Kombinere løping og sykling

Denne artikkelen vil utforske hvordan man best kan kombinere løping og sykling for å oppnå optimale resultater.

Løping og sykling er begge populære treningsformer som tilbyr en rekke helsefordeler. Når disse to aktivitetene kombineres, kan man oppnå en balansert treningsrutine som forbedrer utholdenhet, styrke og generell helse. Denne artikkelen vil utforske hvordan man best kan kombinere løping og sykling for å oppnå optimale resultater. Vi vil dekke alt fra grunnleggende prinsipper for treningsplanlegging, til spesifikke treningsøkter og ernæringstips.

Hvorfor kombinere løping og sykling?

Å kombinere løping og sykling kan gi en rekke fordeler som hver enkelt aktivitet alene ikke kan tilby. Her er noen av hovedfordelene:

 • Forbedret utholdenhet: Løping og sykling er begge utholdenhetssporter. Ved å trene begge deler, kan man forbedre den kardiovaskulære kapasiteten mer effektivt enn ved å fokusere på én enkelt aktivitet.
 • Variasjon i treningen: Variasjon er nøkkelen til å unngå treningsplatåer og skader. Ved å inkludere både løping og sykling i treningsplanen, kan man holde treningen interessant og utfordrende.
 • Redusert skaderisiko: Løping er en høybelastningsaktivitet som kan føre til belastningsskader hvis det gjøres for ofte. Sykling er derimot en lavbelastningsaktivitet som gir mulighet til å opprettholde treningsvolumet uten å overbelaste kroppen.
 • Helhetlig muskelutvikling: Løping og sykling aktiverer ulike muskelgrupper. Ved å kombinere begge, kan man oppnå en mer helhetlig muskelutvikling.

Relatert: Er sykling bra trening

Planlegging av treningsrutinen

Å kombinere løping og sykling krever en nøye planlagt treningsrutine for å sikre at man får maksimalt utbytte av begge aktivitetene. Her er noen viktige faktorer å vurdere:

Treningsfrekvens og volum

Det er viktig å balansere treningsvolumet mellom løping og sykling for å unngå overtrening. En typisk treningsuke kan inkludere:

 • Løping: 2-3 økter per uke
 • Sykling: 2-3 økter per uke
 • Hviledager: 1-2 dager per uke for restitusjon

Intensitet

Variasjon i intensiteten er avgjørende for å forbedre både aerob og anaerob kapasitet. En balansert uke kan inkludere:

 • Høyintensitetstrening (HIIT): En til to ganger per uke, enten gjennom intervalltrening på sykkel eller sprintintervaller i løping.
 • Langturer: En gang per uke, vekslende mellom lange løpeøkter og sykkelturer for å bygge utholdenhet.
 • Restitusjonsøkter: Lavintensitetsøkter som hjelper kroppen å komme seg, for eksempel lett sykling eller jogging.

Spesifikke treningsøkter

For å få mest mulig ut av treningen, kan det være nyttig å inkludere noen spesifikke treningsøkter som kombinerer både løping og sykling.

Brick-økter

Brick-økter er en type trening der man kombinerer sykling og løping i en enkelt økt, med minimal hvile mellom de to aktivitetene. Dette er spesielt nyttig for triatleter, men kan også være effektivt for de som ønsker å forbedre sin generelle utholdenhet og styrke.

Eksempel på brick-økt:

 1. Sykkel: 60 minutter med moderat intensitet
 2. Løping: 20-30 minutter med moderat intensitet umiddelbart etter syklingen

Fartslek og intervaller

Fartslek betyr «lek med fart» og kan brukes både i løping og sykling for å forbedre fart og utholdenhet.

Eksempel på fartlek:

 1. Løping: 10 minutter oppvarming, deretter 20 minutter vekslende mellom 1 minutt rask løping og 2 minutter rolig løping, avslutt med 10 minutter nedtrapping.
 2. Sykling: 15 minutter oppvarming, deretter 30 minutter vekslende mellom 2 minutter rask sykling og 3 minutter rolig sykling, avslutt med 15 minutter nedtrapping.

