Kortison og alkohol

Denne teksten gir en oversikt over hvordan kortikosteroider som prednison fungerer og råd om alkoholforbruk mens man tar disse medisinene.

Kortison og alkohol

Det anbefales å unngå å drikke alkohol mens du tar kortison, da alkohol kan øke risikoen for bivirkninger og svekke kroppens evne til å bekjempe betennelser. Alkohol kan også øke risikoen for mage- og tarmsår når det tas sammen med kortison. Det er viktig å følge legens råd når du tar kortison, inkludert anbefalinger om eventuelle begrensninger i alkoholforbruket ditt. Hvis du er usikker på om det er trygt for deg å drikke alkohol mens du tar kortison, bør du kontakte legen din.

Hvordan virker kortison?

Kortison er et steroidhormon som produseres naturlig i kroppen av binyrebarken, men det kan også bli produsert kunstig og brukes som medisin for å redusere betennelse og undertrykke immunsystemet.

Kortison virker ved å binde seg til reseptorer i cellene og forstyrre produksjonen og utslipp av inflammatoriske stoffer, som prostaglandiner og cytokiner, som forårsaker betennelse og smerte. Dette kan bidra til å redusere betennelse og hevelse i kroppen.

Kortison kan brukes til å behandle en rekke sykdommer og tilstander, inkludert revmatiske sykdommer som leddgikt, astma, allergier, inflammatorisk tarmsykdom, hudsykdommer, autoimmune sykdommer og noen former for kreft.

Det er viktig å huske at kortison har potensielle bivirkninger, og at det bør brukes under tilsyn av en lege. Doseringen av kortison vil avhenge av den spesifikke tilstanden som behandles, og doseringen vil gradvis bli redusert over tid for å unngå bivirkninger.

Kortison virker ved å undertrykke immunsystemet ditt, noe som bidrar til å roe det ned når det er overaktivt eller angriper ditt eget vev. Noen mennesker tar bare kortikosteroider i noen dager, mens andre tar dem langsiktig. Uansett hvor lenge du tar et kortikosteroid, lurer du kanskje på om du kan ta en drink eller ikke.

Relatert: Hva gjør kortison med kroppen

Hvordan påvirker alkohol personer som behandles med kortikosteroider?

Betennelsestilstander kan behandles med kortikosteroider for å bidra til å roe ned et overaktivt immunsystem, spesielt med autoimmune lidelser. Som nevnt ovenfor virker de ved å undertrykke immunforsvaret ditt, noe som bidrar til å lindre symptomer som smerte og hevelse.

Vanlig brukte kortikosteroider inkluderer:

 • Prednison
 • Metylprednisolon (Medrol)
 • Deksametason
 • Hydrokortison

La oss starte med å se på hvordan alkohol kan påvirke noen få kroniske tilstander behandlet med kortikosteroider, inkludert revmatoid artritt og kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS).

Relatert: Sterke smerter etter kortisonsprøyte

Leddgikt

Revmatoid artritt (RA) er en autoimmun tilstand der immunsystemet ditt feilaktig angriper leddene dine. Leddene i hender, knær og håndledd er oftest påvirket. Personer med RA kan bli foreskrevet et kortikosteroid for å lindre leddsmerter og stivhet forårsaket av betennelse. De er vanligvis foreskrevet for kortvarig bruk for å hjelpe med disse symptomene.

De fleste med revmatoid artritt trygt kan konsumere alkohol med måte. Imidlertid kan mange medisiner foreskrevet for å behandle RA samhandle med alkohol.

Inntak av alkohol mens du tar medisiner som metotreksat, leflunomid eller acetaminophen (Tylenol) kan øke risikoen for leverskade. Alkohol kan også samhandle med NSAIDs som brukes til å behandle smerter forårsaket av RA. Å kombinere et NSAID og drikke alkohol kan øke risikoen for magesmerter og blødninger. Tilsetning av kortikosteroider til denne blandingen kan øke denne risikoen enda mer.

Kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS)

KOLS er en tilstand der betennelse i lungene gjør det vanskeligere å puste. Dette kan forårsake symptomer som kortpustethet og hyppig hoste.

Personer med KOLS kan bli foreskrevet langsiktige inhalerte kortikosteroider (ICS) – som Dulera og Symbicort – for å forhindre symptomer, så vel som kortsiktige orale kortikosteroider for å behandle forverring av symptomer. Orale kortikosteroider anbefales ikke for langvarig bruk siden de har et bredt spekter av bivirkninger.

Å drikke alkohol kan være problematisk for personer med KOLS. Stor alkoholbruk har vist seg å gjøre KOLS verre. Alkoholbruk er også kjent for å gjøre deg mer sannsynlig å få en infeksjon i lungene, for eksempel lungebetennelse. Personer med KOLS har allerede høyere risiko for lungeinfeksjoner, så å drikke alkohol kan øke denne risikoen enda mer.

