20-50% RABATT!OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

HØSTKUPP!

Kostholdsråd ved lavt stoffskifte

Å holde stoffskiftet høyt er avgjørende for å gå ned i vekt og opprettholde vekten. Lær mer om tips og kostholdsråd ved lavt stoffskifte.

Imidlertid kan flere vanlige livsstilsfeil bremse stoffskiftet. Regelmessig kan disse vanene gjøre det vanskelig å gå ned i vekt – og til og med gjøre deg mer utsatt for å gå opp i vekt i fremtiden.

Spiser for få kalorier

Å spise for få kalorier kan føre til en betydelig reduksjon i stoffskiftet. Selv om et kaloriunderskudd er nødvendig for vekttap, kan det være kontraproduktivt for kaloriinntaket å synke for lavt. Når du senker kaloriinntaket dramatisk, opplever kroppen din at det er knapphet på mat, og senker hastigheten på kaloriforbrenningen. Kontrollerte studier på overvektige mennesker bekrefter at inntak av færre enn 1000 kalorier per dag kan ha en betydelig innvirkning på stoffskiftet ditt. De fleste studier måler hvilemetoder, som er antallet kalorier som forbrennes under hvile. Likevel måler noen også kalorier som er forbrent under hvile og aktivitet over 24 timer, som omtales som totale daglige energiforbruk. I en studie, når overvektige kvinner spiste 420 kalorier per dag i 4–6 måneder, ble deres hvilemetoder om metabolismen redusert betydelig. Dessuten, selv etter at de økte kaloriinntaket de følgende fem ukene, forble hvileforbrenningen mye lavere enn før kostholdet. I en annen studie ble overvektige mennesker bedt om å konsumere 890 kalorier per dag. Etter 3 måneder falt deres totale kaloriuttak i gjennomsnitt med 633 kalorier. Selv når kalorirestriksjonen er mer moderat, kan den fortsatt bremse metabolismen.

Hvis du skal gå ned i vekt ved kalorirestriksjon, må du ikke begrense kaloriinntaket for mye – eller for lenge.

Spiser for lite protein

Å spise nok protein er ekstremt viktig for å oppnå og opprettholde en sunn vekt. I tillegg til å hjelpe deg med å føle deg mett, kan høyt proteininntak øke hastigheten som kroppen din forbrenner kalorier betydelig. Økningen i metabolismen som oppstår etter fordøyelsen, kalles den termiske effekten av mat. Den termiske effekten av protein er mye høyere enn for karbohydrater eller fett. Studier indikerer at å spise protein, øker metabolismen med omtrent 20–30% sammenlignet med 5–10% for karbohydrater og 3% eller mindre for fett. Selv om metabolsk hastighet uunngåelig avtar under vekttap og fortsetter å være tregere under vektopprettholdelse, tyder bevis på at høyere proteininntak kan minimere denne effekten.

Å ha en inaktiv livsstil

Å være stillesittende kan føre til en betydelig reduksjon i antall kalorier du forbrenner hver dag. Det er spesielt mange som har en livsstil som hovedsakelig innebærer å sitte på jobb, noe som kan ha negative effekter på stoffskiftet og generell helse. Selv om du trener eller spiller sport kan ha stor innvirkning på antall kalorier du forbrenner, kan til og med grunnleggende fysisk aktivitet, som å stå opp, rengjøre og ta trappene, hjelpe deg med å forbrenne kalorier. Denne type aktivitet blir referert til som ikke-treningsaktivitet termogenese (NEAT). En studie fant at en høy mengde NEAT kunne brenne opptil 2000 ekstra kalorier per dag. En slik dramatisk økning er imidlertid ikke realistisk for folk flest. Å jobbe ved et stående skrivebord eller bare komme deg opp for å gå rundt flere ganger per dag kan bidra til å øke NEAT og forhindre at stoffskiftet ditt faller.

Har ikke høy nok kvalitet på søvn

Søvn er ekstremt viktig for god helse. Å sove færre timer enn du trenger kan øke risikoen for en rekke sykdommer, inkludert hjertesykdommer, diabetes og depresjon. Flere studier bemerker at utilstrekkelig søvn også kan redusere stoffskiftehastigheten og øke sannsynligheten for vektøkning. Mangel på søvn forverres ved å sove om dagen i stedet for om natten. Dette søvnmønsteret forstyrrer kroppens døgnrytmer, eller den indre klokken. En fem ukers studie avdekket at langvarig søvnbegrensning kombinert med forstyrrelse i døgnrytmen reduserte stoffskiftet ved hvile med gjennomsnittlig 8%.

Drikker sukkerholdige drikker

Sukkersøtede drikker er skadelige for helsen din. Høyt forbruk er knyttet til forskjellige plager, inkludert insulinresistens, diabetes og overvekt. Mange av de negative effektene av sukkersøtede drikkevarer kan tilskrives fruktose. Bordsukker inneholder 50% fruktose, mens høy-fruktose mais sirup pakker 55% fruktose. Ofte konsumert sukkersøtede drikker kan redusere stoffskiftet. I en 12-ukers kontrollert studie opplevde overvektige mennesker som konsumerte 25% av kaloriene sine som fruktose-søtede drikker på et vektopprettholdende kosthold, et betydelig fall i hastighet på stoffskifte. Forskning viser at for høyt fruktoseforbruk fremmer økt lagring av fett i magen og leveren.

Mangel på styrketrening

Å trene med vekter er en flott strategi for å forhindre at stoffskiftet går tregere. Styrketrening har vist seg å øke metabolsk hastighet hos friske mennesker, så vel som de som har hjertesykdommer eller overvektige. Det øker muskelmassen, som utgjør mye av den fettfrie massen i kroppen din. Å ha en høyere mengde fettfri masse, øker antallet kalorier du forbrenner når du er ro betydelig. Selv minimale mengder styrketrening ser ut til å øke energiforbruket. Hvis du ikke gjennomfører noe styrketrening, kan det føre til at stoffskiftet synker, spesielt under vekttap og aldring.

Relaterte artikler:

Mat for lavt stoffskifte

Diett ved lavt stoffskifte

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

OPPTIL 70%

RABATT!

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

20-50% RABATT!