Kvalm av grønn te

I denne artikkelen skal vi se på hvorfor du blir kvalm av grønn te, hvordan man kan unngå det, og om de potensielle helsemessige fordelene av grønn te oppveier ulempene.

Grønn te er kjent for sine helsefordeler og er en populær drikk over hele verden. Men noen mennesker opplever ubehag som kvalme når de drikker grønn te. I denne artikkelen skal vi se på hvorfor dette skjer, hvordan man kan unngå det, og om de potensielle helsemessige fordelene av grønn te oppveier ulempene. Vi vil også se på hvordan du kan inkludere grønn te i kostholdet ditt på en måte som minimerer risikoen for kvalme.

Hva er grønn te?

Grønn te kommer fra bladene av Camellia sinensis-planten og er mindre oksidert enn andre te-typer som svart te og oolong-te. Dette gir den en mildere smak og en lysere farge. Grønn te inneholder høye nivåer av antioksidanter, særlig katekiner som epigallokatekin gallat (EGCG), som er kjent for sine mange helsefordeler (Cabrera, Artacho & Giménez, 2006).

Helsefordeler ved grønn te

Antioksidanter

Grønn te er rik på antioksidanter som beskytter cellene våre mot skader fra frie radikaler. Dette kan redusere risikoen for kroniske sykdommer som hjerte- og karsykdommer og kreft (Ruxton, 2008).

Vekttap

Noen studier tyder på at grønn te kan bidra til vekttap ved å øke stoffskiftet og fettforbrenningen (Hursel et al., 2009). Dette skyldes delvis koffeininnholdet, men også katekinene.

Hjernehelse

Grønn te kan forbedre hjernens funksjon, inkludert bedre humør, reaksjonstid og hukommelse, takket være koffein og L-theanin (Schmidt et al., 2014).

Hvorfor blir noen kvalme av grønn te?

Tanniner

En av hovedårsakene til at noen opplever kvalme etter å ha drukket grønn te, er dens tannininnhold. Tanniner kan øke magesyrenivået, noe som kan føre til mageirritasjon og kvalme, spesielt hvis teen drikkes på tom mage (Sun et al., 2013).

Koffein

Selv om grønn te inneholder mindre koffein enn kaffe, kan koffeinet i grønn te likevel forårsake kvalme hos sensitive individer. Koffein kan irritere magen og forverre symptomer på gastroøsofageal reflukssykdom (GERD) (Heckman, Weil & Gonzalez de Mejia, 2010).

Grønn te på tom mage

Å drikke grønn te på tom mage kan forverre kvalmen, siden magen ikke har noe annet å fordøye samtidig. Dette kan føre til økt magesyreproduksjon og irritasjon (Hara, 2011).

Bivirkninger av grønn te

Mens å drikke te anses for det meste trygt for voksne, er det noen få bivirkninger å huske på. De fleste bivirkningene ved inntak av grønn te kan unngås ved å innta bare moderate mengder. Mange av disse bivirkningene oppstår bare når de konsumeres i store mengder – noe de fleste tedrikkere ikke gjør. Imidlertid bør visse personer med følsomhet overfor ingredienser i grønn te unngå denne drikken. Hovedforbindelsen i grønn te som forårsaker reaksjoner hos sensitive individer er koffein. Det er viktig å erkjenne at de fleste av disse bivirkningene kan tilskrives den milde mengden koffein i grønn te. Generelt, hvis du drikker en kopp kaffe uten disse symptomene, er det usannsynlig at du vil oppleve negative bivirkninger ved å drikke grønn te.

Relatert: Inneholder grønn te koffein

Mageproblemer

Grønn te kan forårsake mageirritasjon når den brygges for sterkt eller inntas på tom mage. Grønn te inneholder tanniner som kan øke mengden syre i magen. Overflødig syre kan føre til fordøyelsesproblemer, inkludert forstoppelse, sure oppstøt og kvalme. Å brygge grønn te med vann som er for varmt kan forverre disse bivirkningene.

Hodepine

Grønn te kan forårsake hodepine hos visse individer siden den inneholder koffein. Personer som lider av migrene kan konsumere grønn te av og til. Du bør imidlertid unngå å drikke grønn te hver dag hvis du lider av daglig hodepine. Hvis du har koffeinfølsomhet, unngå å drikke grønn te.

Problemer med å sove

Grønn te inneholder en forbindelse som er antitetisk til søvn: koffein. Grønn te inneholder bare små mengder koffein, men kan fortsatt forårsake søvnproblemer for personer som er følsomme for koffein. Dette skyldes det faktum at kjemiske forbindelser i grønn te forhindrer frigjøring av hormoner som melatonin, som hjelper til med søvnen.