Over tid kan inntak av for mye alkohol skade lungene ved å forårsake betennelse i luftveiene. Og å drikke alkohol har også vist seg å øke risikoen for akutt respiratorisk distress syndrom (ARDS) – en livstruende type lungeskade. Dette betyr at å drikke alkohol, spesielt store mengder, kan skade lungene dine og gjøre KOLS-symptomene enda verre.

Kan jeg ta kortikosteroider som prednison med alkohol?

Hvis du har en betennelsestilstand, lurer du kanskje på om du kan drikke alkohol mens du tar et kortikosteroid som prednison. For å gjøre et langt svar kort – sannsynligvis ikke.

Men det er også viktig å merke seg at ikke alle kortikosteroider påvirker kroppen din på samme måte. De er tilgjengelige i en rekke doseringsformer, inkludert orale tabletter, aktuelle kremer, nesesprayer og inhalasjoner. Vi vil fokusere på orale doseringsformer siden de har en tendens til å ha den bredeste effekten på kroppen din.

Mens kortikosteroider som prednison og alkohol kanskje ikke interagerer direkte med hverandre, kan alkohol ha negative effekter på tilstanden som behandles, og negere fordelene du får fra medisinen. Og som beskrevet ovenfor, kan det også samhandle med andre medisiner som folk vanligvis tar for betennelsestilstander.

Som nevnt virker kortikosteroider ved å undertrykke immunforsvaret ditt – og alkohol kan også ha den effekten. Å drikke mye alkohol kan gjøre det lettere for bakterier og andre bakterier å unnslippe magen og komme inn i blodet, hvor de kan forårsake infeksjon. I tillegg kan det føre til at visse celler i immunsystemet ditt ikke fungerer like godt med å bekjempe infeksjoner. Dette betyr at hvis immunforsvaret ditt allerede er svakere fra å ta kortikosteroider, øker risikoen for å bli syk hvis du drikker mye.

Hvordan samhandler alkohol med kortikosteroider som prednison?

Kortikosteroider kan forårsake mange potensielle bivirkninger. Å drikke alkohol kan forverre noen av disse bivirkningene.

Hva er de typiske bivirkningene?

Som nevnt tidligere, undertrykker både alkohol og kortikosteroider som prednison immunsystemet ditt. Å kombinere de to kan sette deg i fare for å få en infeksjon. Kortikosteroider kan også forårsake vektøkning som en bivirkning. For mye alkohol kan også føre til vektøkning. Det er mulig at en kombinasjon av de to kan øke risikoen for denne bivirkningen.

Relatert: Bivirkninger av kortisonsprøyte

Andre potensielle bivirkninger av prednison – som kan forverres med alkoholbruk – kan omfatte:

 • Hodepine
 • Halsbrann
 • Stemningsendringer
 • Magesmerter

Er det noen alvorlige bivirkninger eller risikoer?

Det er noen alvorlige, men sjeldne bivirkninger som kan skje hvis du blander alkohol og et kortikosteroid som prednison. Kortikosteroider kan senke beinmineraltettheten din – en markør for beinhelse. Forskning har vist at kronisk tung alkoholbruk også fører til at beinmineraltettheten din går ned. Dette kan øke risikoen for osteoporose (svekkede og sprø bein).

Relatert: Kortison og vektøkning

I tillegg kan alkohol irritere mageslimhinnen og potensielt føre til blødninger. Og kortikosteroider, spesielt når de tas sammen med NSAIDs, kan også gi deg en høyere risiko for mageblødning – noe som er alvorlig. Hvis du merker blodig eller svart, tjæreaktig avføring eller blod i oppkastet ditt, kontakt lege umiddelbart.

Bør jeg unngå alkohol? Det du trenger å vite når du tar Prednison

Moderat alkoholbruk kan være trygt sammen med prednison, men begge kan svekke immunforsvaret ditt. Prednison kan også forstyrre blodsukkernivåene, skade fordøyelsessystemet og svekke bena, så det er klokt å være forsiktig med interaksjoner.

Prednison er et steroid som etterligner visse hormoner produsert i binyrene. Det fungerer på mange forskjellige måter. De antiinflammatoriske egenskapene til prednison betyr at det ofte er foreskrevet for å behandle en rekke tilstander som astma og bursitt.

Prednison undertrykker også immunforsvaret. Dette gjør det nyttig for å behandle symptomer på visse autoimmune lidelser som multippel sklerose, Crohns sykdom og revmatoid artritt (RA).

Du lurer kanskje på om du fortsatt kan nyte et glass vin eller en øl til middag mens du tar prednison. Generelt, hvis dosen din er lav og du ikke bruker prednison til langtidsbehandling av en kronisk tilstand som RA eller binyrebarkinsuffisiens, bør et par drinker per dag være greit.

