Kjerringråd mot urinveisinfeksjon

Selv om urinveisinfeksjon tradisjonelt behandles med antibiotika, finnes det mange kjerringråd som både kan behandle og forebygge.

Urinveisinfeksjon (UVI) er en vanlig lidelse som kan påvirke både menn og kvinner i alle aldre. Denne tilstanden oppstår når bakterier invaderer urinveiene, noe som kan føre til ubehagelige symptomer som smerte ved vannlating, hyppig vannlatingstrang og smerter i nedre del av magen. Mens medisiner ofte er den vanlige behandlingen for urinveisinfeksjoner, er det også en rekke kjerringråd og naturlige behandlingsmetoder som folk har benyttet seg av gjennom tidene. I denne artikkelen skal vi se nærmere på noen av disse metodene og undersøke deres effektivitet.

Hva er en urinveisinfeksjon?

En urinveisinfeksjon er en infeksjon som påvirker hvilken som helst del av urinveiene, inkludert nyrer, urinleder, blære eller urinrør. Bakterier fra tarmen er den vanligste årsaken til urinveisinfeksjon, men sopp og virus kan også forårsake infeksjon.

De to stammene av bakteriene Escherichia coli og Staphylococcus saprophyticus utgjør omtrent 80% av tilfellene.

Vanlige symptomer på urinveisinfeksjon inkluderer:

  • En brennende følelse når du tisser
  • Hyppig urinering
  • Uklar eller mørk urin
  • Urin med en sterk lukt
  • En følelse av ufullstendig blæretømming

Relatert: Hvorfor får man urinveisinfeksjon

Bekkensmerter

Selv om urinveisinfeksjon kan ramme begge kjønn, er kvinner mer utsatt for infeksjon. Dette er fordi urinrøret, røret som fører urin ut av blæren, er kortere hos kvinner enn menn. Dette gjør det lettere for bakterier å komme inn og nå blæren. Faktisk vil nesten halvparten av alle kvinner oppleve en urinveisinfeksjon på et tidspunkt i livet. Antibiotika brukes til å behandle urinveisinfeksjoner og brukes noen ganger i lave doser på lang sikt for å forhindre tilbakefall.

Her er noen kjerringråd mot urinveisinfeksjon.

Tradisjonelle kjerringråd

Tranebærjuice: Tranebærjuice er et av de mest populære kjerringrådene for behandling av urinveisinfeksjoner. Det antas at tranebær inneholder stoffer som kan bidra til å forhindre at bakterier fester seg til urinveiene, og dermed redusere risikoen for infeksjon. Mens noen studier har vist lovende resultater, er det fortsatt uklart hvor effektivt dette kjerringrådet egentlig er.

Drikk mye vann: Å drikke rikelig med vann kan bidra til å skylle ut bakterier fra urinveiene og redusere risikoen for infeksjon. Dette er et enkelt og rimelig kjerringråd som mange sverger til.

Drikk rikelig med vann

Væskeubalanse har vært knyttet til risikoen for urinveisinfeksjon. Dette er fordi regelmessig vannlating kan hjelpe til med å spyle bakterier fra urinveiene for å forhindre infeksjon. En studie undersøkte deltakere med langvarige urinkateter og fant at lav urinproduksjon var assosiert med økt risiko for å utvikle en urinveisinfeksjon. For å holde deg hydrert og tilfredsstille væskebehovene dine, er det best å drikke vann hele dagen, og alltid når du er tørst.

Relatert: Hva hjelper mot urinveisinfeksjon

Øk vitamin C-inntaket

Noen bevis viser at økt inntak av vitamin C kan beskytte mot urinveisinfeksjoner. Det antas at C-vitamin virker ved å øke surheten i urinen, og dermed avlive bakteriene som forårsaker infeksjon. En studie fra 2007 med UTI hos gravide kvinner så på effekten av å ta 100 mg C-vitamin hver dag. Studien fant at C-vitamin hadde en beskyttende effekt, og reduserte risikoen for urinveisinfeksjon med mer enn halvparten av de som tok vitamin C, sammenlignet med kontrollgruppen.

Drikk usøtet tranebærjuice

Å drikke usøtet tranebærjuice er en av de mest kjente naturlige midlene mot urinveisinfeksjoner. Tranebær fungerer ved å forhindre at bakterier fester seg til urinveiene, og dermed forhindrer infeksjon. I en nyere studie drakk kvinner med nyere historie med urinveisinfeksjon 240 ml) tranebærjuice hver dag i 24 uker. De som drakk tranebærjuice hadde færre episoder med urinveisinfeksjon enn kontrollgruppen.

