SKOBONANZA!

OPPTIL 40%

RABATT

ALT FRA FRITIDSSKO, LØPESKO, TIL FJELLSTØVLER


HØSTKUPP!

Komme i gang med jogging

Lær om hva som kan motivere deg for å komme i gang med jogging. Få tips til hvor ofte og med hvilken intensitet du som nybegynner bør trene.

Begynne å jogge

Løping og jogging er en av de vanligste treningsformene vi har, og det er ikke uten grunn. Å løpe eller jogge koster ingenting, du kan gjøre det når som helst, hvor som helst, og det er svært effektiv trening.

Hvordan komme i form med jogging

Som nybegynner vil det være smart å starte opp treningen med svært lav til lav intensitet. Det vil være mer motiverende, samtidig som muskulatur, sener, ledd og leddbånd får en gradvis tilvenning til økt treningsbelastning, noe som vil være skadeforebyggende.

Følg en treningsplan for nybegynnere

Sett deg et mål for hva du ønsker å oppnå med treningen. Som nybegynner kan det være tøft å motivere seg for jogging. Da vil det være enklere og mer motiverende å trene når man har et mål å jobbe mot. Følg en treningsplan for nybegynnere, som enkelt kan tilpasses ditt formnivå.

Hvor ofte man bør jogge

Det finnes ingen absolutt fasit for hvor ofte nybegynnere bør trene løping. Progresjonen du har på treningen og ditt formnivå bør være avgjørende for hvor mye du bør trene, og det vil variere individuelt.

På generelt grunnlag, dersom du er helt utrent og veksler mellom å gå og jogge i kortere perioder, bør det gå greit å trene 2-3 ganger hver uke. Da får kroppen tid til å restituere seg mellom hver treningsøkt.

Øk treningsmengden gradvis

Som nybegynner er det viktig at du starter rolig, og har en gradvis opptrapping i treningsmengde og intensitet. Kroppen er ikke vant til belastningen det er å løpe, og det å starte opp med for hard trening øker risikoen for overbelastning eller skader.

Med hvilken intensitet du bør jogge

Intensiteten når du jogger bør være lav. Tempoet bør ikke være hardere enn at du greier å snakke i korte setninger. Er du helt utrent, kan selv jogging være trening med hard intensitet. Da bør du veksle mellom å gå og jogge.

Veksle mellom å gå og jogge

Veksle mellom å gå og løpe for å få en gradvis tilvenning til økt treningsbelastning. Start treningsøkta med å gå i noen minutter, før du går over til å jogge. Veksle deretter mellom å gå og løpe. En måte å gjennomføre treningen på, er å gå i motbakkene og jogge på flatene.

Som helt utrent kan det være at du må gå mer enn du jogger. Dette er helt greit. Etter hvert som du blir i bedre form, kan du øke på med hvor mye du jogger, og korte ned på med hvor mye du går.

Nedenfor finner du et eksempel på hvordan du som helt utrent kan trene de første ukene:

  • Start med å gå i 5 minutter. Jogg deretter med lav intensitet i 2 minutter. Gå i 4 minutter. Jogge i 3 minutter. Avslutt treningsøkta med rask gange i 4 minutter.

Øk deretter antall minutter du jogger, og gå ned på antall minutter du går. Ha som mål å komme opp i 30-45 minutter per treningsøkt.

Du vil oppleve å bli stiv og støl i begynnelsen. Dette er helt normalt, men du bør restituere lenge nok til at beina er helt friske igjen før du gjennomfører neste treningsøkt. For bedre fleksibilitet kan du, om ønskelig, tøye ut framside lår og bakside legger.

Konklusjon

Hodet vil som regel mer enn kroppen når du som nybegynner starter opp med løping. Du skal lytte til kroppen, for den vill som regel si ifra når nok er nok. Når du starter opp med jogging er det viktig at du har en gradvis økning i treningsmengde og intensitet, for å la muskulatur, sener og leddbånd få en gradvis tilvenning til belastningen det er å løpe. Det vil også være bra for motivasjonen din.

Relaterte artikler:

Viktigheten av restitusjon når du trener løping

10 tips for å forebygge skader ved løping

Om forfatteren

Legg inn kommentar

HØSTKUPP!

Av Spurt

SKOBONANZA!

OPPTIL 40% RABATT

ALT FRA FRITIDSSKO, LØPESKO TIL FJELLSTØVLER!