Relatert: Hvilke muskler trenes ved sykling

Ernæring for kombinert trening

Riktig ernæring er essensielt for å støtte en intensiv treningsrutine som inkluderer både løping og sykling. Her er noen ernæringstips:

Før trening

 • Karbohydrater: For å sikre tilstrekkelig energi, bør man innta en karbohydratrik snack 30-60 minutter før trening. Eksempler inkluderer bananer, energibarer eller en smoothie.
 • Hydrering: Sørg for å være godt hydrert før treningsøkten. Drikk vann eller en sportsdrikk 30 minutter før start.

Under trening

 • Væskeinntak: For lengre økter (over 60 minutter), bør man drikke regelmessig for å opprettholde væskebalansen. Sportsdrikker som inneholder elektrolytter kan være spesielt nyttige.
 • Energi: For lengre økter kan inntak av lett fordøyelige karbohydrater, som energigeler eller tørket frukt, være nødvendig for å opprettholde energinivået.

Etter trening

 • Proteiner og karbohydrater: Etter trening er det viktig å innta en kombinasjon av proteiner og karbohydrater for å støtte muskelreparasjon og gjenopprette glykogenlagrene. Eksempler inkluderer en proteinshake, gresk yoghurt med frukt, eller en sandwich med magert kjøtt.
 • Hydrering: Fortsett å drikke vann etter treningen for å sikre fullstendig rehydrering.

Utstyr og teknikk

For å sikre en effektiv og skadefri treningsrutine, er det viktig å ha riktig utstyr og teknikk for både løping og sykling.

Løping

 • Sko: Invester i et par gode løpesko som passer din fot og løpestil. Besøk en spesialbutikk for å få råd om riktig sko.
 • Klesvalg: Bruk lette, pustende klær som transporterer bort svette. Lag-på-lag prinsippet kan være nyttig for å regulere kroppstemperaturen i ulike værforhold.
 • Løpeteknikk: Fokuser på en god løpeteknikk med riktig holdning, kadens og fotlanding. Dette kan bidra til å redusere risikoen for skader.

Sykling

 • Sykkel: Velg en sykkel som passer til ditt formål, enten det er en landeveissykkel, terrengsykkel eller en hybridsykkel. Sørg for at sykkelen er riktig innstilt for din kroppsstørrelse.
 • Hjelm og sikkerhet: Bruk alltid hjelm for å beskytte hodet. Reflekterende klær og lys kan også forbedre synligheten og sikkerheten.
 • Sykkelteknikk: Lær grunnleggende sykkelteknikk som riktig giring, bremsing og svinging for å forbedre effektiviteten og sikkerheten.

Restitusjon og skadeforebygging

Restitusjon er en kritisk del av enhver treningsrutine, spesielt når man kombinerer to krevende aktiviteter som løping og sykling.

Hviledager

Planlegg 1-2 hviledager per uke for å gi kroppen tid til å restituere seg. Hviledager kan inkludere lett aktivitet som stretching eller yoga.

Tøying og mobilitet

Inkluder regelmessig stretching og mobilitetsøvelser for å opprettholde fleksibiliteten og redusere risikoen for skader.

Eksempler på tøyeøvelser:

 • Hamstring-tøyning: Sitt på bakken med ett bein utstrakt og det andre bøyd, og len deg fremover for å strekke hamstringen.
 • Lårtøyning: Stå på ett bein og trekk hælen opp mot baken for å strekke quadriceps-muskelen.
 • Leggtøyning: Len deg mot en vegg med ett bein bakover for å strekke leggen.
Skadeforebygging
 • Oppvarming og nedtrapping: Start alltid treningen med en god oppvarming og avslutt med nedtrapping for å forberede musklene og redusere risikoen for skader.
 • Styrketrening: Inkluder styrketrening i rutinen for å bygge styrke i kjernemuskulaturen og stabiliseringsmuskulaturen.

Mentale fordeler ved kombinert trening

Utover de fysiske fordelene, kan kombinasjonen av løping og sykling også ha positive effekter på mental helse.

 • Stressreduksjon: Begge aktivitetene er kjent for å redusere stress og forbedre humøret gjennom frigjøring av endorfiner.
 • Mental utholdenhet: Ved å utfordre seg selv med ulike treningsformer, kan man utvikle mental utholdenhet og motstandskraft.
 • Motivasjon og variasjon: Variasjon i treningen kan opprettholde motivasjonen og gjøre treningen mer morsom og engasjerende.