Ta probiotika

Probiotika er fordelaktige mikroorganismer som konsumeres gjennom mat eller tilskudd. De kan fremme en sunn balanse av bakterier i tarmen. Probiotika er tilgjengelig i tilskuddsform eller finnes i fermentert mat, for eksempel kefir og probiotisk yoghurt. Bruken av probiotika er koblet til alt fra forbedret fordøyelseshelse til forbedret immunfunksjon. Noen studier viser også at visse stammer av probiotika kan redusere risikoen for urinveisinfeksjon.

Relatert: Urinveisinfeksjon når du er gravid

Prøv disse naturlige kosttilskuddene

Flere naturlige tilskudd kan redusere risikoen for å utvikle en urinveisinfeksjon.

Her er noen kosttilskudd som er studert:

  • D-Mannose: Dette er en type sukker som finnes i tyttebær og har vist seg å være effektiv i behandling av urinveisinfeksjon og forhindre tilbakefall.
  • Tranebærekstrakt: Som tranebærjuice, fungerer tranebærekstrakt ved å forhindre at bakterier fester seg til urinveiene.
  • Hvitløkekstrakt: Hvitløk har vist seg å ha antimikrobielle egenskaper og kan være i stand til å blokkere vekst av bakterier for å forhindre UTIs.

Relatert: Bli kvitt urinveisinfeksjon uten antibiotika

Forebyggende tiltak

I tillegg til å behandle urinveisinfeksjoner når de oppstår, er det også viktig å ta forebyggende tiltak for å redusere risikoen for å få en infeksjon i første omgang. Noen enkle endringer i livsstilen kan bidra til å opprettholde sunne urinveier og redusere sjansen for gjentatte infeksjoner:

Hygiene: God hygiene er avgjørende for å forebygge urinveisinfeksjoner. Dette inkluderer å tørke seg forfra og bakover etter toalettbesøk, unngå å holde seg lenge med en full blære, og å unngå å bruke parfymerte såper eller skyllemidler som kan irritere urinveiene.

Vannlating etter samleie: Å tømme blæren umiddelbart etter samleie kan bidra til å skylle ut eventuelle bakterier som kan ha blitt introdusert i urinveiene under seksuell aktivitet.

Unngå bruk av spermicid: Noen kvinner opplever økt risiko for urinveisinfeksjoner når de bruker prevensjonsmidler som inneholder spermicid. Hvis du har gjentatte infeksjoner og bruker slike prevensjonsmidler, kan det være lurt å diskutere alternative prevensjonsmetoder med legen din.

Klesvalg: Unngå tettsittende klær som kan skape fuktighet og varme rundt urinveiene, da dette kan bidra til vekst av bakterier. Velg heller løstsittende, pustende klær laget av bomull.

Vedlikehold av sunn livsstil: Å opprettholde en sunn livsstil kan bidra til å styrke immunforsvaret og redusere risikoen for urinveisinfeksjoner. Dette inkluderer regelmessig mosjon, et balansert kosthold rikt på frukt og grønnsaker, tilstrekkelig søvn og stressmestringsteknikker.

Relatert: Urinveisinfeksjon og oppblåst mage

Når bør du oppsøke lege?

Mens kjerringråd og naturlige behandlingsmetoder kan være nyttige for å lindre milde til moderate symptomer på urinveisinfeksjoner, er det viktig å oppsøke lege hvis symptomene vedvarer eller forverres over tid. Dette kan være et tegn på en mer alvorlig infeksjon som krever medisinsk behandling. I tillegg bør personer med underliggende helseproblemer eller svekket immunforsvar oppsøke lege så snart de opplever symptomer på urinveisinfeksjon.

Konklusjon

Mens tradisjonelle medisiner som antibiotika ofte er effektive for behandling av urinveisinfeksjoner, er det også en rekke kjerringråd og naturlige behandlingsmetoder som kan prøves. Det er viktig å merke seg at effektiviteten av disse metodene kan variere fra person til person, og at det alltid er lurt å konsultere en lege før du prøver noen ny behandling, spesielt hvis du har underliggende helseproblemer eller tar medisiner.

Urinveisinfeksjoner kan være svært ubehagelige, men med riktig behandling og forebyggende tiltak kan de ofte håndteres effektivt. Ved å kombinere tradisjonelle medisiner med kjerringråd og naturlige behandlingsmetoder, kan man potensielt redusere risikoen for infeksjon og bidra til bedre urinveishelse på lang sikt.

Om forfatteren

Legg inn kommentar