HØSTSALG!

PÅ KLOKKER, BRILLER, SKO OG TURFAVORITTER!

OPPTIL 50%


Kondisjonstrening om vinteren

Kondisjonstrening om vinteren. Lær hvordan du effektivt kan trene opp din kondisjon gjennom de lange vintermånedene.

Trene opp kondisjon om vinteren

Kondisjonstrening om vinteren trenger ikke være så krevende, siden mesteparten av treningen du skal gjennomføre bør være med lav intensitet. Fokusere heller på å bygge opp treningsvolum gjennom vinteren, gjennom en gradvis økning av treningsmengde. Det kan gi deg et solid treningsgrunnlag du kan bygge videre på kvalitetstrening når våren kommer.

I denne artikkelen vil du lære mer om kondisjonstrening om vinteren, og hvordan du kan øke treningsmengden gradvis gjennom hele vinteren.

Kondisjonstrening med rolig løping

Rolig løping med lav intensitet skal ikke være hardere enn at du kan snakke vanlig mens du løper, og er trening som de aller fleste med et visst treningsgrunnlag er i stand til å gjennomføre. La trening med lav intensitet utgjøre hovedvekten av løpetreningen du gjennomfører gjennom vinteren. Dette kan være treningsøkter med varierende lengde. Du bør også ha som mål å gjennomføre 1-2 ukentlige langturer, med en lang langtur, og en kortere.

Kondisjonstrening om vinteren med gradvis økning i treningsmengde

Finn ditt nivå for hvor mye løping du kan gjennomføre per uke. Treningsmengden skal være på et nivå som du føler er komfortabelt. For finne dette nivået ser du på treningen du har gjennomført de siste 4-6 månedene. Hvor mye trening i denne perioden har vært hensiktsmessig for deg å gjennomføre? Det skal ikke ha vært for hardt, og heller ikke for lett. La dette være utgangspunktet for hvor mye du skal trene, og legg deg litt under dette nivået for å ha et realistisk utgangspunkt for økning i treningsmengde. Er du nybegynner, bør du starte på et nivå du er komfortabel med, og ha en forsiktig, gradvis økning i treningsmengde ut ifra dette nivået.

Nøkkelen til å bygge opp treningsmengden, er å vite i hvilken grad du kan øke treningsmengden. Det kan være at du kan øke mye i noen perioder, og mindre i andre perioder. Hvis utgangspunktet for hvor mye trening du tåler i løpet av en uke er 50 km, kan du øke treningsmengden mer progressivt, med 15-20% økning, til du når 50 km per uke. Men økningen etter du har nådd 50 km må være mye mindre, eksempelvis 5% økning annenhver uke. Gjennomfører du en økning i treningsmengde på denne måten, kan det bidra til å minske risikoen for løpeskader, og du vil få en jevn økning i hvor mye du kan trene løping.

Totalt treningsvolum kan være en målestokk for suksess som løper

Det totale treningsvolumet en løper gjennomfører, kan være en målestokk for suksess. Enkelt fortalt kan det bety at jo mer du er i stand til å løpe, jo fortere kan du løpe når du konkurrerer. For å styrke din aerobe kapasitet vil en gradvis økning i hvor mye du løper være helt avgjørende.

Du kan fokusere på følgende:

  • Øk lengden på langturen med omtrent 2 km annenhver uke, avhengig av formnivå
  • Øk lengden på løpeturene med 1-3 km hver tredje uke, avhengig av formnivå

Målet er en gradvis, progressiv økning i treningsmengde som skal bidra til å bygge utholdenhet, god løpsøkonomi og forebygge skader.

Kondisjonstrening om vinteren

La hovedvekten av kondisjonstreningen du gjennomfører om vinteren være med lav intensitet. Det er fornuftig både med tanke på en jevn og god formutvikling, og for å redusere risikoen for skader. Ha fokus på å øke treningsmengden gradvis gjennom hele vinteren, men sørg for at denne økningen er i samsvar med at kroppen blir sterkere og venner seg til økt treningsbelastning. Gå ned på treningsmengden hver fjerde uke, for å sikre at kroppen får mulighet til å hente seg inn igjen.

Relaterte artikler:

Effektiv løpetrening ute om vinteren

Trening om vinteren

Om forfatteren

Legg inn kommentar

SISTE SJANSE!


HØSTKUPP!

Av Spurt

SISTE SJANSE!

SKOBONANZA!

OPPTIL 40% RABATT

ALT AV FRITIDSSKO, LØPESKO OG FJELLSTØVLER!