Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Kvalme når jeg har spist

En rekke forhold kan gjøre deg kvalm etter et måltid, alt fra matforgiftning til graviditet. Lær mer om årsaker til kvalme når du har spist.

Kvalme når jeg har spist

En nærmere titt på de andre symptomene dine kan hjelpe deg med å finne hva som forårsaker kvalmen. Når du har identifisert problemet, kan legen din hjelpe deg med å finne en behandling som vil hindre deg i å bli kvalm. Da kan du nyte måltidene dine uten kvalme.

Årsaker til kvalme når du har spist

Det er mange forhold som kan gjøre deg kvalm etter å ha spist.

Matallergier

Enkelte matvarer, som skalldyr, nøtter eller egg, kan lure immunforsvaret ditt til å identifisere dem som skadelige inntrengere. Når du spiser en av disse matvarene, trigger immunforsvaret en rekke hendelser som fører til frigjøring av histamin og andre kjemikalier. Disse kjemikaliene produserer allergisymptomer, som kan variere fra elveblest og hevelse i munnen til kvalme.

Matforgiftning

Mat som ikke er skikkelig nedkjølt, tiltrekker seg bakterier, virus og parasitter som kan gjøre deg syk. Matforgiftningssymptomer som kvalme, oppkast og diaré, starter vanligvis i løpet av få timer etter at du har spist forurenset mat.

Magevirus

Denne vanlige årsaken, som noen ganger blir kalt “mageinfluensa”, infiserer tarmene og utløser gastrointestinale symptomer som kvalme, oppkast og diaré. Du kan få magevirus ved å komme for nær en som er syk, eller ved å spise mat eller drikke vann som er forurenset med viruset.

Svangerskap

Et av de tidligste tegnene på at du er gravid er en urolig, kvalm følelse, som ofte starter i løpet av den andre måneden av svangerskapet. Endring av hormonnivåer utløser graviditetskvalme. Selv om det offisielt kalles “morgenkvalme”, ​​kan kvalme slå til når som helst på døgnet, inkludert under måltider. Noen ganger er lukten eller smaken av visse matvarer nok til å få magen til å rulle. Følelsen er midlertidig, og det vil ikke skade deg eller babyen din.

Sure oppstøt

En brennende følelse bak brystbenet ditt, kjent som halsbrann, er kjennetegn symptomet på gastroøsofagus sykdom (GERD), men denne tilstanden kan også forårsake kvalme. GERD skjer når muskelventilen mellom spiserøret og magesvikt fungerer, slik at magesyre lekker ut i spiserøret.

Angst og stress

Stress påvirker ikke bare følelsene dine. Det påvirker din fysiske helse også. Et vanskelig samlivsbrudd eller tap av jobb kan gjøre at du mister appetitten, eller føler deg syk etter at du spiser. Kvalmen bør slippe når du har fått stresset under kontroll.

Kreftbehandling

Noen cellegiftmedisiner forårsaker kvalme som bivirkning. Kvalmen bør forsvinne etter at du er ferdig med behandlingen.

Galleblæresykdom

Galleblæren er et organ som sitter øverst til høyre på magen. Det hjelper kroppen din med å fordøye fett. Gallestein og andre galleblæresykdommer kan påvirke din evne til å fordøye fett. Som et resultat kan du føle deg kvalm, spesielt etter at du spiser et måltid med høyt fettinnhold.

Irritabelt tarmsyndrom

Irritabelt tarmsyndrom er en samling av symptomer, som kan inkludere magesmerter, diaré og forstoppelse. Kvalme er en av de vanligste klagene hos personer med irritabelt tarmsyndrom.

Reisesyke

Noen mennesker er spesielt følsomme for bevegelse. Hvis du er blant dem, vil bevegelsen til et kjøretøy i bevegelse få deg til å føle deg syk. Å spise før eller etter turen kan gjøre kvalmen enda verre.

Når du skal oppsøke lege

Å ha kvalme innimellom etter at du spiser, er ikke grunn til bekymring, men du må ringe lege hvis det ikke går bort i løpet av en uke. Ring med en gang hvis du har noen av disse andre, mer alvorlige symptomene:

 • blod i oppkast eller avføring
 • brystsmerter
 • forvirring
 • diaré som varer i mer enn noen få dager
 • ekstrem tørst, liten urinproduksjon, svakhet eller svimmelhet, som er tegn på dehydrering
 • feber over 38,6 ° C
 • intense smerter i magen
 • rask hjerterytme
 • alvorlig oppkast eller problemer med å holde maten nede

Hos barn under 6 år, ring barnelege hvis:

 • oppkast varer i mer enn noen få timer
 • du merker tegn til dehydrering, for eksempel få eller ingen våte bleier
 • barnet ditt får feber høyere enn 37,8 ° C
 • diaré går ikke bort

Hos barn over 6 år, ring barnets barnelege hvis:

 • oppkast eller diaré varer mer enn et døgn
 • merker du tegn til dehydrering, for eksempel at barnet ditt ikke tisser eller produserer tårer, eller at de har innsunkne kinn
 • barnet ditt får feber over 38,9 ° C

Relaterte artikler:

Brennende følelse i magen og kvalme

Hva binder magen ved diare

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OKTOBER

DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE