Kjerringråd mot tørrhoste

En tørrhoste kalles også en uproduktiv hoste, og i motsetning til produktiv, våt hoste, er ikke tørrhoste i stand til å fjerne slim eller irriterende stoffer fra lungene eller nesegangene. Her får du kjerringråd mot hoste og tørrhoste.

Tørrhoste kan henge i flere uker etter at du har vært forkjølet eller influensa. De kan også være forårsaket av en rekke forhold, for eksempel:

De kan også være en langvarig bivirkning fra eksponering for miljøgifter, for eksempel sigarettrøyk.

Kjerringråd mot tørrhoste

Tørrhoste kan være svært ubehagelig og kan forekomme hos både barn og voksne, men det finnes en rekke kjerringråd som hevdes å kunne lindre tørrhoste, selv om det ikke finnes vitenskapelig bevis for effekten av mange av dem.

Noen av de vanligste kjerringrådene mot tørrhoste inkluderer:

  • Honning: Honning kan ha en beroligende effekt på irriterte slimhinner i halsen, og noen studier har vist at det kan lindre hoste. En teskje honning kan tas alene eller blandes i en kopp varm te eller melk.
  • Ingefær: Ingefær kan ha betennelsesdempende effekter og kan lindre irritasjon i halsen. Ingefær kan tilsettes i te eller mat, eller det kan tas som et kosttilskudd.
  • Sitron: Sitron inneholder C-vitamin og kan ha en beroligende effekt på halsen. Sitron kan tilsettes i varmt vann eller te, eller det kan blandes med honning.
  • Dampinhalasjon: Innånding av damp kan lindre tørrhet og irritasjon i halsen. Damp kan inhaleres ved å puste inn damp fra en varm dusj eller ved å sette hodet over en bolle med varmt vann som er tilsatt eukalyptusolje eller annen eterisk olje.

Det er viktig å merke seg at disse kjerringrådene ikke nødvendigvis vil virke for alle, og at noen mennesker kan være allergiske eller intolerante overfor visse ingredienser. Hvis tørrhosten vedvarer eller forverres, eller hvis du har andre symptomer som feber, tungpustethet eller brystsmerter, bør du oppsøke lege for en undersøkelse og eventuell behandling.

Urter og kosttilskudd mot tørrhoste

Kjerringråd mot tørrhoste passer ikke nødvendigvis for alle. Du må kanskje eksperimentere med flere før du finner de som fungerer for deg. I tillegg har ikke alle disse kjerringrådene blitt fullstendig undersøkt og vist seg å være effektive. Noen behandlinger er også upassende for babyer eller barn.

Relatert: Hvordan bli kvitt tørrhoste

Honning hjelper mot tørrhoste

Honning kan være lindrende for tørrhoste, spesielt når det brukes som en del av en helhetlig behandlingsplan. Honning har naturlige antiinflammatoriske egenskaper og kan bidra til å lindre irritasjon i halsen.

Det er imidlertid viktig å merke seg at honning ikke bør brukes som eneste behandling for tørrhoste, spesielt hvis hosten vedvarer over lengre tid eller er ledsaget av andre symptomer som feber eller tungpustethet. Det kan være lurt å oppsøke en lege eller annen helsepersonell for å få råd om behandling av tørrhoste.

Det er også viktig å merke seg at honning ikke bør gis til barn under ett år, da det kan øke risikoen for botulisme.

For voksne og barn fra 1 år og oppover kan honning brukes til å behandle tørrhoste dag og natt. Honning har antibakterielle egenskaper og kan også bidra til å belegge halsen og lindre irritasjon. En studie i 2007 fant at honning var mer vellykket enn dekstrometorfan, en hostedempende ingrediens, for å redusere irriterende anfall av hoste om natten hos barn. Du kan prøve å ta honning i en teskje flere ganger daglig, eller legge den til te eller varmt vann å drikke.

For å unngå spedbarnsbotulisme, en sjelden komplikasjon som kan oppstå hos spedbarn, gi aldri honning til et barn under 1 år.