Anemi og jernmangel

Grønn te inneholder antioksidanter som hindrer jernopptaket i menneskekroppen. En metaanalyse viste at denne bivirkningen kan være spesielt farlig for personer som lider av anemi eller annen sykdom der jernmangel er tilstede. En casestudie fant at grønn te forårsaket anemi hos en 48 år gammel forretningsmann som konsumerte 1500 milliliter (6 kopper) grønn te hver ukedag i årevis. For å unngå denne bivirkningen, legg til sitron i teen din. Vitamin C i sitron fremmer jernabsorpsjon, og motvirker denne bivirkningen. Alternativt kan du drikke grønn te en time før eller etter et måltid. Dette gir kroppen din tid til å absorbere jern uten hemming forårsaket av tanniner. Som en forholdsregel, unngå grønn te hvis du har anemi.

Kvalme og oppkast

Store mengder grønn te kan føre til kvalme og oppkast. Det er fordi grønn te inneholder tanniner som har vært knyttet til kvalme og forstoppelse på grunn av måten proteiner binder seg på i tarmene. Unngå å konsumere mer enn 4 kopper grønn te hver dag hvis du er vant til å drikke te. Hvis du nettopp har begynt med grønn te, start med 1 eller 2 kopper per dag og overvåke hvordan du responderer på grønn te.

Relatert: Hva er grønn te godt for

Svimmelhet og kramper

Koffeinet i grønn te kan føre til at du føler deg svimmel når den inntas i store mengder. Koffein reduserer blodstrømmen til hjernen og sentralnervesystemet, noe som resulterer symptomer lignende reisesye. I sjeldne tilfeller kan inntak av grønn te føre til kramper eller forvirring. I noen tilfeller kan inntak av grønn te også øke tinnitus, kjent som øresus. Hvis du lider av tinnitus, unngå å drikke grønn te. Drikk alltid grønn te i moderate mengder og unngå hvis du er følsom for koffein. Forskning viser at den maksimale tolererte dosen hos mennesker tilsvarer 24 kopper av drikken. Som nevnt er de fleste av disse bivirkningene sjeldne og forekommer bare når de konsumeres i store mengder eller hos individer som er følsomme for ingredienser til grønn te.

Blødningsforstyrrelser

I sjeldne tilfeller kan grønn te utløse blødningsforstyrrelser. Forbindelser i grønn te reduserer nivået av fibrinogen, et protein som hjelper til med å koagulere blod. Grønn te forhindrer også oksidasjon av fettsyrer, noe som kan føre til tynnere blodkonsistens. Hvis du lider av en blodproppforstyrrelse, unngå å drikke grønn te.

Leversykdom

Grønn te-tilskudd og høyt forbruk av grønn te kan føre til leverskader og sykdom. Eksperter mener dette skyldes en opphopning av koffein som kan stresse leveren. For å unngå denne bivirkningen, unngå å konsumere mer enn 4 til 5 kopper grønn te hver dag.

Uregelmessig hjerterytme og blodtrykk

Noen små studier viser at grønn te kan forårsake uregelmessig hjerterytme. Denne bivirkningen er sjelden og mer forskning er nødvendig for å undersøke de eksakte forbindelsene bak hjertefrekvensøkningen. Mens forskning viser at å drikke te kan bidra til å senke blodtrykket, har noen studier vist at grønn te fortsatt kan påvirke blodtrykket hos enkelte individer. En studie fant at grønn te økte blodtrykket på grunn av tilstedeværelsen av koffein. En annen studie fant at å drikke grønn te kan forstyrre visse blodtrykksmedisiner. Hvis du lider av hjertesykdom, søk medisinsk råd fra helsepersonell før du inntar grønn te.

Relatert: Er grønn te slankende

Beinhelse

Overdreven inntak av grønn te øker risikoen for beinsykdom som osteoporose hos sensitive individer. Forbindelser i grønn te hemmer absorpsjonen av kalsium, noe som resulterer i en forverring av beinhelsen. Begrense inntaket til 2 til 3 kopper grønn te hvis du er disponert for beinsykdom. Hvis du bruker mer enn det, sørg for å ta et kalsiumtilskudd for å støtte beinhelsen.

Risikoer for gravide og spedbarn

Tanniner, koffein og tekatekiner har alle vært knyttet til økt risiko under graviditet. Eksperter sier at grønn te i små mengder – ikke mer enn 2 kopper per dag – er trygt under graviditet og amming. Koffein sendes gjennom morsmelk til spedbarn, så overvåk inntaket ditt i samråd med legen din. Å drikke mer enn 2 kopper per dag kan føre til spontanabort og fødselsskader hos barn. Sørg for å holde koffeininntaket under 200 milligram per dag.

