HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40% FØR DET ER FOR SENT


Krystallsyke stress

Krystallsyke (paroksysmal posisjonsvertigo) er en av de vanligste årsakene til svimmelhet. Lær mer om årsaker til krystallsyke.

Krystallsyke

Krystallsyke forårsaker korte episoder med mild til intens svimmelhet. Krystallsyke blir vanligvis utløst av spesifikke endringer i hodet ditt. Dette kan oppstå når du tipper hodet opp eller ned, når du legger deg, eller når du snur eller setter deg opp i sengen. Selv om godartet BPPV kan være et belastende problem, er det sjelden alvorlig, bortsett fra når det øker sjansen for fall. Du kan få effektiv behandling under et legebesøk.

Ørets rolle

Inne i øret er et lite organ som heter den vestibulære labyrinten. Den inkluderer tre sløyfeformede strukturer (halvsirkelformede kanaler) som inneholder flytende og fine, hårlignende sensorer som overvåker hodets rotasjon. Andre strukturer i øret overvåker bevegelser i hodet – opp og ned, høyre og venstre, frem og tilbake – og hodets stilling relatert til tyngdekraften. Disse organene inneholder krystaller som gjør deg følsom for tyngdekraften. Av forskjellige årsaker kan disse krystallene løsne. Når de løsner, kan de bevege seg inn i en av de halvsirkulære kanalene – spesielt mens du ligger. Dette fører til at den halvsirkulære kanalen blir følsom for endringer i hodeposisjonen den normalt ikke vil svare på, og det er det som får deg til å bli svimmel.

Symptomer på godartet paroksysmal posisjonsvertigo (krystallsyke) kan omfatte:

 • Svimmelhet
 • En følelse av at du eller omgivelsene dine snurrer eller beveger deg (svimmelhet)
 • Et tap av balanse eller ustabilitet
 • Kvalme
 • Oppkast

Symptomene på BPPV kan komme og gå, med symptomer som vanligvis varer under ett minutt. Episoder med godartet BPPV kan forsvinne en periode, for deretter komme igjen. Aktiviteter som medfører symptomer på BPPV kan variere fra person til person, men kan nesten alltid settes i sammenheng med en endring i hodets stilling. Noen mennesker føler seg også ute av balanse når de står eller går.

Når du skal oppsøke lege

Generelt må du oppsøke legen din hvis du opplever tilbakevendende, plutselig, alvorlig eller langvarig og uforklarlig svimmelhet. Selv om det er uvanlig at svimmelhet signaliserer en alvorlig sykdom, bør du kontakte legen din umiddelbart hvis du opplever svimmelhet sammen med:

 • En ny, annerledes eller alvorlig hodepine
 • Feber
 • Dobbeltsyn eller tap av syn
 • Hørselstap
 • Problemer med å snakke
 • Bein- eller armsvakhet
 • Tap av bevissthet
 • Fall eller vanskeligheter med å gå
 • Nummenhet eller prikking

Symptomene som er listet over kan signalisere et alvorligere helseproblem.

Krystallsyke stress

Psykisk stress kan gjøre mange former for svimmelhet verre, men vil ikke i seg selv være en årsak til krystallsyke.

Årsaker til krystallsyke

Når en årsak kan bestemmes, er krystallsyke ofte assosiert med et mindre til alvorlig slag i hodet. Mindre vanlige årsaker til krystallsyke inkluderer lidelser som skader det indre øret eller, sjelden, skader som oppstår under øreoperasjoner eller under langvarig plassering på ryggen, for eksempel i en tannlegestol. BPPV har også vært assosiert med migrene.

Risikofaktorer

Krystallsyke forekommer oftest hos personer 50 år og eldre, men kan forekomme i alle aldre. Krystallsyke er også mer vanlig hos kvinner enn hos menn. En hodeskade eller annen forstyrrelse i ørebalanseorganene kan gjøre deg mer utsatt for lidelsen. Selv om godartet paroksysmal posisjonsvertigot (BPPV) er ubehagelig, forårsaker det sjelden komplikasjoner. Imidlertid kan svimmelheten med kan gjøre deg ustabil, noe som kan gi deg større risiko for å falle.

Relaterte artikler:

Anspent kjeve stress

Dotter i ørene stress

Om forfatteren

Legg inn kommentar

HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40%

Ultra Omega 3 er den ferskeste og reneste norske lakse-omega 3 som finnes på markedet