Kortintervaller for å løpe 5 km på 30 min

Kortintervaller for å løpe 5 km på 30 min. Lær hvordan du kan trene intervall for å opprettholde høy fart for å løpe 5 km på 30 minutter.

Løping har blitt en populær aktivitet for mange som ønsker å forbedre sin fysiske form, og en av de mest vanlige målene er å fullføre en 5 km løp på 30 minutter. Dette er en utfordring som krever både utholdenhet og hastighet. En effektiv metode for å nå dette målet er bruk av kortintervaller. Denne artikkelen gir en omfattende og grundig veiledning for hvordan du kan trene med kortintervaller for å forbedre løpstiden din.

Hva er kortintervaller?

Kortintervaller er en treningsmetode der du veksler mellom korte, intense perioder med løping og perioder med lavere intensitet eller hvile. Dette treningsformatet har vist seg å være effektivt for å forbedre både hastighet og utholdenhet. Intervalltrening kan tilpasses alle nivåer av løpere, fra nybegynnere til erfarne utøvere.

Fordeler med kortintervaller

 • Økt hastighet: Korte, intense intervaller hjelper med å øke løpshastigheten din ved å trene kroppen til å løpe raskere over korte distanser.
 • Forbedret utholdenhet: Intervalltrening bidrar til å øke den aerobe kapasiteten, noe som er essensielt for å opprettholde en jevn fart over lengre distanser.
 • Effektiv trening: Kortintervaller gir deg muligheten til å trene hardt på kort tid, noe som er ideelt for dem med en travel timeplan.

Relatert: Effektiv trening for å løpe 5 km på 30 min

Hvorfor trene kortintervaller progressivt for å løpe 5 km på 30 minutter?

Progressiv intervalltrening vil gjøre treningen mer motiverende, og kan bidra til en jevnere formutvikling.

Dersom du løper intervallene progressivt raskere innenfor hvert intervall, og mellom intervallene, venner kroppen og muskulaturen seg gradvis til den økte belastningen. Trener du på denne måten oppleves ikke intervalltreningen så hard, og treningsøkta kan bli mer gøy og motiverende.

Dersom du varierer med hvilken fart, intensitet og intervaller, vil denne måten å trene intervaller på stimulere de raske muskelfibrene i muskulaturen din, i motsetning til å løpe i det samme tempoet hele tiden.

Risikoen for å bli skadet øker med intensiteten på treningen, og intervalltrening er ikke noe unntak. Ved å variere med fart og intensitet når du trener intervaller, belaster du muskulatur, sener og ledd forskjellig, noe som kan virke forebyggende på skader.

Relatert: Løpe 5 km på 30 min med fartslek

Utvikling av en treningsplan

En velutviklet treningsplan er avgjørende for å sikre fremgang og forhindre skader. Her er en strukturert tilnærming til hvordan du kan legge opp en treningsplan med kortintervaller for å nå målet om å løpe 5 km på 30 minutter.

Steg 1: Baseline-testing

Før du begynner med intervalltrening, er det viktig å vite hva ditt utgangspunkt er. Dette kan gjøres ved å løpe en 5 km så raskt som mulig og registrere tiden din. Dette vil gi deg en referanse for å måle fremgangen din.

Steg 2: Utforming av intervalløktene

Når du har bestemt ditt utgangspunkt, kan du begynne å implementere kortintervaller i treningsplanen din. Her er noen eksempler på intervalløkter som kan være nyttige:

 • 30 sekunder rask løping / 30 sekunder hvile: Gjenta 10-15 ganger. Denne økten hjelper med å forbedre både hastighet og utholdenhet.
 • 1 minutt rask løping / 1 minutt hvile: Gjenta 8-12 ganger. Økten er litt lengre og utfordrer utholdenheten din ytterligere.
 • 400 meter løp / 200 meter gange: Gjenta 6-10 ganger. Denne klassiske intervalløkten er utmerket for å bygge både hastighet og utholdenhet.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Steg 3: Progressiv økning

Det er viktig å gradvis øke intensiteten og varigheten av intervalløktene for å unngå overtrening og skader. Start med et lavt antall repetisjoner og øk gradvis etter hvert som kroppen tilpasser seg.