Konkurranser og målsetting

For mange kan deltakelse i konkurranser og å sette seg mål være en viktig del av treningsmotivasjonen.

Triatlon

Triatlon er en naturlig konkurranseform for de som kombinerer løping og sykling. En standard triatlon inkluderer svømming, sykling og løping, og finnes i ulike distanser som sprint, olympisk, halv-ironman og ironman.

Personlige mål

Sett deg konkrete og realistiske mål for treningen. Dette kan være alt fra å fullføre en bestemt distanse, forbedre din personlige rekord, eller bare å opprettholde en regelmessig treningsrutine.

Teknologiske verktøy for løping og sykling

Teknologi spiller en stadig viktigere rolle i treningsverdenen, og både løpere og syklister kan dra nytte av ulike teknologiske verktøy for å forbedre treningen.

Treningsklokker og pulsmålere

Treningsklokker som Garmin, Polar og Apple Watch kan gi verdifulle data om treningsøktene dine. Disse enhetene kan måle puls, skritt, hastighet, distanse og til og med søvnkvalitet.

Fordeler:

 • Pulstrening: Ved å overvåke pulsen kan du sikre at du trener i riktig intensitetssone, noe som er viktig for både løping og sykling.
 • Analyse: De fleste treningsklokker tilbyr detaljerte analyser av treningsøktene, som kan hjelpe deg å forstå fremgangen din og identifisere områder for forbedring.
 • Motivasjon: Smartklokker og pulsmålere kan også øke motivasjonen ved å sette mål, gi påminnelser og tilby virtuelle konkurranser med venner eller globale fellesskap.

Sykkelcomputere og apper

Sykkelcomputere som Garmin Edge eller Wahoo Elemnt er spesialiserte enheter for syklister. Disse enhetene tilbyr funksjoner som GPS-navigasjon, kraftmåling og detaljerte treningsdata.

Fordeler:

 • Rutenavigasjon: Med GPS kan du planlegge og følge komplekse ruter uten å miste veien.
 • Effektivitet: Kraftmålere og sykkelcomputere hjelper deg med å måle watt, som er en mer presis indikator på innsats enn hastighet alene.
 • Konkurranse: Mange apper som Strava lar deg konkurrere mot deg selv og andre på spesifikke segmenter, noe som kan øke motivasjonen.

Apper for treningsplanlegging og analyse

Apper som Strava, TrainingPeaks, og MyFitnessPal gir omfattende verktøy for treningsplanlegging og analyse.

Fordeler:

 • Planlegging: Apper kan hjelpe deg med å sette opp en strukturert treningsplan som balanserer løping og sykling effektivt.
 • Sosialt nettverk: Mange apper tilbyr sosiale funksjoner som lar deg dele fremgangen din med venner og motta tilbakemeldinger og oppmuntring.
 • Integrasjon: Disse appene kan ofte integreres med andre enheter og plattformer for en helhetlig oversikt over din helse og trening.

Miljømessige hensyn

Når vi trener utendørs, er det viktig å ta hensyn til miljøet. Både løpere og syklister bør følge noen grunnleggende prinsipper for å minimere påvirkningen på naturen.

Bærekraftige valg

 • Utstyr: Velg utstyr laget av miljøvennlige materialer og resirkuler om mulig. Mange selskaper tilbyr nå produkter laget av resirkulerte materialer eller som er designet for lang levetid.
 • Energi: Bruk oppladbare batterier i enhetene dine og velg produkter som er energieffektive.

Ansvarlig adferd

 • Søppel: Ta alltid med deg søppel hjem. Bruk beholdere som kan gjenbrukes for mat og drikke.
 • Stier og veier: Hold deg til etablerte stier og veier for å minimere erosjon og skade på vegetasjonen.
 • Dyr og planter: Respekter dyrelivet og unngå å forstyrre deres naturlige habitat. Ikke plukk planter eller forstyrr deres miljø.

Psykologiske aspekter ved kombinert trening

Trening har en betydelig innvirkning på mental helse. Kombinasjonen av løping og sykling kan gi spesifikke psykologiske fordeler.