Hvordan unngå kvalme fra grønn te

Drikk grønn te med mat

En enkel måte å redusere risikoen for kvalme er å drikke grønn te sammen med mat. Mat i magen hjelper til med å nøytralisere magesyren og reduserer sjansen for irritasjon (Hara, 2011).

Velg mildere varianter

Noen typer grønn te, som japanske sencha og gyokuro, kan være mindre tanninrike enn andre. Prøv forskjellige typer for å finne den som er mildest for magen din (Higdon & Frei, 2003).

Reduser bryggetiden

Kortere bryggetid kan redusere mengden tanniner i teen, noe som kan bidra til å redusere risikoen for kvalme. Prøv å brygge teen i 1-2 minutter i stedet for 3-5 minutter (McKay & Blumberg, 2002).

Bruk lavere temperaturer

Å bruke vann som er avkjølt til rundt 70-80 grader Celsius, i stedet for kokende vann, kan også redusere tannininnholdet i teen (Higdon & Frei, 2003).

Unngå å drikke grønn te på tom mage

Prøv å unngå å drikke grønn te først om morgenen før du har spist frokost. Dette kan bidra til å forhindre magesmerter og kvalme (Hara, 2011).

Alternativer til grønn te

Hvis du opplever vedvarende kvalme av grønn te, kan du vurdere å bytte til andre typer te eller drikker som gir lignende helsefordeler.

Hvit te

Hvit te kommer også fra Camellia sinensis-planten, men er enda mindre prosessert enn grønn te. Dette gjør den mildere i smak og potensielt mindre irriterende for magen (Cabrera, Artacho & Giménez, 2006).

Urte-te

Urte-te, som kamille eller peppermynte, inneholder ingen koffein og har lavt tannininnhold. Disse kan være gode alternativer for de som er følsomme for grønn te (McKay & Blumberg, 2006).

Matcha

Matcha er en form for grønn te laget av pulveriserte teblader. Den har høyere konsentrasjoner av antioksidanter, men kan også være lettere å fordøye fordi den ofte konsumeres med melk eller andre ingredienser som nøytraliserer syren (Weiss & Anderton, 2003).

Konklusjon

Grønn te er en kraftig helsedrikk med mange fordeler, men det kan forårsake kvalme hos noen mennesker. Ved å forstå årsakene til denne kvalmen og ta noen enkle forhåndsregler, kan du fortsatt nyte grønn te uten ubehag. Drikk grønn te med mat, velg mildere varianter, og juster bryggetid og temperatur for å finne den beste metoden som fungerer for deg. Alternativt kan du prøve andre tevarianter eller drikker for å oppnå lignende helsemessige fordeler uten risiko for kvalme.

Referanser

 1. Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial effects of green tea–a review. Journal of the American College of Nutrition, 25(2), 79-99.
 2. Heckman, M. A., Weil, J., & Gonzalez de Mejia, E. (2010). Caffeine (1, 3, 7-trimethylxanthine) in foods: A comprehensive review on consumption, functionality, safety, and regulatory matters. Journal of Food Science, 75(3), R77-R87.
 3. Hara, Y. (2011). Influence of tea catechins on the digestive system. Journal of Japanese Society of Nutrition and Food Science, 64(1), 1-9.
 4. Higdon, J. V., & Frei, B. (2003). Tea catechins and polyphenols: Health effects, metabolism, and antioxidant functions. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 43(1), 89-143.
 5. Hursel, R., Viechtbauer, W., Westerterp-Plantenga, M. S. (2009). The effects of green tea on weight loss and weight maintenance: A meta-analysis. International Journal of Obesity, 33, 956-961.
 6. McKay, D. L., & Blumberg, J. B. (2002). The role of tea in human health: An update. Journal of the American College of Nutrition, 21(1), 1-13.
 7. McKay, D. L., & Blumberg, J. B. (2006). A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.). Phytotherapy Research, 20(8), 619-633.
 8. Ruxton, C. H. (2008). The impact of caffeine on mood, cognitive function, performance and hydration: A review of benefits and risks. Nutrition Bulletin, 33(1), 15-25.
 9. Schmidt, B. M., Erdman, J. W., Lila, M. A. (2014). Functional foods for health promotion: The role of green tea and green tea catechins. In Nutraceuticals and functional foods in human health and disease prevention (pp. 161-183). CRC Press.
 10. Sun, C. L., Yuan, J. M., Koh, W. P., Lee, H. P., & Yu, M. C. (2003). Green tea, black tea and colorectal cancer risk: A meta-analysis of epidemiologic studies. Carcinogenesis, 27(7), 1301-1309.
 11. Weiss, D. J., & Anderton, C. R. (2003). Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography. Journal of Chromatography A, 1011(1-2), 173-180.

Om forfatteren