Relatert: Honning mot hoste

Dampinhalasjon mot tørrhoste

Dampinhalasjon kan være en effektiv måte å lindre tørrhoste på. Dampen kan hjelpe med å løsne slim og redusere irritasjon i halsen. Du kan prøve følgende trinn for å utføre dampinhalasjon:

  1. Kok vann i en stor kjele eller gryte.
  2. Fjern kjelen fra varmen og legg til noen dråper essensiell olje som eukalyptus eller peppermynte, som kan hjelpe til med å åpne opp luftveiene. Du kan også tilsette urter som kamille eller timian.
  3. Sett deg foran kjelen og legg et håndkle over hodet ditt for å fange opp dampen. Pust inn dampen dypt og sakte gjennom nesen og ut gjennom munnen.
  4. Gjenta prosessen i 5-10 minutter, eller til vannet har avkjølt.

Det er viktig å huske at dampinhalasjon kan være farlig hvis du ikke følger riktig prosedyre, spesielt hvis du arbeider med varmt vann. Vær forsiktig og unngå å komme for nær kjelen, for å unngå å brenne deg selv. Hvis du har noen form for respiratorisk sykdom eller allergi, bør du rådføre deg med lege før du prøver dampinhalasjon.

Gurkemeie

Gurkemeie inneholder curcumin, en forbindelse som kan ha anti-inflammatoriske, antivirale og antibakterielle egenskaper. Det kan også være gunstig for flere forhold, inkludert tørrhoste.

Gurkemeie absorberes best i blodet når det tas med sort pepper. Du kan legge til 1 ts gurkemeie og 1/8 ts sort pepper i en drikke, for eksempel kald appelsinjuice, å drikke. Du kan også lage en varm te.

Ingefær mot tørrhoste

Et annet alternativ er å prøve ingefær mot hoste. Ingefær har antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaper. Det har også vist seg å styrke immunforsvaret og lindre smerte og ubehag.

Ingefær kan være nyttig for å lindre tørrhoste på grunn av sine naturlige betennelsesdempende og antibakterielle egenskaper. Ingefær inneholder også en forbindelse kalt gingerol, som kan bidra til å lindre smerter og irritasjon i halsen.

Du kan prøve å drikke ingefær-te ved å skrelle og kutte fersk ingefærrot i tynne skiver, og deretter koke dem i vann i 10-15 minutter. Tilsett litt honning og sitronsaft for smak, og drikk teen mens den fortsatt er varm.

Imidlertid er det viktig å merke seg at ingefær ikke bør brukes som eneste behandling for tørrhoste, spesielt hvis hosten vedvarer over lengre tid eller er ledsaget av andre symptomer som feber eller tungpustethet. Det kan være lurt å oppsøke en lege eller annen helsepersonell for å få råd om behandling av tørrhoste.

Ingefær finnes i mange teer som en ingrediens. Du kan også lage ingefærte av ingefærrot ved å trekke den skrellede eller kuttede roten i varmt vann. Tilsetning av honning kan gjøre det enda mer gunstig for tørrhoste.

Sitron mot tørrhoste

Sitron kan bidra til å lindre tørrhoste på grunn av sine antibakterielle og betennelsesdempende egenskaper, samt høye nivåer av vitamin C som styrker immunsystemet.

Du kan prøve å lage en enkel sitronsaft ved å presse saften fra en halv sitron i en kopp varmt vann, og deretter tilsette honning for smak. Drikk denne blandingen mens den fortsatt er varm. Du kan også prøve å tilsette sitronsaft til varm ingefær-te for ekstra lindring.

Imidlertid er det viktig å merke seg at sitron ikke bør brukes som eneste behandling for tørrhoste, spesielt hvis hosten vedvarer over lengre tid eller er ledsaget av andre symptomer som feber eller tungpustethet. Det kan være lurt å oppsøke en lege eller annen helsepersonell for å få råd om behandling av tørrhoste.

