Korte pyramideintervaller

Korte pyramideintervaller. Lær mer om hvordan du kan trene korte pyramideintervaller som motiverende og effektiv intervalltrening.

Trene korte pyramideintervaller

Pyramideintervall er kanskje den mest varierte og effektive måten du kan trene intervall på. Du kan variere lengden og intensiteten på intervallene du løper, og også variere med treningen med stigende og synkende pyramideintervall.

I denne artikkelen vil du lære mer om hvordan du kan trene korte pyramideintervaller.

Hvorfor trene pyramideintervall

Å trene pyramideintervaller kan være en smart måte å variere intervalltreningen på. Du veksler mellom hvor lenge du løper intervallene, og med hvilken intensitet du løper de. De korte intervallene skal løpes med høyere intensitet enn de lange intervallene. Ved å trene på denne måten får du både trent opp farten samtidig som du forbedrer utholdenheten. Variasjonen du får gjennom å løpe pyramideintervall kan gjøre intervalltreningen mer motiverende og lystbetont. Å variere treningen på denne måten kan også bidra til å redusere risikoen for skader, i og med variasjon i måten du belaster på.

Intensitet når du skal trene korte pyramideintervaller

Det er vanlig å variere intensiteten på pyramideintervallene etter lengdene på intervallene. Jo kortere intervaller, jo høyere intensitet. For korte pyramideintervaller betyr det at intervallene bør bli løpt med relativt høy intensitet. Pausene kan være faste eller variere for hvor lange intervallene er.

Måter du kan trene pyramideintervall

Den mest vanlige er å øke lengden på intervallene til du når en topp, for så å gå samme vei tilbake, eksempelvis 15-30-45-60-45-30-15 sekunders intervaller. Når du trener intervaller på denne måten, vil intervallene gjerne bli løpt med høyest intensitet i starten og på slutten, fordi disse intervallene er kortest, og blir dermed løpt med høyest. Intensiteten senkes noe, men ikke mye frem til du når toppen i pyramiden.

Stigende pyramide

En annen variant er stigende intervaller. For denne typen intervaller øker du lengden på intervallene, eller tiden du løper intervall, men går ikke ned igjen som for pyramideintervall. Eksempel på stigende intervall kan være 15-30-45-60 sekunders intervall. Denne varianten gjør at du får trent opp både fart og utholdenhet, ved at du starter hurtig og gradvis løper i et roligere tempo etter hvert som intervallene blir lengre.

Synkende intervall

En tredje variant er synkende intervaller. I stedet for å starte med det korteste intervallet, begynner du med det lengste intervallet. Eksempel på synkende intervall er 60-45-30-15 sekunders intervall. Også her vil du trene opp fart og utholdenhet, med den forskjellen at du starter roligere og løper raskere etter hvert som intervallene blir kortere mot slutten av intervalløkta.

Korte pyramideintervaller

Korte pyramideintervaller tar relativt kort tid å gjennomføre, og bør inngå som en del av intervalltreningen i ditt treningsprogram. Å trene intervall på denne måten kan gjøre intervalltreningen mer motiverende, og variasjon i lengde og intensitet kan bidra til at du har en jevn og god formutvikling, for å bli en raskere og mer utholdende løper.

Relaterte artikler:

Hvordan komme i form med pyramideintervaller

Pyramideintervall for nybegynnere

Om forfatteren

Legg inn kommentar