Kjerringråd mot tannstein

Ingen vil ha brune eller gule tenner, som er forårsaket av tannstein. Men hvordan blir man egentlig kvitt denne tannsteinen? Her får du virkningsfulle kjerringråd mot tannstein.

Tannstein, eller kalkulus, er en hard mineraloppbygging som dannes på tennene når plakk ikke fjernes ordentlig gjennom regelmessig børsting og bruk av tanntråd. Denne harde oppbyggingen kan føre til alvorlige tannkjøttsykdommer som periodontitt, og derfor er det viktig å holde det under kontroll. Mens profesjonell tannpleie er avgjørende, finnes det også mange kjerringråd som hevder å bidra til å redusere og forebygge tannstein. I denne artikkelen vil vi utforske noen av disse kjerringrådene, vurdere deres effektivitet, og se på hvordan de kan supplere profesjonell tannpleie.

Hva er tannstein og hvorfor oppstår det?

Prosessen bak tannsteindannelse

Tannstein dannes når plakk, en myk biofilm av bakterier, spytt og matrester, mineraliseres. Dette skjer når mineraler i spyttet, som kalsium og fosfat, bindes til plakket og skaper en hard substans. Denne prosessen kan begynne innen 24 til 72 timer dersom plakk ikke fjernes, og tannsteinen kan vokse i størrelse over tid hvis den ikke behandles.

Risikofaktorer

Flere faktorer kan øke risikoen for tannsteindannelse, inkludert:

 • Dårlig munnhygiene
 • Kosthold rik på sukker og stivelse
 • Røyking og bruk av andre tobakksprodukter
 • Genetisk predisposisjon
 • Munntørrhet eller redusert spyttproduksjon

Relatert: Betennelse i tannkjøttet kjerringråd

Kjerringråd mot oppbygging av tannstein

Tannstein er vanligvis gulbrun i fargen og dannes når plakk forblir urenset fra tenner i en lengre periode. Denne prosessen tar omtrent to uker, men noen som er mer forutsatt for oppbygging av tannstein kan oppleve det i en mye kortere tidsramme.

Naturlig fjerning av tannstein

Den gode nyheten er at det er mange måter å kvitte seg med tannstein kjerringråd. Disse måtene å motvirke tannstein som allerede har dannet seg, er alle naturlige og enkle å gjøre med materialer som er lett tilgjengelige.

Fjerning av tannstein med natron

For en ekstra blanding av tannbleking og tannsteinsbekjempelse, prøv å ha litt natron på en våt tannbørste og skrubbe både tenner og tannkjøtt grundig. La natron stå på i minst femten minutter før du skyller. Selv om det ikke akkurat er velsmakende, kan natron nøytralisere skadelige syrer fra ting som brus og mat, samtidig som det dreper bakterier og bleker tenner naturlig.

Hvit eddik for å fjerne tannstein

Å bruke hvit eddik er en annen metode som kan skjære gjennom tannstein. Start med å blande hvit eddik i et glass varmt saltvann. Denne løsningen kan deretter gurgles en gang om dagen for å hjelpe til med å fjerne tannstein som har dannet seg på området mellom tennene og tannkjøttet.

Blandingen skal lages av to spiseskjeer hvit eddik til en kopp varmt vann med oppløst salt. Den eddikaktige naturen til den hvite eddiken betyr at denne metoden er svært effektiv for å drepe uønskede bakterier og forhindre infeksjon.

Bruk av appelsinskall for å fjerne tannstein

Appelsinskall er også en fin måte å bli kvitt tannstein på. Dette er enkelt å gjøre da du bare tar innsiden av en appelsinskall og gni den langs tennene og tannkjøttet. En annen metode brukes ved å lage en pasta av de mosede bitene på innsiden av skallet og blande dem med vann.

Denne pastaen kan deretter påføres tennene med en tannbørste. Vitamin C og de antimikrobielle egenskapene til appelsinskallet skjærer seg igjennom som er kaket på tannstein og plakk, i tillegg til å drepe mikrobiell vekst på tenner.

Bruk av hydrogenperoksid

Hydrogenperoksid er kjent for sine antiseptiske egenskaper og kan bidra til å redusere bakterier i munnen. Det kan også bidra til å lysne tennene, noe som gir en kosmetisk fordel.

Hvordan bruke hydrogenperoksid:

 1. Bland en del hydrogenperoksid (3%) med en del vann.
 2. Bruk løsningen som munnskyllevann i 30 sekunder.
 3. Skyll munnen grundig med vann etterpå.

Aloe vera

Aloe vera er kjent for sine helbredende egenskaper og kan også være nyttig i kampen mot tannstein. Det har antimikrobielle egenskaper som kan bidra til å redusere plakk og betennelse i tannkjøttet.

Hvordan bruke aloe vera:

 1. Ekstraher aloe vera gel fra et friskt blad.
 2. Påfør gelen direkte på tannkjøttet og tennene.
 3. La det virke i noen minutter før du skyller munnen med vann.

Kokosolje

Kokosolje har antimikrobielle egenskaper og brukes ofte i en prosedyre kalt «oil pulling» for å forbedre munnhygiene.