Marshmallow rot

Marshmallow rot er en type urt. Den brukes i hostesaft og i sugetabletter for å lindre tørrhoste. En undersøkelsesbasert studie fant at det er en effektiv behandling for å berolige halsen og redusere irritasjonen forårsaket av tørrhoste. Marshmallow rot kan også ha antibakterielle egenskaper.

Peppermynte

Peppermynte inneholder mentol, som bidrar til å døyve nerveender i halsen som blir irritert av tørrhoste. Dette kan gi smertelindring og redusere hostetrangen. Peppermynte bidrar også til å redusere overbelastning, pluss at den har antibakterielle og antivirale egenskaper.

Det finnes en rekke måter å ta peppermynte på. Disse inkluderer å drikke peppermyntete eller suge på peppermyntepastiller. Prøv å drikke peppermyntete rett før du legger deg for å lindre hoste om natten. Du kan også bruke eterisk peppermynteolje som en aromaterapibehandling.

Masala chai te

Smaken av chai-te har blitt veldig populær i Norge de siste årene. I India brukes chai til å behandle tilstander som sår hals og tørrhoste. Masala chai inneholder flere antioksidantingredienser, inkludert nellik og kardemomme. Nellik kan også være effektiv som slimløsende. Chai te inneholder også kanel, som har anti-inflammatoriske egenskaper.

Relatert: Hva hjelper mot tørrhoste

Capsaicin

Capsaicin, en forbindelse som finnes i chilipepper, har vist seg å redusere kronisk hoste. Mens capsaicin kan tas som en kapsel, kan du også lage te fra cayennepepper varm saus og varmt vann.

Cayenne er en type chilipepper. Tilsett dråper cayenne varm saus i vannet, smak mens du går, slik at du ikke overskrider terskelen for hvor mye varme du tåler. Du kan også kjøpe hele chilipepper og legge dem i varmt vann. Capsaicin-baserte behandlinger anbefales ikke for barn.

Aromaterapi med eukalyptus

Aromaterapi er praksisen med å bruke essensielle oljer for å berolige og helbrede. Eukalyptus essensiell olje kan bidra til å lindre tørrhoste ved å virke som et avsvellende middel. Prøv å legge eukalyptus til en diffuser, spritzer eller inhalator. Du kan også legge noen dråper til varmt vann i en bolle og puste inn dampen. Å dufte rommet ditt med eukalyptus kan hjelpe deg med å få en bedre natts søvn hvis tørrhoste om natten har holdt deg våken.

Bruk en luftfukter

Tørr luft kan forverre en tørrhoste. Luftfuktere setter fuktighet i luften, noe som kan gi lindring mot tørrhoste. Luftfuktere hjelper til med å åpne opp bihulene, noe som gjør dem gunstige for nagende postnasal drypp. Hvis hjemmet ditt har tørr luft, kjør en luftfukter på soverommet for å redusere tørrhoste under søvn.

Bruk en luftrenser

Luftrensere kan hjelpe deg med å kvitte hjemmet ditt for luftbårne irriterende stoffer, som støv og røyk. De reduserer også allergener, som flass og pollen fra kjæledyr. Enten tørrhosten din er forårsaket av miljøgifter eller en underliggende tilstand, kan puste inn ren luft bidra til å redusere halsirritasjon og hostelyst.

Gurgle med saltvann

Å gurgle med varmt saltvann vil bidra til å lindre ubehag og irritasjon forårsaket av tørrhoste. Saltvann hjelper også med å drepe bakterier i munn og svelg. For å gjøre dette, oppløs 1 teskje bordsalt i et stort glass varmt vann. Gurgle deretter flere ganger om dagen. Dette middelet mot tørrhoste anbefales ikke for små barn, som kan svelge saltvannet.

Hvis du våkner med en irritert hals av tørrhoste i løpet av natten, gurgle med saltvann umiddelbart etter at du har pusset tennene for å hjelpe til med å dempe og lindre nerveendene i halsen.

Referanser

Om forfatteren