Kognitiv svikt stress

0
448
Kognitiv svikt stres
Foto: Adobe Stock
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE

7 990,-

5 990,-

X-ERFIT

RUN 100 TREDEMØLLE!

SPAR KR 2000,-Regelmessig eksponering for stress kan påvirke vår fysiske og mentale helse, men hvordan påvirker det egentlig hjernen vår?

Stress – spesielt når vi opplever det regelmessig – tar et betydelig beslag på sinn og kropp. Det kan få oss til å føle oss mer irritable og konstant trette, og det påvirker vår evne til å fokusere. Kronisk stress kan også forstyrre søvnmønster og appetitten, og det kan også forverre en rekke helsemessige forhold. Disse inkluderer diabetes, hjertesykdommer og gastrointestinale problemer. Selv mindre nivåer av stress kan øke en persons risiko for kronisk sykdom.

Stresshormonet påvirker hukommelsen

I studien arbeidet forskerne med deltakere med en gjennomsnittsalder på 49 og ingen diagnose av demens. Forskerne ba hver deltaker om å gjennomgå en psykologisk undersøkelse. De vurderte også hver deltakers hukommelse og tenkeevner. For studiens formål vurderte de disse evnene igjen etter en gjennomsnittlig periode på 8 år. Spesifikt var forskerne interessert i å måle deltakernes nivåer av kortisol, som er et hormon som hovedsakelig frigjøres som respons på stress. Etter å ha vurdert kortisolnivåer delte etterforskerne deltakerne i grupper i henhold til resultatene.

Forskerne fant at personer med høye nivåer av kortisol hadde mye dårligere hukommelse sammenlignet med jevnaldrende med normale kortisolnivåer. Viktigere er at svekket hukommelse var til stede hos disse individene selv før åpenbare symptomer på hukommelsestap satte inn. Disse resultatene forble konsistente selv etter at forskerne hadde justert seg for relevante modifiserende faktorer, som alder, kjønn, røyking og kroppsmasseindeks (BMI).

Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE


Det er viktig å finne måter å redusere stress på

I tillegg ble 2.018 deltakere enige om å gjennomgå MR-skanninger, slik at forskerne kunne måle hjernevolumet. Dette tillot forskerne å bekrefte at personer med høye kortisolnivåer også hadde en tendens til å ha lavere totalt hjernevolum. De i gruppen med høyt kortisol hadde et gjennomsnittlig totalt hjernevolum på 88,5 prosent av det totale kraniale volum, mot 88,7 prosent av det totale kraniale volumet hos personer med regelmessige nivåer av kortisol. Når det gjelder lave nivåer av kortisol, fant forskerne ingen koblinger mellom dette og en persons minne eller hjernevolum.

Relaterte artikler:

Hva gjør stress med kroppen

Høyt kolesterol og stress

Annonse fra MILRAB