Kløe i halsen ved forkjølelse

En av de mest plagsomme symptomene som følger med denne smittsomme tilstanden, er kløe i halsen. Lær mer om årsaker, symptomer og behandling av kløe i halsen ved forkjølelse.

Forkjølelse er en av de vanligste sykdommene som påvirker mennesker over hele verden. En av de mest plagsomme symptomene som følger med denne smittsomme tilstanden, er kløe i halsen. Kløe i halsen ved forkjølelse kan være irriterende og ubehagelig, men heldigvis finnes det måter å lindre dette symptomet på. I denne artikkelen vil vi utforske årsakene til kløe i halsen ved forkjølelse, de vanligste symptomene, og viktige behandlingsmetoder for å lindre ubehaget.

Årsaker til kløe i halsen ved forkjølelse

Kløe i halsen er ofte et av de første symptomene som oppstår når en person blir smittet med en forkjølelsesvirus. Årsaken til kløe i halsen ved forkjølelse skyldes hovedsakelig betennelse og irritasjon i slimhinnene i halsen. Når viruset angriper slimhinnene, reagerer kroppens immunsystem ved å produsere betennelsesreaksjoner. Dette fører til hevelse og irritasjon i halsen, noe som resulterer i kløe og sår hals.

I tillegg til betennelse kan andre faktorer bidra til kløe i halsen ved forkjølelse. Tørr luft, som er vanlig i vintermånedene, kan også forverre symptomet. Når luften er tørr, kan det føre til at slimhinnene i halsen blir enda mer irriterte, noe som gir økt kløe og ubehag.

Relatert: Forkjølet hele tiden

Er kløe i halsen symptom på korona?


Kløe i halsen kan være et symptom på COVID-19, som er forårsaket av koronaviruset SARS-CoV-2. Imidlertid er kløe i halsen ved COVID-19 ikke like vanlig som andre symptomer som feber, hoste, tap av smak- eller luktesans, tretthet, og kortpustethet.

Det er viktig å merke seg at mange symptomer på COVID-19 overlapper med symptomer på andre luftveisinfeksjoner, som forkjølelse og influensa. Derfor er det ikke alltid mulig å fastslå om kløe i halsen skyldes COVID-19 uten ytterligere testing.

Hvis du opplever symptomer som kløe i halsen, spesielt hvis de er ledsaget av andre typiske COVID-19-symptomer eller hvis du har vært i kontakt med noen som har testet positivt for viruset, bør du kontakte helsemyndighetene eller din lokale helsevesen for råd og eventuell testing. Testing kan hjelpe med å bekrefte eller utelukke om du er smittet med COVID-19, og det er viktig for å begrense spredningen av viruset.

Symptomer på kløe i halsen ved forkjølelse

Kløe i halsen er vanligvis ledsaget av andre symptomer som er karakteristiske for forkjølelse. Disse symptomene kan variere fra person til person, men inkluderer ofte:

  1. Sår hals: Kløe i halsen kan utvikle seg til en sår hals over tid. Dette kan føles som en brennende eller skrapende følelse når du svelger eller snakker.
  2. Hoste: Kløe i halsen kan føre til at du hoster mer enn vanlig. Hoste er kroppens måte å fjerne irritanter fra halsen og luftveiene.
  3. Tett nese: Mange som opplever kløe i halsen ved forkjølelse, opplever også en tett nese eller nesetetthet. Dette skyldes betennelse i neseslimhinnen.
  4. Nysing: Kløe i halsen kan også føre til hyppig nysing, da kroppen prøver å kvitte seg med irritasjonen.
  5. Generell ubehag: Forkjølelse kan føre til generell ubehag, som tretthet, muskelsmerter og hodepine.

Det er viktig å merke seg at kløe i halsen ved forkjølelse vanligvis er et selvforbigående symptom og forsvinner når forkjølelsen går over. Imidlertid kan det være plagsomt mens det varer, og det er flere måter å lindre ubehaget på.

Relatert: Vondt i ganen ved forkjølelse

Behandling av kløe i halsen ved forkjølelse

Når du opplever kløe i halsen ved forkjølelse, er det flere behandlingsmetoder du kan prøve for å lindre ubehaget. Her er noen effektive måter å takle dette symptomet:

1. Drikk rikelig med væske

Å holde seg hydrert er viktig når du har kløe i halsen ved forkjølelse. Varm væske som urtete eller varmt vann med honning og sitron kan bidra til å berolige halsen og lindre kløen.

2. Gurgling med saltvann

Skylling av halsen med saltvann er en gammel, men effektiv metode for å lindre kløe og sårhet. Bland en teskje salt i et glass varmt vann, rør til det er oppløst, og gurgle deretter væsken i noen sekunder før du spytter den ut. Dette kan bidra til å redusere betennelse og lindre kløen.

3. Lozenges og pastiller

Det finnes en rekke halspastiller og sugetabletter tilgjengelig på markedet som kan bidra til å lindre kløe i halsen. Disse produktene inneholder ofte beroligende ingredienser som mentol eller eukalyptus, som kan gi midlertidig lindring.