Likevel er det en god idé å diskutere dette først med legen din. De kjenner din medisinske historie og er mest kvalifisert til å svare på spørsmål om hvordan kombinasjonen kan påvirke deg spesifikt.

I noen tilfeller kan imidlertid kombinasjonen av prednison og alkohol være problematisk.

Alkohol- og prednisonvirkninger

Prednison har mange bivirkninger, og noen av dem kan kompliseres av alkohol.

For eksempel undertrykker både steroider og alkohol immunforsvaret. Når immunforsvaret er undertrykt, blir det vanskeligere for kroppen din å bekjempe infeksjoner. Å bruke alkohol og prednison sammen gjør denne vanskeligheten enda mer sannsynlig.

Prednison kan også øke blodsukkernivåene dine utover terskelen for diabetes. Denne effekten er mer sannsynlig hos personer som allerede er i risiko for å utvikle type 2-diabetes eller som har tatt steroider over lang tid.

Å ha mer enn en eller to alkoholholdige drikker per dag mens du tar prednison øker risikoen for type 2-diabetes ytterligere. Dette er fordi alkohol også kan øke blodsukkernivået.

Alkohol og prednison kan hver irritere fordøyelseskanalen og forårsake magesår. Å kombinere de to kan be om trøbbel, spesielt hvis du allerede er utsatt for fordøyelsesproblemer eller mageoppsett.

Prednison kan forårsake at ben blir tynne og skjøre, muligens bidrar til tidlig utbrudd av osteoporose. Å drikke store mengder alkohol over lengre perioder mens du tar prednison kan øke risikoen for osteoporose.

Prednison og livsstilstips

Uansett om du drikker eller ikke, kan bivirkningene av steroidbruk være harde. Følg disse tipsene for å hjelpe til med å lette noen av effektene.

 1. Ta prednison etter et fullt måltid for å beskytte deg mot den skadelige effekten det kan ha på fordøyelsessystemet ditt. Det kan også være nyttig å ta syrenøytraliserende midler.
 2. Spis små måltider flere ganger om dagen for å hjelpe til med å holde blodsukkernivået stabilt. Å spise i henhold til en diabetisk måltidsplan kan bidra til å avverge steroidindusert diabetes.
 3. Spis fornuftige måltider som ikke er større enn det du vanligvis spiser. Steroider kan hindre deg i å føle deg mett. Dette kan være grunnen til at noen mennesker på steroider går opp i vekt.
 4. Begrense saltinntaket ditt for å forhindre væskeansamling. Salt er skjult i matvarer som er hermetiske, frosne, pakket og syltet. Prednison kan påvirke smakssansen din og få alt til å virke kjedelig, men ikke overdriv med salt for å kompensere.
 5. Unngå stimulanter som koffein og nikotin som kan forverre søvnproblemer. Å kutte disse ut kan bidra til å lette søvnløshet, som er en vanlig bivirkning av prednison.

Å drikke eller ikke drikke

Selv om en drink eller to kanskje ikke har noen innvirkning på helsen din mens du tar prednison, er det alltid best å snakke med legen din først for å unngå komplikasjoner og gi deg det beste utfallet.

Å fjerne drikking fra dine daglige aktiviteter til etter at du har fullført behandlingen din kan være det beste alternativet.

Hvis du er mer enn bare en sporadisk drikker og trenger å ta steroider for en kronisk tilstand, kan dette være en god mulighet til å snakke med legen din om fordelene med å gi opp alkohol for din generelle helse.

Vær ærlig om alkoholbruken din slik at legen din kan gi deg nyttig veiledning.

Konklusjon

Konklusjonen er at mens kortikosteroider som prednison er effektive for å behandle betennelse og autoimmune sykdommer, bør alkohol generelt unngås. Alkohol kan øke risikoen for bivirkninger, forverre betennelse og forstyrre medisinens effektivitet. Det er viktig å konsultere med en lege om alkoholforbruk når du tar kortison for å sikre sikker og effektiv behandling.

Referanser

 1. Alcohol.(2014).
  http://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/what-can-i-eat/making-healthy-food-choices/alcohol.html
 2. Alcoholalert number 64. (2005).
  http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/aa64/aa64.htm
 3. Arthritis Foundation. (n.d.). Alcohol and arthritis
 4. Azer, S. A., et al. (2023). GastritisStatPearls. 
 5. CardinalHealth. (2016). PredniSONE.
  http://medlibrary.org/lib/rx/meds/prednisone-66/
 6. MayoClinic Staff. (2015). Prednisone and other corticosteroids.
  http://www.mayoclinic.org/steroids/art-20045692?pg=1
 7. MolinaPE, et al. (n.d.). Focus on: Alcohol and the immune system.
  http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh40/97-108.htm
 8. Prednisone.(2015).
  http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/meds/a601102.html
 9. SampsonHW. (2003). Alcohol and other factors affecting osteoporosis risk in women.
  http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh26-4/292-298.htm

Om forfatteren