ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |Kjerringråd mot tørr i munnen

Tørrhet i munnen oppstår når kjertlene som produserer spytt ikke fungerer bra. Det kalles også xerostomi eller hyposalivasjon. Hvis du er tørr i munnen, kan du prøve disse kjerringrådene.

Å være tørr i munnen ikke som en offisiell diagnostiserbar tilstand, men det er noen ganger et symptom på en annen tilstand. Munntørrhet kan være svært ubehagelig, men kjerringråd kan gi lindring.

Kjerringråd mot munntørrhet

Disse midlene er ikke bevist å kurere munntørrhet, bare å lindre den.

Drikk vann

Å nippe til vann og holde seg hydrert kan bidra til å lindre munntørrhet. Studier har funnet at dehydrering kan være en faktor i munntørrhet. Å øke vanninntaket kan bidra til å behandle mild dehydrering.

Unngå visse medisiner

Mer enn 90 prosent av tilfeller av tørr munn er forårsaket av medisiner. En studiegjennomgang fant at vanlige typer medisiner som kan forårsake munntørrhet inkluderer:

 • antihistaminer
 • antihypertensiva
 • hormonmedisiner
 • bronkodilatatorer

Hvis du tror medisinen din forårsaker munntørrhet, snakk med legen din. Slutt aldri plutselig å ta en medisin uten legens godkjenning.

Relatert: Sår i munnen kjerringråd

Slutt med dehydrerende vaner

Her er noen anbefalinger:

 • Unngå koffein. Koffeinholdige drikker kan virke dehydrerende. Studier har funnet ut at å drikke koffeinholdig kaffe eller te forårsaker munntørrhet.
 • Begrense alkoholbruk. Alkohol kan dehydrere, noe som kan bidra til munntørrhet. Når du opplever tørr munn, prøv å drikke vann i stedet for alkohol. Interessant nok er alkoholbruk ikke en påvist risikofaktor. Dette ble testet og etablert i studier.
 • Slutte å røyke. Tobakk kan også dehydrere. Å kutte ned eller slutte kan redusere symptomer på munntørrhet. En studie fra 2014 fant at røyking økte problemer med munntørrhet. I en anmeldelse fra 2011 var det imidlertid ikke en assosiert risikofaktor å være røyker.
 • Dropp sukker. Som koffein, alkohol og røyking kan sukker dehydrere deg. Hvis du kan, prøv å kutte ned på sukkerholdig mat for å redusere problemer med tørr munn. Å kutte ut sukker, spesielt sukkerholdige drikker, ble anbefalt i denne studien fra 2015.

Sug på sukkerfrie godteri

Å suge på et sukkerfritt godteri kan gi en kortvarig lindring av munntørrhet. Dette inkluderer produkter som hostedråper, sugetabletter eller annet godteri.

Tygg sukkerfri tyggegummi

Sukkerfri tyggegummi kan også gi kortvarig lindring av munntørrhet. I tillegg inneholder noe tyggegummi xylitol, som bidrar til å stimulere spyttproduksjonen.

Forbedre den generelle munnpleien

Munntørrhet kan være både et symptom og en årsak til dårlig munnhygiene. Forbedring av muntlige rutiner kan være avgjørende for å beskytte helsen til munnen din. Dette inkluderer hyppig bruk av tanntråd, bruk av fluortannkrem og bruk av munnvann.

Bruk alkoholfritt munnvann

Munnvann er effektivt for å forbedre den generelle munnhygienen, noe som kan forårsake munntørrhet. Mer spesifikt bidrar munnvann som inneholder xylitol til å fremme spyttproduksjonen. Dette kan gi kortsiktig lettelse.

Unngå å puste gjennom munnen

Å puste gjennom munnen kan gjøre munntørrhet verre og forårsake andre orale helseproblemer. Prøv å puste gjennom nesen oftere enn munnen, spesielt når du opplever ubehag i munntørrhet.

Skaff deg en luftfukter

Å skape fuktighet kan hjelpe tørr munn ved å tilføre mer fuktighet til miljøet ditt. En studie antydet at luftfukting kunne moderat forbedre symptomene på tørr munn. Å kjøre en luftfukter om natten kan redusere ubehag og forbedre søvnen.

Urtepreparater

Mange urter kan bidra til å stimulere spyttproduksjonen og midlertidig lindre munntørrhet, blant dem:

 • Aloe vera (Aloe barbadensis). Gelen eller saften inne i aloe vera-plantebladene er fuktighetsgivende for munnen. Å kjøpe aloe vera juice er en fin måte å behandle munntørrhet på.
 • Ingefær (Zingiber officinale). Ingefær er en velkjent urtesialog. Dette betyr at det bidrar til å stimulere spyttproduksjonen, noe som også hjelper på munntørrhet. Gingers sialagoghandling er nevnt i mange studier.
 • Stokroserot (Alcea spp.). Stokrose har fuktighetsgivende virkning som ligner på aloe vera. En studie fra 2015 viste at det hjalp munntørrhet ved hjelp av Malva sylvestris, en nær slektning.
 • Marshmallow rot (Malva spp.). Marshmallow rot er en mykgjørende og fuktighetsgivende plante som aloe. Det er populært i tradisjonell urtemedisin. En studie viste at det hjalp munntørrhet ved hjelp av Alcea digitata, en nær slektning.
 • Nopal kaktus (Opuntia spp.). Nopal kaktus er en tradisjonell mat og medisin fra Mexico. Også kalt prickly pear cactus, blir den stadig mer populær i helseindustrien. En studie fra 2017 viste at nopal kunne forbedre munntørrhet eller hyposalivasjon.
 • Spilanthes (Spilanthes acmella). Spilanthes er en populær urt som brukes for å forbedre tannhelsen. En tradisjonell bruk er som en sialagog for å øke spyttutskillelsen, noe som kan hjelpe på munntørrhet.
 • Søt pepper (Capsicum annuum). I følge denne studien fra 2011 og en i 2017, fremmer søt paprika salivasjon.

Prøv reseptfrie spyttsubstitutter

Du kan kjøpe spytterstatninger på ditt lokale apotek. Mange forskjellige merker tilbyr spyttsubstitutter, for eksempel xerostom. Disse produktene er gode for kortsiktig lindring, men vil sannsynligvis ikke kurere årsaken til munntørrheten din.

Når bør jeg søke medisinsk hjelp for munntørrhet?

Å ha munntørrhet er sjelden et alvorlig problem. Noen ganger er det et tegn på at du bare er litt dehydrert. Kontakt legen din hvis du tror medisiner er årsaken. Konferere alltid med legen før du slutter å bruke medisiner.

Hvis du også har symptomer på andre tilstander. Andre forhold inkluderer:

 • Type 2 diabetes
 • nyresykdom
 • Parkinsons sykdom
 • immun/autoimmune lidelser
 • angstlidelse
 • depresjon
 • anemi
 • mangel på næringsstoffer

Hvis disse forholdene forårsaker tørr munn, vil behandling av den underliggende tilstanden være mer effektiv enn kjerringråd mot munntørrhet.

Relaterte artikler:

Kjerringråd mot rynker rundt munnen

Kreft i munnen symptomer

Referanser

Om forfatteren