Knebøy uten vekt

Knebøy uten vekt, eller knebøy med kroppen som belastning, brukes ofte som styrketrening, som et tillegg til andre former for trening.

Denne typen knebøy gjøres med kroppen som belastning, mens andre varianter kan bruke ekstra vekter, som vektstang eller manualer. Knebøy styrker underkroppen, først og fremst legger, lår og setemuskulatur.

Slik utfører du en knebøy uten vekt:

  • Hold føttene i skulderbredde fra hverandre, pekende litt ut til sidene.
  • Når du utfører knebøy, skal hoftene bevege seg nedover og setet tilbake.
  • Ha en rak holdning i ryggen, og hælene dine skal holde seg plantet i gulvet gjennom hele bevegelsen.
  • I knebøy uten vekt kan hoftene senkes til lårene er parallelle med gulvet.

I en knebøy med vekter kan du senke ned så langt du kan med riktig teknikk, noe som for noen individer kan bety at hoftene vil være lavere enn knærne. I knebøy med og uten vekt, når du stiger fra knebøyposisjonen, vil du skyve opp gjennom hælene og bruke setemusklene for å gå tilbake til stående stilling.

Riktig teknikk og sikkerhet når du gjennomfører knebøy

Som for alle øvelser, bør du alltid bruke riktig teknikk når du gjennomfører knebøy uten vekt, slik at du får mest mulig utbytte av øvelsen og ikke skader deg selv. Dette betyr å varme opp tilstrekkelig først. Selv om du bare utfører knebøy, er dette viktig.

Når du gjennomfører en knebøy uten vekt:

  • Knærne skal ikke gå forbi tærne, heller ikke svinge innover.
  • Ryggen din skal ikke bøyes, men være rak.
  • Du skal ikke slippe skuldrene fremover. Underkroppen din skal være den eneste delen av deg som beveger deg.
  • Hold blikket oppe på veggen foran deg. Dette vil holde brystet løftet.

Hvis du føler leddsmerter i knærne, går du enten for lavt eller har feil teknikk. I mange tilfeller kommer knesmerter som et resultat av å legge vekten mer over på tærne i stedet for hælene. Du kan også føle smerte hvis føttene ikke er vendt utover i en liten vinkel.

Hvis du opplever ryggsmerter, kommer dette sannsynligvis fra at du uforvarende lener brystet for mye fremover mens du gjør knebøy, og legger belastning på korsryggen. Du bør ikke gjennomføre knebøy hver dag. I stedet bør du hvile minst en dag i uken, slik at musklene kan vokse.

Fordeler med knebøy uten vekt

Knebøy med kroppen som belastning er en fin måte å lære seg riktig teknikk. Når du har mestret dem, kan du gå videre til knebøy med vekt trygt, og med en mye mindre risiko for skade. Knebøy hjelper også med å bygge både et solid styrkefundament og balanse i underkroppen. Knebøy retter seg spesielt mot lår, hamstrings, quadriceps og setemuskler, og hjelper deg med å bygge muskelmasse i disse områdene. Fordi balanse er nødvendig, kan knebøy også engasjere kjernen din.

Relaterte artikler:

Knebøy med stang

Knebøy muskulatur

Om forfatteren