Steg 4: Restitusjon

Restitusjon er en kritisk del av treningsprosessen. Sørg for å inkludere rolige løp, stretching og hviledager i treningsplanen din for å gi kroppen tid til å komme seg og bygge seg opp igjen.

Farten du må holde for å løpe 5 km under 30 minutter

For å kunne løpe 5 km på 30 minutter må du holde en gjennomsnittsfart på 6 minutt per km, sammenhengende i 5 km. For å greie det må du trene løping på en måte som gjør at du bygger opp en fart og utholdenhet som gjør deg i stand til å holde tempoet distansen ut.

Hvordan du kan trene for å løpe 5 km på 30 minutter

Du kan følge et treningsprogram som veksler mellom treningsøkter med lav og hardere intensitet. Du kan trene tempo for å simulere farten du tenker å holde når du skal løpe 5 km. Progressiv løping kan hjelpe deg med å ikke starte for hardt, og klare å disponere kreftene ut gjennom hele løpet. De ukentlige, rolige langturene vil bygge opp utholdenheten, venne beina til økt belastning over et lengre tidsrom. Å øve på raske avslutninger kan hjelpe deg til en sterk avslutning når du løper 5 km.

For at du skal bygge opp fart og eksplosivitet for 5 km, kan du trene kortintervaller. I denne artikkelen vil du lære om hvordan du kan trene kortintervall for å bygge fart for å løpe 5 km på 30 under 30 minutter.

Intensitetssoner nå du skal løpe 5 km på 30 minutter

Å kjenne dine intensitetssoner er viktig for at du skal gjennomføre trening med riktig intensitet. Alt for mange løpere trener med feil intensitet, og får ikke den formutviklingen de ønsker, eller i verste fall overtrener eller blir skadet.

Du kan enkelt finne dine intensitetssoner ved å trekke alder fra 220. For en mer nøyaktig måling kan du gjøre dette ved et treningssenter eller andre steder som gjennomfører denne type målinger.

Oversikten nedenfor viser et eksempel på intensitetssoner. Verdiene er basert på en makspuls på 180.

Sone 1: Hjertefrekvens: 90-108. 50-60% av makspuls.

Sone 2: Hjertefrekvens: 108-126. 60-70% av makspuls.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Sone 3: Hjertefrekvens: 126-144. 70-80% av makspuls.

Sone 4: Hjertefrekvens: 144-156. 80-87% av makspuls.

Sone 5: Hjertefrekvens: 156-174.  87-97% av makspuls.

Merk at verdiene i oversikten er estimert. Det betyr at du må justere i forhold til din makspuls. Når du har kommet godt i gang med treningsprogrammet, vil du få en god oversikt over med hvilken intensitet du skal løpe innenfor de forskjellige treningssonene.

Ikke fall for fristelsen det kan være å løpe etter fart. Dersom farten du ønsker å holde er for høy med tanke på formnivå, ender du opp med å trene med alt for hard intensitet. Å trene etter intensitetssoner vil sikre deg at du hele tiden løper med riktig intensitet.

Når du skal trene kortintervaller, vil intensiteten på disse typisk ligge mellom sone 3 og 4.

Måter du kan trene kortintervall for å løpe 5 km under 30 minutter

Det finnes varierte måter du kan trene kortintervaller for å løpe 5 km på 30 minutter.

Lengden på intervallene kan typisk være alt fra 40-400 meter, eller intervall på noe sekunder opp mot halvannet minutt. Intensiteten kan være høyere på de korteste intervallene.

Du kan veksle mellom å løpe klassisk intervall eller pyramideintervall.

