Kosthold ved hard trening

Lær mer om hvordan du bør spise dersom du har gjennomført en hard treningsøkta eller har trent hardt i en periode.

Kosthold når du trener hardt

Når har gjennomført en hard treningsøkt, eller har trent hardt over en kortere eller lenger periode, vil kroppen ha et underskudd på karbohydrater, proteiner og fett, også kalt makronæringsstoffer. Hard trening betyr større belastning på muskulatur, sener og ledd, og behovet for næringsstoffer, mineraler og vitaminer vil øke. Da er det viktig at du fyller på med sunne matvarer for at kroppen skal komme i energibalanse og restituere raskest mulig.

Hva slags kosthold ved hard trening

Som vi har vært inne på vil hard trenings føre til en overbelastning i muskulaturen, og for å restituere og bygge opp igjen muskulaturen, trenger kroppen proteiner. Proteiner vil fremskynde restitusjon, og sunne kilder til proteiner kan være kylling, fisk, egg, grønnsaker og nøtter. Egg kan inngå som en del av frokosten, kylling, fisk og grønnsaker som del av lunsj eller middag. Nøtter er en god kilde til proteiner og passer godt som mellommåltid på dager du har trent hardt. Ved hard trening vil karbohydratlagrene tømmes, og du har behov for å fylle opp igjen for å skape energibalanse. Spis grove kornprodukter, magert pålegg, frukt og bær. Umiddelbart etter hard trening bør du få i deg raske karbohydrater, eksempelvis en banan. Det vil gi deg energi og sette i gang restitusjonsprosessen i kroppen din. Sunt fett, som du får i deg fra olivenolje, fisk og nøtter, er viktig fordi fettet transporterer fettløselige vitaminer og mineraler rundt i kroppen din.

Balansert og sunt kosthold ved hard trening

Trening med hard intensitet kan øke risikoen for skader. For at du skal fremskynde restitusjonen gjennom et sunt og balansert kosthold, der du får i deg det du trenger av karbohydrater, proteiner og sunt fett. Et sunt og variert kosthold er også viktig for at du skal yte mens du trener hardt, og for at du skal oppnå energibalanse i etterkant av den harde treningsøkta.

Relaterte artikler:

Kosthold og trening for nybegynnere

Kosthold når man trener

Om forfatteren

Legg inn kommentar

LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK