Kjerringråd mot urolige bein

Urolig beinsyndrom (RLS) er en nevrologisk lidelse, og forårsaker kraftig trang til å bevege beina. Lær mer om kjerringråd mot rastløse bein.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Hva er rastløst beinsyndrom?

Urolig beinsyndrom (RLS), er en nevrologisk lidelse. RLS er også kjent som Willis-Ekbom sykdom. RLS forårsaker ubehagelige sensasjoner i beina, sammen med en kraftig trang til å bevege dem. For de fleste er den trangen mer intens når du er avslappet eller prøver å sove. Den mest alvorlige bekymringen for personer med RLS er at det forstyrrer søvn, og forårsaker søvnighet og utmattelse på dagtid. RLS og søvnmangel kan sette deg i fare for andre helseproblemer, inkludert depresjon, hvis du ikke blir behandlet.

RLS påvirker omtrent 10 prosent av befolkningen. Det kan forekomme i alle aldre, selv om det vanligvis er mer alvorlig i middelalderen eller senere. Kvinner har dobbelt så stor sannsynlighet som menn for å ha RLS.

Minst 80 prosent av mennesker med RLS har en beslektet tilstand som kalles periodisk lembevegelse under søvn (PLMS). PLMS får beina til å rykke under søvn. Det kan skje så ofte som hvert 15. til 40. sekund, og kan fortsette hele natten. PLMS kan også føre til søvnmangel. RLS er en livslang tilstand uten kur, men medisiner kan bidra til å håndtere symptomer.

Hva er symptomene på urolige bein?

Det mest fremtredende symptomet på RLS er den overveldende trangen til å bevege beina, spesielt når du sitter stille eller ligger i sengen. Du kan også føle uvanlige sensasjoner som en kriblende, krypende eller trekkende følelse i beina. Bevegelse kan lindre disse sensasjonene. Hvis du har mild RLS, kan det hende at symptomer ikke oppstår hver natt. Og du kan tilskrive disse bevegelsene til rastløshet, nervøsitet eller stress. Et mer alvorlig tilfelle av RLS er utfordrende å ignorere. Det kan komplisere de enkleste aktivitetene, som å gå på kino. En lang flytur kan også være vanskelig.

Personer med RLS har sannsynligvis problemer med å sovne eller sove, fordi symptomene er verre om natten. Søvnighet på dagtid, tretthet og søvnmangel kan skade din fysiske og emosjonelle helse.

Symptomer påvirker vanligvis begge sider av kroppen, men noen mennesker har dem på bare den ene siden. I milde tilfeller kan symptomer komme og gå. RLS kan også påvirke andre deler av kroppen, inkludert armene og hodet. For de fleste mennesker med RLS forverres symptomene med alderen. Personer med RLS bruker ofte bevegelse som en måte å lindre symptomer på. Det kan bety å passe på gulvet eller kaste og snu i sengen. Hvis du sover med en partner, kan det godt være forstyrrende for søvnen deres også.

Urolige bein kjerringråd

Kjerringråd, selv om det lite sannsynlig at disse vil eliminere symptomer, kan det bidra til å redusere dem. Det kan ta litt prøving og feiling for å finne de midlene som er mest nyttige for deg.

Her er noen kjerringråd mot urolige bein du kan prøve:

  • Redusere eller eliminere inntaket av koffein, alkohol og tobakk.
  • Strebe etter en vanlig søvnplan, med samme leggetid og våkentid hver dag.
  • Trene hver dag, for eksempel å gå eller svømme.
  • Massasje eller strekk beinmuskulaturen om kvelden.
  • Ta et varmt bad før sengetid.
  • Bruk en varmepute eller ispose når du opplever symptomer.
  • Øv på yoga eller meditasjon.

Når du planlegger ting som krever langvarig sitting, for eksempel en bil- eller flytur, kan du prøve å ordne dem tidligere på dagen i stedet for senere.

Hvis du har jernmangel eller annen ernæringsmangel, kan du spørre legen din eller ernæringsfysiologen hvordan du kan forbedre kostholdet ditt. Snakk med legen din før du legger til kosttilskudd. Det kan være skadelig å ta visse kosttilskudd hvis du ikke har mangler. Disse alternativene kan være nyttige selv om du tar medisiner for å håndtere RLS.

Relaterte artikler:

Urolige bein gravid

Hovne bein gravid

Om forfatteren

Legg inn kommentar