4. Bruk en luftfukter

Hvis tørr luft er en bidragsyter til kløen i halsen din, kan du vurdere å bruke en luftfukter i rommet ditt. Dette kan bidra til å øke luftfuktigheten og redusere irritasjonen i halsen.

5. Unngå irriterende stoffer

Prøv å unngå røyk, sigarettrøyk og andre irriterende stoffer som kan forverre kløen i halsen. Å holde seg borte fra røyking og passiv røyking kan bidra til raskere bedring.

6. Ta reseptfrie medisiner

Reseptfrie medisiner som smertestillende midler eller betennelsesdempende legemidler kan også hjelpe med å lindre kløe i halsen og andre symptomer på forkjølelse. Det er imidlertid viktig å følge doseringsanvisningene nøye og konsultere en lege eller farmasøyt hvis du er usikker på hvilke medisiner som er trygge for deg.

Relatert: Pipelyd ved utpust ved forkjølelse

Forebygging av kløe i halsen ved forkjølelse

Mens det kan være utfordrende å unngå forkjølelse helt, er det noen enkle trinn du kan ta for å redusere risikoen for å utvikle kløe i halsen og andre forkjølelsessymptomer:

1. Hygienepraksis

Vask hendene grundig og regelmessig med såpe og vann, spesielt etter kontakt med potensielt smittefarlige overflater eller personer med forkjølelse. Bruk også hånddesinfeksjonsmiddel når håndvask ikke er tilgjengelig.

2. Unngå nærkontakt

Prøv å unngå tett kontakt med personer som er forkjølet, spesielt i begynnelsen av deres sykdomsforløp når de er mest smittsomme. Bruk av munnbind kan også bidra til å redusere risikoen for smitte.

3. Riktig ernæring og hvile

Et sunt kosthold som gir kroppen nødvendige næringsstoffer og tilstrekkelig hvile, kan styrke immunforsvaret ditt, slik at det bedre kan bekjempe virusinfeksjoner som forkjølelse.

4. Vitamin C og kosttilskudd

Noen mennesker sverger til å ta ekstra doser vitamin C eller andre kosttilskudd som en måte å styrke immunforsvaret på. Mens det er begrenset vitenskapelig bevis for at dette forhindrer forkjølelse, kan det hjelpe noen mennesker å lindre symptomene når de først blir syke.

5. Unngå stress

Langvarig stress kan svekke immunforsvaret ditt og gjøre deg mer sårbar for infeksjoner. Praksis av stressmestringsteknikker som yoga, meditasjon eller dyp pusting kan hjelpe deg med å opprettholde et sterkt immunsystem.

Relatert: Hvitt belegg på tunga ved forkjølelse

Når bør du oppsøke lege?

Mens kløe i halsen ved forkjølelse vanligvis er ufarlig og selvbegrensende, er det noen situasjoner der du bør oppsøke lege for råd og behandling. Disse inkluderer:

1. Vedvarende symptomer

Hvis kløen i halsen og andre forkjølesessymptomer vedvarer i mer enn to uker, kan det være et tegn på at det underliggende problemet er mer alvorlig enn en vanlig forkjølelse. Det er viktig å søke medisinsk hjelp for å utelukke andre tilstander som streptokokkinfeksjon eller allergier.

2. Høy feber

Hvis du opplever en feber som overstiger 38°C, kan dette være et tegn på en mer alvorlig infeksjon. Høy feber kan være farlig, spesielt hos barn, eldre og personer med svekket immunforsvar.

3. Pusteproblemer

Hvis du har problemer med å puste, raske pust, eller hvis halskløen forårsaker kvelningsfornemmelser, må du søke legehjelp umiddelbart. Dette kan være et tegn på en alvorlig komplikasjon som krever rask behandling.

4. Smerte som stråler til øret

Kløe i halsen som stråler til øret, kan være et tegn på en øreinfeksjon, som kan kreve antibiotikabehandling. Hvis du opplever øresmerter i tillegg til kløe i halsen, bør du kontakte legen din.

Relatert: Er forkjølelse smittsomt

Konklusjon

I konklusjon, kløe i halsen ved forkjølelse kan være en irriterende og ubehagelig bivirkning av denne vanlige virusinfeksjonen. Den oppstår på grunn av betennelse og irritasjon i halsens slimhinner som respons på virusangrep. Heldigvis finnes det en rekke enkle hjemmemedisiner som kan bidra til å lindre dette symptomet, inkludert gurgling med saltvann, bruk av halspastiller, hydrering og bruk av luftfukter. Forebygging av forkjølelse gjennom god hygiene, sunt kosthold, tilstrekkelig hvile og stressmestring kan også hjelpe med å redusere risikoen for å utvikle kløe i halsen.

Det er viktig å huske at kløe i halsen ved forkjølelse vanligvis forsvinner av seg selv i løpet av en uke eller to. Imidlertid bør du oppsøke lege hvis symptomene vedvarer, blir verre eller ledsages av alvorlige problemer som høy feber eller pusteproblemer. Med riktig omsorg og oppmerksomhet på symptomer, kan du raskt komme deg gjennom en forkjølelse og nyte god helse igjen.

Referanser

Om forfatteren