutt kvalme som vanligvis løser seg selv inkluderer:

  • Reisesyke (bevegelsessyke)
  • Ekstreme smerter
  • Bakrus
  • Bivirkninger av medisiner
  • Migrene
  • Overspising
  • Stress
  • Traumer (for eksempel hjernerystelse)

Kronisk er når kvalmen kan være til stede hele tiden, eller den kan komme og gå. I noen tilfeller kan kvalmen komme etter en utløsende faktor, for eksempel å spise, bare for å forbedre seg, og deretter komme igjen etter neste måltid. Når kvalmen er kronisk, og det ikke er noen klar årsak som graviditet, er det på tide å snakke med en lege om hvorfor det kan skje. Det vil ikke være en bestemt test som kan hjelpe med å bestemme årsaken til kvalme, så testing vil avhenge av hva som kan være den mistenkte årsaken.

Kvalme er et symptom på en tilstand, og noen av de mer vanlige årsakene kan omfatte:

Graviditet

Kronisk kvalme er vanlig hos gravide, spesielt i første trimester, og kalles ofte «morgenkvalme», ​​selv om det kan vare hele dagen. For mange kvinner kommer kvalme i midten av første trimester og er borte i andre, men noen kvinner har kvalme hele svangerskapet, eller den kommer tilbake mot slutten. Når kvalme er alvorlig og er ledsaget av oppkast til det punktet hvor det er utfordrende å holde mat eller vann nede, kan dette være en tilstand som kalles hyperemesis gravidarum.

Gallestein

Gallestein er vanlig, spesielt hos kvinner som har dobbelt så stor sannsynlighet for å ha gallestein som menn. Galleblærestein trenger ikke forårsake noen symptomer, men kan forårsake smerter i rygg, skulder eller øvre del av magen, og kvalme og oppkast. Symptomene kan være verre etter å ha spist, spesielt når du spiser et måltid som inneholder høye nivåer av fett. Gallestein kan bli diagnostisert med en av flere forskjellige bildetester og blir ofte behandlet med fjerning av galleblæren.

Gastroøsofageal reflukssykdom (GERD)

GERD er en vanlig tilstand som oppstår når mageinnholdet kommer opp igjen i spiserøret. Dette kan forårsake symptomer på halsbrann, oppstøt og kvalme. Symptomene kan være verre etter å ha spist eller om natten, etter å ha ligget, og kvalmen kan henge igjen, spesielt hvis magesyre kommer opp i halsen. Livsstilsendringer som å gå ned i vekt og sove med hevet hodet, i tillegg til å unngå potensielle triggere som røyking, alkoholholdige drikker, kaffe, sjokolade, fet mat og stekt mat, kan også hjelpe.

Migrene

Migrenehodepine kan forårsake kvalme enten før hodepinen kommer eller under hodepinen. Å diagnostisere hodepine kan være sammensatt, fordi det er flere forskjellige typer migrene som har forskjellige symptomer. Behandling kan innebære både livsstilsendringer og medisiner.

Magesår

Et magesår er når det er sår i magen, tynntarmen eller spiserøret. I de fleste tilfeller skyldes magesår av en bakterie som kalles Helicobacter pylori (H. pylori). En annen årsak til magesår er bruken av ikke-steroide antiinflammatoriske medisiner (NSAIDs) som ibuprofen, men dette er ikke så vanlig. Magesår forårsaker ofte smerter eller ubehag, men kan også forårsake kvalme, oppkast, tap av appetitt, vekttap og følelse metthet, selv etter små måltider. For sår forårsaket av H. pylori, vil antibiotika bli foreskrevet, sammen med andre medisiner for å lindre symptomer.

Forstyrrelser i sentralnervesystemet

Tilstander som påvirker nervesystemet eller infeksjoner kan være assosiert med kvalme. Disse forholdene er alvorlige og er vanligvis ledsaget av symptomer på forvirring, svimmelhet eller endringer i minnet. Hvis disse symptomene oppstår og det er mistanke om en blødning eller en infeksjon som hjernehinnebetennelse, er de en grunn til å oppsøke lege med en gang.

Hepatitt

Hepatitt er en betennelse i leveren og kan oppstå som følge av en infeksjon med et virus eller fra autoimmun hepatitt eller alkoholisk hepatitt. Hepatitt kan være akutt eller kronisk og kan forårsake kvalme sammen med gulsott, feber, hodepine og leddsmerter. Behandlingen vil avhenge av årsaken til hepatitt, men vil variere fra livsstilsendringer til antivirale medisiner til steroider.

Brokk

En brokk er når det er et svakt punkt i bukveggen og magen skyver gjennom den og opp i brystet. Brokk kan forårsake symptomer på refluks samt smerter eller ubehag, og i noen tilfeller kan det også være kvalme. Små brokk kan ikke merkes, forårsake symptomer eller til og med kreve behandling, men større kan kreve kirurgi.

Inflammatorisk tarmsykdom (IBD)

IBD inkluderer Crohns sykdom, ulcerøs kolitt og ubestemmelig kolitt, som er sykdommer i fordøyelseskanalen. Disse sykdommene forårsaker betennelse i forskjellige deler av fordøyelsessystemet og kan være assosiert med kronisk kvalme. I noen tilfeller kan kvalme være en negativ effekt av medisiner eller være et resultat av en komplikasjon (for eksempel tarmhindring). Behandlingen vil avhenge av årsaken til kvalme og kan også omfatte effektiv behandling av betennelsen forårsaket av IBD.

Tarmobstruksjon

En hindring er når tynntarmen eller tykktarmen blokkeres. En blokkering kan være forårsaket av en av flere årsaker, inkludert arrvev eller en knekk eller vri i tarmen. Vanligvis er det mest fremtredende symptomet på en tarmobstruksjon smerter, men kvalme og oppkast kan også skje i noen tilfeller. Hindringer er vanligere hos personer som har IBD (spesielt Crohns sykdom), men de kan skje hvem som helst. Hindringer kan være en medisinsk nødsituasjon, 14 så det er viktig å få omsorg med en gang man mistenkes. I de fleste tilfeller kan hindringer behandles på sykehuset uten kirurgi.

Relaterte artikler:

Kjerringråd mot magesår

Luft i magen av sukker

Om forfatteren

Legg inn kommentar