Hvordan bruke kokosolje:

 1. Ta en spiseskje kokosolje i munnen.
 2. Skyll oljen rundt i munnen i 15-20 minutter.
 3. Spytt ut oljen og skyll munnen med varmt vann.

Relatert: Hvor lenge varer tannbleking

Hvordan forebygge tannstein?

Selvfølgelig er den beste løsningen på tarter å stoppe den før den starter. Dette gjøres ved å pusse tennene to ganger daglig i minst to minutter med børsten i en 45 graders vinkel til tennene, og sørg for å pusse hver side av hver tann helt.

Å unngå sukkerholdig snacks og drikke er også viktigB. Sukker i mat hjelper ikke bare med å la plakk utvikle en klebrig film som dekker tennene, men sukker er også en nødvendig ingrediens i mikrobiell vekst. Når mikroorganismene har en matkilde i dette sukkeret, er de klar til å spise og reprodusere seg, noe som ikke bare fører til dårlig ånde, men kan forårsake infeksjon.

Tanntråd er en utprøvd metode for å skrape av oppsamlet plakk i sprekker mellom tennene. Denne metoden, supplert med gurgling av hvitt eddikvann, er en utmerket hjemmeløsning for å forhindre oppbygging av tannstein i disse ikke-så-tilgjengelige områdene.

Effektiviteten av kjerringråd: Vitenskapelig vurdering

Begrenset vitenskapelig støtte

Mange kjerringråd mangler vitenskapelig bevis for deres effektivitet. For eksempel, mens natron kan hjelpe med å fjerne overflateflekker, finnes det begrenset forskning på dens evne til å fjerne eksisterende tannstein. Hydrogenperoksid kan være effektivt som et antiseptisk middel, men langvarig bruk kan skade emaljen. Eplesidereddik og andre sure løsninger kan føre til erosjon av tannemaljen hvis de brukes for ofte.

Potensielle farer

Bruken av visse kjerringråd kan ha bivirkninger hvis de ikke brukes riktig. Eplesidereddik og hydrogenperoksid kan for eksempel forårsake emaljeskader og tannfølsomhet. Natron kan være for slipende hvis det brukes for ofte, og kan skade tannemaljen.

Profesjonelle behandlinger og forebygging

Regelmessig tannrengjøring

Den mest effektive måten å fjerne tannstein på er gjennom profesjonell tannrengjøring hos tannlege eller tannpleier. Under en tannrengjøring fjernes tannstein ved hjelp av spesialverktøy som skraper og ultralydinstrumenter.

God munnhygiene

For å forebygge tannstein er det viktig å opprettholde god munnhygiene:

 • Børst tennene minst to ganger daglig med fluortannkrem.
 • Bruk tanntråd daglig for å fjerne plakk mellom tennene.
 • Bruk munnskyllevann for å redusere bakterier og friske opp pusten.

Kosthold og livsstilsendringer

Et sunt kosthold og visse livsstilsendringer kan også bidra til å redusere risikoen for tannsteindannelse:

 • Begrens sukker- og stivelsesinntaket.
 • Spis en diett rik på frukt og grønnsaker.
 • Drikk rikelig med vann for å opprettholde spyttproduksjonen.
 • Unngå tobakksprodukter.

Kombinere kjerringråd med profesjonell behandling

Supplerende bruk

Kjerringråd kan være nyttige som et supplement til profesjonell behandling, men bør ikke erstatte regelmessig tannpleie. For eksempel kan natron brukes sporadisk for å fjerne overflateflekker, men bør ikke erstatte tannpasta.

Sikker bruk

Når du bruker kjerringråd, er det viktig å være forsiktig og konsultere en tannlege for å sikre at du ikke skader tennene eller tannkjøttet. Overforbruk av visse stoffer, som hydrogenperoksid eller eplesidereddik, kan forårsake mer skade enn nytte.

Konklusjon

Mens det finnes mange kjerringråd som hevder å kunne fjerne eller redusere tannstein, er det viktig å nærme seg disse med en viss skepsis og alltid prioritere profesjonell tannpleie. God munnhygiene og regelmessige tannlegebesøk er de mest effektive metodene for å bekjempe tannstein. Kjerringråd kan brukes som et supplement, men bør aldri erstatte etablerte tannpleierutiner.

Referanser

 1. Axelsson, P., & Lindhe, J. (1981). Effect of controlled oral hygiene procedures on caries and periodontal disease in adults. Journal of Clinical Periodontology, 8(3), 239-248.
 2. Haffajee, A. D., & Socransky, S. S. (1994). Microbial etiological agents of destructive periodontal diseases. Periodontology 2000, 5(1), 78-111.
 3. Marsh, P. D. (2006). Dental plaque as a biofilm and a microbial community – implications for health and disease. BMC Oral Health, 6(Suppl 1), S14.
 4. Pizzo, G., et al. (2007). Antibacterial effects of hydrogen peroxide on anaerobic bacteria associated with halitosis. Journal of Clinical Periodontology, 34(8), 748-752.
 5. Sissons, C. H., Wong, L., & Cutress, T. W. (1996). Patterns and processes of microbial colonization of the mouth. Periodontology 2000, 10(1), 9-27.

Om forfatteren