Klassisk intervall

Trening med klassisk intervall kan være at du etter 15-20 minutters oppvarming med stigningsløp, gjennomfører 10-15×20 sekunders intervall med 20 sekunder pause mellom hvert intervall. Dette er effektiv løpetrening som vil få opp farten i beina dine. Pass på at du holder deg innenfor sone 3 og 4.

Hvor lange pausene skal være vil variere med tanke på formnivå, men pulsen skal ikke gå helt ned mellom hvert intervall.

Pyramideintervall

Pyramideintervall kan være at du etter oppvarming løper 15-30-45-60-45-30-15 sekunders intervall med 30 sekunders pause mellom hvert intervall. Løp med høyere intensitet jo kortere intervallet er. Gjennomføre 2-6 serier, avhengig av ditt formnivå.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Alternativt kan du trene stigende eller synkende intervall. Eksempel på stigende intervall kan være 15-30-45-60-75-90 sekunders intervaller med 30 sekunders pause. Eller 90-75-60-45-30-15 synkende intervall med 30 sekunders pause. Når du trener synkende intervall skal intensiteten på intervallene bli hardere og hardere etter hvert som intervallene blir kortere. Å trene med hardere intensitet når du begynner å bli sliten er effektiv trening som kan være til hjelp for deg når du skal avslutte sterkt når du løper 5 km på 30 minutter.

Trene kortintervaller progressivt

Å trene kortintervallene progressivt vil si at du kan variere farten og intensiteten innenfor det enkelte intervallet, og fra et intervall til et annet. Å løpe intervaller progressivt på denne måten vil gi deg en rekke fordeler som løper, både fysisk og mentalt.

Ernæring og hydrering

Riktig ernæring og hydrering spiller en stor rolle i å oppnå dine løpemål. Sørg for å spise et balansert kosthold som inkluderer karbohydrater, proteiner og sunt fett. Karbohydrater gir energi, mens proteiner hjelper med muskelreparasjon og -vekst.

Pre-treningsmåltider

Et lett måltid som inneholder karbohydrater og litt protein 1-2 timer før treningen kan gi deg den nødvendige energien for en god økt. Eksempler inkluderer:

 • Havregryn med frukt
 • En banan med peanøttsmør
 • En smoothie med yoghurt og bær

Post-treningsmåltider

Et måltid som inneholder proteiner og karbohydrater innen 30-60 minutter etter trening vil bidra til muskelgjenoppretting og energioppfylling. Eksempler inkluderer:

 • Grillet kylling med quinoa og grønnsaker
 • En proteinshake med banan
 • Fullkornssandwich med kalkun og grønnsaker

Viktigheten av oppvarming og nedkjøling

Oppvarming og nedkjøling er essensielle deler av enhver treningsøkt, inkludert intervalltrening. En god oppvarming øker kroppstemperaturen og forbereder musklene for trening, noe som kan redusere risikoen for skader.

Oppvarming

En typisk oppvarming bør vare i 10-15 minutter og inkludere lette aerobiske aktiviteter som jogging eller dynamiske strekkøvelser. Eksempler på dynamiske strekkøvelser inkluderer:

 • Høye kneløft
 • Arm- og ben-sving
 • Hofterotasjoner

Nedkjøling

Etter treningen er det viktig å bruke tid på nedkjøling for å hjelpe musklene å komme seg og forhindre stivhet. Dette kan inkludere lett jogging eller gåing i 5-10 minutter, etterfulgt av statiske strekkøvelser for de store muskelgruppene.

Mentale strategier for suksess

Løping er ikke bare en fysisk utfordring, men også en mental en. Å utvikle mentale strategier kan hjelpe deg med å holde motivasjonen oppe og overvinne utfordringer underveis.

Sett realistiske mål

Å sette både kortsiktige og langsiktige mål kan holde deg motivert. For eksempel kan et kortsiktig mål være å fullføre en bestemt intervalløkt uten å gå, mens et langsiktig mål kan være å løpe 5 km på 30 minutter.