Stresshåndtering og mental helse

 • Endorfinutslipp: Begge aktivitetene utløser endorfiner, som er kroppens naturlige «lykkekjemikalier». Dette kan bidra til å redusere stress og forbedre humøret.
 • Mindfulness: Løping og sykling gir muligheter for mindfulness og mental klarhet, spesielt når de utføres i naturen.
 • Selvtillit: Å sette og oppnå mål i både løping og sykling kan forbedre selvtilliten og selvfølelsen.

Sosiale aspekter

 • Fellesskap: Mange finner glede og motivasjon i å trene sammen med andre. Dette kan være gjennom løpeklubber, sykkelgrupper eller deltakelse i konkurranser.
 • Støtte: Sosiale grupper kan tilby støtte og oppmuntring, noe som kan være spesielt viktig for å opprettholde motivasjonen over tid.

Hvordan tilpasse treningen til sesonger og vær

Å tilpasse treningsrutinen etter sesonger og værforhold er essensielt for å opprettholde kontinuitet og sikkerhet.

Vintertrening

 • Innendørsalternativer: Bruk tredemøller og spinningsykler når utetrening ikke er mulig. Zwift er en populær plattform for virtuell sykling som gjør innendørstrening mer engasjerende.
 • Bekledning: Kle deg lagvis og bruk klær som transporterer bort fuktighet. Varmende tilbehør som hansker, lue og hals er også viktig.
 • Sikkerhet: Vær oppmerksom på is og glatte forhold. Velg ruter som er godt vedlikeholdt, og bruk pigger på skoene eller sykkeldekkene for bedre grep.

Sommertrening

 • Hydrering: Drikk rikelig med vann før, under og etter trening. Bruk gjerne elektrolyttdrikker for å erstatte tapt væske.
 • Tidspunkt: Tren tidlig om morgenen eller sent på kvelden for å unngå den sterkeste solen.
 • Solbeskyttelse: Bruk solkrem, solbriller og en caps eller hatt for å beskytte deg mot UV-stråler.

Tilpasning for ulike målgrupper

Forskjellige målgrupper kan ha ulike behov og målsettinger når det gjelder kombinert løping og sykling.

Nybegynnere

 • Start sakte: Begynn med korte og lavintensive økter. Gradvis økning av treningsmengden vil bidra til å bygge utholdenhet og unngå skader.
 • Lære grunnleggende teknikk: Fokuser på å lære riktig teknikk for både løping og sykling. Dette kan inkludere å se instruksjonsvideoer eller få veiledning fra en trener.
 • Motivasjon: Sett realistiske mål og feire små seire underveis for å opprettholde motivasjonen.

Erfarne utøvere

 • Varierte økter: Inkluder avanserte treningsøkter som intervaller, tempoøkter og langkjøring for å maksimere fremgang.
 • Spesialisering: Avhengig av konkurransemål kan det være nyttig å spesialisere deler av treningen for å fokusere mer på enten løping eller sykling.
 • Restitusjon: Avanserte utøvere bør være nøye med restitusjon for å unngå overtrening. Dette inkluderer både aktive hviledager og periodisering av treningsplanen.

Konklusjon

Kombinasjonen av løping og sykling gir en omfattende og balansert treningsrutine som kan forbedre både fysisk og mental helse. Ved å følge en strukturert treningsplan, bruke riktig utstyr og teknikk, samt ta hensyn til ernæring og restitusjon, kan man oppnå optimale resultater. Enten du er en nybegynner som søker en sunnere livsstil eller en erfaren utøver som forbereder deg til konkurranse, tilbyr kombinasjonen av løping og sykling uendelige muligheter for personlig vekst og utvikling. Husk å alltid lytte til kroppen din, tilpasse treningen etter behov og nyte reisen mot dine mål.

Denne artikkelen har som mål å gi deg de verktøyene og innsiktene du trenger for å dra nytte av de mange fordelene ved å kombinere løping og sykling i din treningshverdag. Med en balansert tilnærming og riktig planlegging, kan du nå nye høyder og oppleve gleden ved en helhetlig og variert treningsrutine.

Om forfatteren