20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Kolesterol normalverdi

Kolesterolnivået vil variere, og over tid har kroppen en tendens til å produsere mer kolesterol. Lær mer om normalverdier for kolesterol.

Kolesterolnivået vil variere med alder, vekt og kjønn, og alle voksne bør sjekke kolesterolnivået regelmessig, ideelt sett hvert 4. til 6. år.

Kolesterol måles gjerne i tre kategorier:

  • total kolesterol
  • LDL, eller “dårlig kolesterol”
  • HDL, eller “godt kolesterol”

Utfordringen for mange mennesker er å balansere disse nivåene, og holde seg innenfor det som anses som normalverdier av kolesterol. Mens totale og LDL-kolesterolnivåer bør holdes lave, kan det å ha mer HDL-kolesterol tilby en viss beskyttelse mot en person som utvikler hjerterelaterte sykdommer, inkludert hjerteinfarkt og hjerneslag.

Kolesterolnivåer og alder

Å balansere kolesterol i ung alder er viktig, da det er vanskelig å behandle i senere liv. Kolesterolnivået har en tendens til å øke med alderen. Leger anbefaler å ta sunne valg tidlig i livet, for å forhindre farlig høye nivåer av kolesterol etter hvert som man blir eldre. År med ubehandlet kolesterol kan være mye vanskeligere å behandle. Det er minst sannsynlig at barn har høye kolesterolnivåer, og trenger bare å kontrollere nivåene en eller to ganger før de er 18 år gamle. Imidlertid, hvis barnet har risiko for høyere nivåer av kolesterol, bør de bli overvåket oftere.

Vanligvis har menn en tendens til å ha høyere nivåer av kolesterol gjennom hele livet enn kvinner. En manns kolesterolnivå øker generelt når de blir eldre. Kvinner er imidlertid ikke immun mot høyt kolesterol. En kvinnes kolesterol øker ofte når hun går gjennom overgangsalderen.

Kolesterol normalverdi

Sunne nivåer av kolesterol varierer ikke mye for voksne. Variasjon av anbefalte nivåer har en tendens til å endre seg på grunn av andre helsemessige forhold og hensyn.

Kolesterol normalverdi for voksne

  • Totalt kolesterolnivå mindre enn 200 mg per desiliter (mg / dL) anses som ønskelig for voksne. En avlesning mellom 200 og 239 mg / dL grenser til høyt, og en avlesning på 240 mg / dL og over anses som høy.
  • LDL-kolesterolnivået bør være mindre enn 100 mg / dL. Nivåer på 100 til 129 mg / dL er akseptable for personer uten helseproblemer, men kan være mer bekymringsfullt for de med hjertesykdom eller risikofaktorer for hjertesykdommer. En avlesning på 130 til 159 mg / dL grenser til høyt, og 160 til 189 mg / dL er høyt. En avlesning på 190 mg / dL eller høyere regnes som meget høyt.
  • HDL-nivåer bør holdes høyere. En avlesning på mindre enn 40 mg / dL regnes som en viktig risikofaktor for hjertesykdom. En avlesning fra 41 mg / dL til 59 mg / dL anses som grenseverdi. Den optimale avlesningen for HDL-nivåer er på 60 mg / dL eller høyere.

Kolesterolnivåer for barn

Til sammenligning er akseptable nivåer av totalt kolesterol og LDL-kolesterol hos barn forskjellige.

  • Et akseptabelt totalt kolesterolnivå for et barn er mindre enn 170 mg / dL. Grenseverdi for et barn varierer fra 170 til 199 mg / dL. Enhver lesning av totalt kolesterol over 200 hos et barn er for høyt.
  • Et barns LDL-kolesterolnivå bør også være lavere enn for en voksen. Det optimale spekteret av LDL-kolesterol for et barn er mindre enn 110 mg / dL. Grenseverdi er fra 110 til 129 mg / dL, mens for høyt er over 130 mg / dL.

Tips

For barn og voksne vil det å spise et sunt kosthold og regelmessig mosjon bidra til å holde kolesterolnivået i sjakk.
Den beste anbefalingen for barn og unge for å holde kolesterolnivået i sjakk, er å ha en sunn, aktiv livsstil. Dette inkluderer å spise et sunt kosthold og få mye trening. Stillesittende, overvektige barn som spiser mye bearbeidet mat, har sannsynligvis høyere risiko for høyt kolesterolnivå. Barn som har en familiehistorie med høyt kolesterol, kan også være i faresonen.

Generelt, jo tidligere en voksen begynner å leve en sunn livsstil, jo bedre for kolesterolnivået. En plutselig endring i livsstil vil hjelpe til slutt, men jo eldre en person er, jo mindre innvirkning vil det ha på kolesterolnivået. Alle voksne bør holde seg aktive og opprettholde regelmessige treningsrutiner. Kvinner som går gjennom overgangsalderen, og voksne med høye nivåer av kolesterol, bør kanskje vurdere medisiner som vil bidra til å redusere kolesterolnivået raskere enn kosthold alene. Høyt kolesterol i alle aldre setter en person i fare for hjertesykdom, hjerteinfarkt og hjerneslag. Disse risikoene bare øker over tid, spesielt for voksne som ikke tar grep for å redusere kolesterolet.

Relaterte artikler:

Hvor lang tid tar det å få ned kolesterol

Høy kolesterol og stress

Om forfatteren

Legg inn kommentar


INNSPURT!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OKTOBER

DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!