Kosthold når du trener for Ringeriksmaraton

Hva du spiser når du trener deg opp til Ringeriksmaraton kan ha betydning for din formutvikling og hvor raskt du restituerer. Løp bedre med et sunt og balansert kosthold!

Hva du bør spise når du trener for Ringeriksmaraton

Du bør ha som mål å spise sunn og næringsrik mat når du trener deg opp til å gjennomføre Ringeriksmaraton. Kostholdet bør være balansert med tanke på fordelingen av makronæringsstoffer, vitaminer og mineraler. Én anbefaling går på at du skal ha 40 prosent karbohydrater, 30 prosent proteiner og 30 prosent fett. Trener du mye kan fordelingen være henholdsvis 50-30-20 (karbohydrater-proteiner-fett). Når du trener mye, har du behov for mer karbohydrater og proteiner, for å få nok energi og for å restituere raskere (proteiner). Er du mindre aktiv, vil du ha et mindre behov for karbohydrater. Du må velge en vekting av karbohydrater etter dine preferanser og behov.

Makronæringsstoffer fordelt på antall kalorier og måltider

For at du skal vite mer om hvordan fordelingen av karbohydrater, proteiner og fett skal være basert på antall kalorier du skal innta hver dag, kan du bruke SpurtMeal kalorikalkulator. Legg inn totalt antall kalorier i løpet av en dag, og fordelingen i prosent på makronæringsstoffer. Velg deretter hyppigheten på måltider og snacks i løpet av en dag. Kalkulatoren regner ut totalt antall kalorier per måltid/snacks, og hvordan fordelingen av makronæringsstoffer, basert på dataene du har lagt inn.

Fordeling av makronæringsstoffer når du trener for Ringeriksmaraton

Hvor mye karbohydrater, proteiner og fett du trenger når du trener for Ringeriksmaraton, avhenger av hva du trener, hvor mye og med hvilken intensitet. Når du trener langturer som varer i flere timer, har du behov for påfyll av både karbohydrater, proteiner og fett. Karbohydratene er viktig for å fylle opp igjen energi, for å oppnå energibalanse. Proteiner er viktige for å bygge opp igjen muskulaturen. Fett er viktig for å transportere viktige mineraler og vitaminer rundt i kroppen. Pass på har en hovedvekt av flerummettede fettsyrer i kostholdet ditt. Det får du gjennom fisk og sunne matoljer. Prøv deg frem for å finne balansen som passer best for deg med tanke på makronæringsstoffer. Kostholdet ditt bør være komponert på en måte som tilfører nok energi for treningen du skal gjennomføre Ringeriksmaraton, og for at du skal restituere raskest mulig fra en treningsøkt til en annen.

Relaterte artikler:

Gå ned i vekt og bli raskere på Ringeriksmaraton

Beregne sluttid på Ringeriksmaraton

Om forfatteren

Legg inn kommentar