Krampe i magen når du er gravid

Mange mødre vil antakelig ha milde smerter eller kramper når de er gravide. Lær mer om kramper i magen under svangerskapet.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Gravid og kramper i magen

De fleste mødre vil antakelig oppleve noen milde smerter eller kramper gjennom hele svangerskapet. Kramper kan være en normal del av svangerskapet, men noen ganger kan det være en alvorlig bekymring. Med litt kunnskap vil du kunne finne ut hva som forårsaker ubehaget.

Hvorfor kramper når du er gravid?

I løpet av første og andre trimester er kroppen opptatt med å jobbe overtid for å forberede seg på den nye babyen din. Musklene i livmoren din vil snart begynne å strekke og utvide seg. Dette kan føre til en krampeaktig følelse på begge sider av magen. Veldig tidlig i svangerskapet kan du til og med føle smerter som ligner de i løpet av menstruasjonen. Å øke bekkentrykket i løpet av svangerskapet er ganske vanlig.

Relatert: Hvorfor får man kramper

Bivirkninger av tidlig graviditet

Typiske bivirkninger tidlig i svangerskapet, for eksempel forstoppelse, kan forårsake kramper. Du kan også oppleve kramper mens du gjennomfører din vanlige treningsrutine. Dette kan legge ekstra belastning på musklene dine. Krampe under trening er et signal for deg å stoppe for å roe ned litt.

Infeksjon

Gjærinfeksjoner eller urinveisinfeksjoner (UTI) kan også forårsake kramper. En studie uttalte at opptil 6 prosent av mødre vil utvikle en UTI under graviditeten. UTI kan raskt føre til en infeksjon i nyrene dine. Dette øker risikoen for tidlig fødsel. Legen din bør teste urinen din for å forsikre deg om at det ikke er tegn på infeksjon.

Sex

Seksuell omgang kan også føre til kramper. Mange kvinner som er heldige som har et sunt, normalt svangerskap, kan fortsette å ha sex helt frem til de føder. Men under graviditet kan du oppleve at sex føles noe annerledes. Det kan føles mindre behagelig, på grunn av den ekspanderende magen. Senere i svangerskapet kan orgasme muligens føre til at du kjenner milde sammentrekninger. Hvis du føler noen av disse symptomene etter å ha hatt sex, snakk med legen din.

Svangerskap utenfor livmoren

Selv om milde kramper er en normal del av graviditeten, bør du likevel snakke med legen din om ubehaget. Hvis du begynner å se blødninger sammen med krampene, kan det være et tegn på spontanabort eller et svangerskap utenfor livmoren. Under et normalt svangerskap frigjør eggstokken et egg i egglederen. Når sæd befruktet egget, beveger det seg i livmoren din og fester seg i slimhinnen. Egget fortsetter å vokse de neste ni månedene. Hvis du opplever skarpe smerter som varer lenger enn noen få minutter, bør du kontakte legen din umiddelbart.

Relatert: Kramper i leggene når du er gravid

Preeklampsi

En annen årsak til alvorlig bekymring er en tilstand som kalles preeklampsi. Preeklampsi kan oppstå når som helst etter svangerskapsuke 20. Minst 5 til 8 prosent av alle gravide får diagnosen preeklampsi. Preeklampsi kan føre til smerter i øvre, høyre side av magen. Dette kan øke risikoen for å utvikle placentabrudd, en tilstand der morkaken din bryter ut fra livmorveggen før fødselen. Legen din vil sjekke blodtrykket og urinen til du føder. Protein som finnes i urinen din kan være et tegn på preeklampsi.

Kramper i tredje trimester

Når du går inn i tredje trimester, vil du sannsynligvis begynne å føle mer press i bekkenet. Dette er ganske vanlig, ettersom babyen din vokser veldig raskt nå. Den lille din trykker på nervene som går fra skjeden din ned til beina. Du kan føle mer press og stramhet når du går, mens babyen beveger seg rundt i magen. Å ligge på siden en stund kan lette ubehaget, men ta kontakt med legen med en gang du føler økende, jevne kramper. Krampe i løpet av tredje trimester anses egentlig aldri å være normalt for graviditet. Hvis du som gravid opplever dette, bør du alltid oppsøke råd fra legen sin så snart som mulig.

Hvordan kan jeg få lettelse fra krampene?

Det er flere enkle grep du kan gjøre for å få lettelse fra krampene. Prøv å redusere fysisk aktivitet og unngå krampeinduserende stillinger. Å glede deg over et varmt bad før sengetid, og ha øyeblikk på dagen for å hvile, kan også virke lindrende på kramper.

Om forfatteren

Legg inn kommentar