Kosthold for idrettsutøvere

Siden kroppene til idrettsutøvere har et høyt stressnivå, er riktig ernæring utrolig viktig. Lær mer om kosthold for idrettsutøvere.

Den mest effektive måten å oppnå riktig ernæring er også den mest grunnleggende; Fokus på de fem viktigste matvaregruppene – frukt, grønnsaker, protein, korn og meieriprodukter. Hver bidrar med viktige næringsstoffer til kostholdet ditt. Når disse kostholdsprinsippene er etablert, kan en ernæringsfysiolog hjelpe deg med å finjustere kostholdet ditt ut fra individuelle behov.

Frukt og grønnsaker

Disse to viktige matvaregruppene skal til sammen utgjøre omtrent halvparten av tallerkenen din eller 50% av hvert måltid. De gir karbohydrater, vitaminer, mineraler, fiber, vann og antioksidanter som fungerer sammen for å tjene som energi, hydrering, fordøyelse, restitusjon og forebygging av skade. En serveringsstørrelse med frukt og stivelsesholdige grønnsaker (som mais, erter og poteter) kan være på størrelse som en knyttneve, mens en servering med grønnsaker kan være to knyttnever.

Korn

Hele korn bør prioriteres i kostholdet på grunn av deres større vitamin-, mineral- og fiberinnhold sammenlignet med hvite / raffinerte kornprodukter. Disse kildene er rike på karbohydrater, vitaminer, mineraler og fiber som bidrar med store ressurser for høy intensitet aktivitet og restitusjon. Avhengig av fysisk aktivitetsnivå, bør matvarer med høyt stivelsesinnhold konsumeres i mengder som tilsvarer to knyttnever ved hvert måltid, spesielt de som er før trening.

Proteiner

Komplette proteinkilder er de som inkluderer alle essensielle aminosyrer kroppen din ikke klarer å produsere selv. Aminosyrer fungerer som byggesteiner for flere viktige funksjoner i kroppen din, for eksempel cellestruktur, vedlikehold av muskler og kjemiske reaksjoner. Animaliske proteiner er komplette kilder, men visse kombinasjoner av plantebaserte proteiner kan også gi tilstrekkelige mengder av alle essensielle aminosyrer. Magre animalske proteiner som fjærfe og fisk bør prioriteres i kostholdet, og porsjonene skal ta omtrent en fjerdedel av tallerkenen og være på størrelse med en knyttneve.

Meieriprodukter

Denne matvaregruppen er fullpakket med kalsium, komplette proteiner, kalium og karbohydrater, for å nevne noen. Denne kombinasjonen av næringsstoffer gir de nødvendige komponentene for energiproduksjon, muskelkontraksjon / restitusjon og beinstyrke. Det er viktig for idrettsutøvere å konsumere 2-3 kopper med fettfattige meieriprodukter om dagen i form av kumelk / berikede plantebaserte drikkevarer, yoghurt eller ost.

Atletens tallerken

Sunn og god ernæring kan være fleksibel og tilpasset dine smakspreferanser og livsstil. Det begynner med å kombinere matgruppene nevnt ovenfor, i de omtrentlige, nevnte mengdene. Følg opp ved å lytte til kroppens respons, slik at tilnærmingen din kan justeres etter behov. Og så ofte som mulig, velg sunne matvarer når du bygger karbohydrater, protein og sunt fett i måltidet eller snacksen.

Relaterte artikler:

Proteinshake før trening

Energi før trening

Om forfatteren