Krampe i hender og føtter

Karpopedale spasmer er hyppige og ufrivillige kramper i hender og føtter. I noen tilfeller påvirkes håndleddene og anklene. Lær mer om årsaker og behandling av krampe i hender og føtter.

Karpopedale spasmer er assosiert med kramper og prikking. Selv om de er korte, kan disse spasmene forårsake alvorlig smerte.

Muskelsammentrekninger i kroppen er normale. Når de blir kroniske eller tilbakevendende, kan muskelspasmer være indikatorer på en mer alvorlig tilstand.

Relatert: Hvorfor får man krampe

Symptomer

Karpopedale spasmer er vanligvis korte, men de kan være smertefulle og noen ganger alvorlige. Symptomer fra denne tilstanden ligner symptomer fra normale muskelspasmer. Hvis du har en karpopedal spasme, kan du oppleve symptomer inkludert:

 • ufrivillig kramper i fingrene, håndleddet, tærne eller anklene
 • smerte
 • muskel svakhet
 • utmattelse
 • nummenhet eller prikkende følelse
 • rykninger
 • ukontrollerte rykk eller muskelbevegelser

Årsaker til Carpopedal spasmer

Noen ufrivillige muskelsammentrekninger er normale og gir ingen grunn til bekymring. Imidlertid er karpopedale spasmer ofte assosiert med en næringsubalanse, eller de er et symptom på en mer alvorlig tilstand.

Relatert: Krampe under foten

Hypotyreose

Hypotyreose er en tilstand der skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok essensielle hormoner til at kroppen skal fungere ordentlig. Dette kan føre til at du opplever leddsmerter, tretthet, depresjon og muskelsammentrekninger. I mer alvorlige tilfeller av hypotyreose kan symptomene være livstruende.

Hyperventilering

Personer med angst kan oppleve hyperventilering. Når du hyperventilerer, puster du raskere og dypere enn normalt. Dette kan føre til at kalsiumnivået i blodet ditt reduseres, og du kan puste ut betydelige mengder karbondioksid som er nødvendig for sunn blodstrøm. I tillegg kan hyperventilering forårsake svimmelhet, svakhet, brystsmerter og muskelspasmer i hender og føtter.

Hypokalsemi

Hypokalsemi, eller kalsiummangel, kan føre til andre helsemessige forhold, inkludert osteoporose og beinbrudd. Kalsium er avgjørende for din generelle helse, og er også viktig for muskelsammentrekning.

Lave kalsiumnivåer kan anspore karpopedale spasmer som et symptom. Denne reaksjonen etterfølges vanligvis av andre symptomer, inkludert sprø negler, opplevelser i fingrene og tærne og flekkete hår.

Tetanus

Tetanus er en bakteriell infeksjon som kan forårsake smertefulle muskelsammentrekninger. Det kan også føre til at kjeven låser seg, noe som gjør det vanskelig å åpne munnen eller svelge. Hvis den ikke behandles, kan stivkrampe være dødelig.

Carpopedal spasme behandling

Behandling for karpopedale spasmer avhenger av den underliggende årsaken. For eksempel, hvis hypokalsemi er den primære årsaken, vil legen din foreskrive kalsiumtilskudd.

Andre mulige behandlingsalternativer for å redusere smerte og forhindre karpopedale spasmer inkluderer:

 • Ta stivkrampevaksine. Selv om noen vaksinasjoner kan være kontroversielle, er stivkrampesprøyten avgjørende for å beskytte deg mot denne livstruende bakterieinfeksjonen. Sjekk journalene dine for å sikre at du er vaksinert. Du må motta stivkrampesprøyte hvert 10. år.
 • Tøying. Å strekke musklene kan forhindre spasmer og kan også slappe av musklene. Å delta i regelmessig fysisk aktivitet kan også styrke musklene.
 • Holde seg hydrert. Dehydrering kan forårsake muskelspasmer og kramper. Å holde seg hydrert er viktig for generell helse, men er spesielt viktig for muskelstyrke og riktig funksjon.
 • Ta vitamintilskudd. Ubalanse i næringsstoffer kan utløse karpopedale spasmer og påvirke beinhelsen. Å ta vitamin D eller kalsiumtilskudd kan bidra til å fylle opp nødvendige næringsstoffer i kroppen din og forbedre blodstrømmen. Du kan også motta de samme næringsstoffene gjennom vitaminrik mat og grønnsaker. Diskuter alternativene dine med en kostholdsekspert før du tar kosttilskudd.

Referanser

Om forfatteren