Positiv selvprat

Positiv selvprat kan forbedre din mentale styrke. Oppmuntre deg selv med utsagn som “Jeg kan gjøre dette” eller “Jeg blir sterkere hver dag”.

Visualisering

Visualisering er en teknikk der du mentalt ser for deg at du oppnår målene dine. Dette kan bidra til å bygge selvtillit og forberede deg mentalt for utfordringer.

Variasjon i treningen

For å unngå stagnasjon og holde treningen interessant, er det viktig å variere treningsøktene dine. Dette kan inkludere å endre lengden og intensiteten på intervallene, samt å inkludere andre former for trening som styrketrening, sykling eller svømming.

Styrketrening

Styrketrening kan forbedre din løpeeffektivitet og redusere risikoen for skader. Fokuser på øvelser som styrker de store muskelgruppene, spesielt kjernemuskulaturen, ben og hofter. Eksempler på styrkeøvelser inkluderer:

 • Knebøy
 • Utfall
 • Plankeøvelser

Alternativ trening

Alternativ trening innebærer å inkludere andre treningsformer i treningsprogrammet ditt. Dette kan hjelpe med å forbedre generell kondisjon og gi kroppen en pause fra den repetitive belastningen av løping. Eksempler på krysstrening inkluderer sykling, svømming og roing.

Spor fremgangen din

Å holde oversikt over treningsøktene dine kan gi deg verdifull innsikt i fremgangen din. Bruk en treningsdagbok eller en app for å registrere tider, distanser, følelser under trening og andre relevante detaljer. Dette kan hjelpe deg med å identifisere mønstre og justere treningsplanen etter behov.

Bruk av teknologi

Teknologi som pulsklokker, GPS-klokker og treningsapper kan gi deg nøyaktig informasjon om prestasjonen din. Disse verktøyene kan hjelpe deg med å analysere treningsdata og sette mer presise mål.

Vanlige feil og hvordan unngå dem

Selv de mest dedikerte løperne kan gjøre feil som kan hindre fremgang eller føre til skader. Her er noen vanlige feil og hvordan du kan unngå dem:

Overtrening

Overtrening kan føre til utmattelse og økt risiko for skader. Sørg for å inkludere tilstrekkelig hvile og variere intensiteten i treningsøktene dine.

Mangel på restitusjon

Restitusjon er like viktig som selve treningen. Uten tilstrekkelig restitusjon kan kroppen din ikke komme seg og bli sterkere. Inkluder hviledager og lavintensive økter i treningsplanen din.

Dårlig form

Dårlig løpeform kan føre til ineffektiv løping og økt risiko for skader. Fokuser på å opprettholde en god holdning, med avslappede skuldre og en stabil kjerne.

Konklusjon

Å løpe 5 km på 30 minutter er et oppnåelig mål med riktig treningsmetode, og kortintervaller kan være en svært effektiv del av denne metoden. Ved å følge en strukturert treningsplan, fokusere på riktig ernæring og hydrering, og inkludere mentale strategier, kan du forbedre både hastighet og utholdenhet. Husk å variere treningen din, inkludere styrketrening og krysstrening, og unngå vanlige feil som overtrening og dårlig form. Med dedikasjon og riktig tilnærming kan du nå målet ditt om å løpe 5 km på 30 minutter.

Referanser

 1. Watson, T., & Tocci, K. (2024, February 15). How to run 5k in 30 minutes (or faster). Marathon Handbook. https://marathonhandbook.com/how-to-run-5k-in-30-minutes/
 2. Chamberlain C. (2023, June 8). 4 interval workouts to spice up your training. Runner’s World. https://www.runnersworld.com/uk/training/motivation/a775858/4-interval-running-sessions-for-any-race-goal/

Om forfatteren

Legg inn kommentar