ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |Kutte ut sukker og hvetemel

Lavkarbodietter passer ikke for alle. Noen har det ikke bra med slike dietter, mens andre ikke trenger det. Finnes det andre alternativer?

Mennesker er forskjellige. Det som fungerer for en person, fungerer kanskje ikke for den neste.

Lavkarbo-dietter har fått et voldsomt oppsving de siste årene, og mange tror det for å være en potensiell løsning på noen av verdens største helseproblemer. Sannheten er imidlertid at lavkarbo dietter ikke er for alle. Mennesker som er fysisk aktive og gjør mye aerobt arbeid, trenger flere karbohydrater i kostholdet sitt for å fungere optimalt.

Denne artikkelen presenterer et sunt alternativ til lavkarbo-dietter.

Innholdet av karbohydrater

Karbohydrater er et kontroversielt makronæringsstoff. Noen sier at det er en viktig del av kostholdet, som er viktig for hjernen og bør utgjøre mer enn halvparten av kaloriinntaket, mens andre ser på det som gift. Som ofte avhenger sannheten av konteksten. Personer som allerede er overvektige, har diabetes eller har andre tegn på metabolske forstyrrelser ofte assosiert med et vestlig kosthold, vil sannsynligvis ha fordel av å spise et lite karbohydrater med høyt fettinnhold. I det minste tyder bevis på at denne typen kosthold er mer effektiv enn det med lite fett som fortsatt anbefales. For personer uten metabolske problemer, som er relativt sunne og aktive, kan imidlertid et lavkarbokosthold være helt unødvendig.

Selv om det kan være nødvendig å fjerne alle karbohydrater for å reversere den metabolske dysfunksjonen forbundet med metabolsk syndrom og overvekt, kan det å unngå de dårlige karbohydrater være nok til å forebygge disse problemene.

Gode ​​karbohydrater og dårlige karbohydrater

Mange befolkninger har levd sunne liv så lenge de spiste ekte, ubearbeidet mat, uavhengig av karbohydratinnhold. Okinawans og Kitavans er to eksempler på mennesker med dietter med høyt karbohydratinnhold og god helse. Disse menneskene forble sunne til moderne mat som sukker og raffinerte karbohydrater ble introdusert. Det ikke er karbohydrater i seg selv som skaper problemer, men heller de dårlige karbohydratene, sammen med usunn mat som kjennetegner det vestlige kostholdet. Hvis du er sunn og aktiv, er det ingen reell grunn for deg å unngå sunnere karbohydrater som poteter, frukt og fullkorn.

Det sukkerfrie, hvetefrie kostholdet

Mange anser sukker og raffinert hvetemel for å være blant de verste matvarene i menneskets kosthold. Noen av helsemessige fordelene ved lavkarbo og paleo dietter er at de eliminerer sukker og hvetemel, sammen med transfett og andre usunne komponenter i bearbeidet mat. Det sukkerfrie og hvetefrie kostholdet kan sammenlignes med en paleo diett, men kombinert med fet melk og sunnere karbohydrater.

Fokuset er på mat av høy kvalitet, og velge gode kilder til fett, protein og karbohydrater.

  • Regel 1: Unngå tilsatt sukker.
  • Regel 2: Unngå raffinert hvete.
  • Regel 3: Unngå transfett.
  • Regel 4: Ikke drikk kalorier (ingen brus, fruktjuicer).
  • Regel 5: Spis ekte, ubearbeidet mat

Ved å holde deg til disse reglene, unngår du automatisk de fleste kilder til raffinerte karbohydrater i kostholdet ditt.

Hva slags mat du bør spise

Det er viktig å velge ekte, ubearbeidet mat, likt det du kan finne i naturen. Akkurat som før kan du spise kjøtt, fisk, egg, frukt, melkeprodukter, grønnsaker, nøtter og frø.

Men nå kan du legge til sunne karbohydrater i dette kostholdet:

  • Knoller: Poteter, søtpoteter, m.m.
  • Helkorn: Ris, havre, quinoa, m.m.
  • Frukt: Bananer, epler, appelsiner, pærer, bær, m.m
  • Grønnsaker: Brokkoli, blomkål, gulrøtter m.m.

Selv om poteter er uaktuelt med en lavkarbo diett, og sannsynligvis et dårlig valg for de som er følsomme overfor karbohydrater, er poteter ellers utmerket, veldig næringsrik og veldig mettende mat. Bare unngå frityrstekte potetprodukter som pommes frites og chips.

Relaterte artikler:

Kan man få diabetes av å spise for mye sukker

Hvordan kutte ut sukker i kostholdet

Om forfatteren

Legg inn kommentar