Kosthold ved magesår

0
366
Kosthold ved magesår

Riktig kosthold ved magesår kan bidra til å hemme utviklingen av bakterien som forårsaker det. Lær mer om hvilket kosthold du bør ha ved magesår.

Kosthold ved magesår

Magesår er åpne sår som utvikler seg i slimhinnen i magen. Valg av mat forårsaker ikke magesår eller gjør dem verre. Nåværende kostholdsanbefalinger er basert på forskning om at visse matvarer kan ha ingredienser som kjemper mot bakteriene Helicobacter pylori, en hovedårsak til magesår.

Årsaker og risikofaktorer for magesår

I de fleste tilfeller av magesår kan årsaken knyttes til en bakteriell infeksjon kjent som Helicobacter pylori (H. pylori), så vel som kronisk bruk av ikke-steroide anti-inflammatoriske medisiner som aspirin og ibuprofen.

Hva du skal spise hvis du har magesår

Siden Helicobacter pylori-bakterier er kjent for å være en viktig årsak til sårdannelse, undersøker forskere hvilke matvarer som kan ha en rolle i kampen mot en infeksjon. I tillegg til å ta antibiotika og syreblokkerende medisiner som legen din anbefaler for behandlingen din, kan det å spise disse matvarene også være nyttig mot de magesårfremkallende bakteriene:

  • blomkål
  • kål
  • reddiker
  • epler
  • blåbær
  • bringebær
  • bjørnebær
  • jordbær
  • kirsebær
  • paprika
  • gulrøtter
  • brokkoli
  • bladgrønne grønnsaker, som grønnkål og spinat
  • probiotisk rik mat som yoghurt, kefir og surkål
  • olivenolje og andre plantebaserte oljer
  • honning
  • hvitløk
  • koffeinfri grønn te
  • lakris
  • gurkemeie

Hvorfor disse matvarene hjelper

Hvis magesåret skyldes en H. pylori-infeksjon, kan mat som er rik på antioksidanter være fordelaktig. De kan bidra til å beskytte og aktivere immunforsvaret ditt og bidra til å bekjempe infeksjonen. De kan også bidra til å beskytte mot magekreft. Mat som blåbær, kirsebær og paprika er fulle av antioksidanter. Bladgrønne grønnsaker som grønnkål og spinat inneholder kalsium og B-vitaminer. Brokkoli inneholder sulforaphane, en forbindelse som kan motvirke H. pylori-aktivitet. Fettsyrene i olivenolje også kan hjelpe behandle en H. pylori-infeksjon.

Tilskudd kan være gunstig

Hvis magesåret ditt blir behandlet med et antibiotikum, bør du vurdere å ta et probiotisk tilskudd som en del av kostholdet ditt. Dette kan bidra til å redusere antibiotikaassosierte symptomer. Det kan også forbedre antibiotikaens effekt. Spør legen din hva slags probiotikum som er best å ta sammen med antibiotika medisiner.

Mat du bør begrense når du har sure oppstøt eller magesår

Noen mennesker som har et magesår har også sure oppstøt. Hos noen mennesker kan visse matvarer forårsake halsbrann, fordøyelsesbesvær og smerter.

Mat som kan gjøre sur oppstøt verre inkluderer:

  • kaffe
  • sjokolade
  • krydret mat
  • alkohol
  • sure matvarer, som sitrus og tomater
  • koffein

Overspising og spising innen to til tre timer før sengetid kan også forverre reflukssymptomer.

Behandling av magesår

Magesår forårsaket av H. pylori vil sannsynligvis trenge å bli behandlet med antibiotika. Strengt overholdelse av behandlingsplanen og tett oppfølging med legen din, er de beste måtene å sikre at behandlingen er effektiv og at magesåret leges. Du vil også få forskrevet medisiner som gjør at det ikke skilles ut så mye syre som den normalt ville gjort (protonhemmere). De fleste magesår forårsaket av H. pylori kan behandles fullstendig. Men ubehandlet magesår kan føre til mer alvorlige problemer, som indre blødninger og magekreft. Hvis du mistenker at du har et magesår, må du ikke ignorere det.

Relaterte artikler:

De sunneste bærene du kan spise

Gode grunner til å spise grønnsaker

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her