Kjerringråd mot streptokokker

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

I de fleste tilfeller vil antibiotika raskt utslette streptokokkene som forårsaker infeksjonen, og i tillegg bruke noen kjerringråd for å lindre ubehaget.

Legen din vil utføre en fysisk undersøkelse for se etter tegn og symptomer på streptokokker i hals, og sannsynligvis bestille en eller flere av følgende tester:

  • Rask antigen-test. Legen din vil sannsynligvis først utføre en rask antigenprøve på en vattpinne fra halsen. Denne testen kan oppdage streptokokkbakterier på få minutter ved å lete etter stoffer (antigener) i halsen. Hvis testen er negativ, men legen din fortsatt mistenker streptokokker, kan han eller hun utføre en halskultur.
  • Halskultur. En steril vattpinne gnis over baksiden av halsen og mandlene for å få en prøve av slimsekretene. Det er ikke smertefullt. Prøven dyrkes deretter i et laboratorium for tilstedeværelse av bakterier, og resultatene kan ta så lang tid som to dager.

Behandling

Medisiner er tilgjengelige for å kurere streptokokker i halsen, lindre symptomene og forhindre komplikasjoner og spredning.

Antibiotika

Hvis du eller barnet ditt har streptokokker i halsen, vil legen din sannsynligvis foreskrive et antibiotikum. Hvis det tas innen 48 timer etter sykdomsdebut, reduserer antibiotika varigheten og alvorlighetsgraden av symptomer, så vel som risikoen for komplikasjoner og sannsynligheten for at infeksjon vil spre seg til andre. Med behandling bør du eller barnet ditt begynne å føle deg bedre om en dag eller to. Ring legen din hvis det ikke er noen forbedring etter å ha tatt antibiotika i 48 timer.

Barn som tar et antibiotikum som har det bra og ikke har feber, kan ofte vende tilbake til skole eller barnepass når de ikke lenger er smittsomme – vanligvis 24 timer etter at behandlingen begynner. Men pass på å gjennomføre hele kuren. Å stoppe tidlig kan føre til tilbakefall og alvorlige komplikasjoner, som revmatisk feber eller nyrebetennelse.

Kjerringråd mot streptokokker

I de fleste tilfeller vil antibiotika raskt utslette bakteriene som forårsaker infeksjonen. I mellomtiden kan du prøve disse tipsene for å lindre symptomer på streptokokker i halsen:

  • Få mye hvile. Søvn hjelper kroppen din med å bekjempe infeksjon. Hvis du har streptokokker, vær hjemme fra jobb hvis du kan. Hvis barnet ditt er syk, hold ham eller henne hjemme til det ikke er tegn til feber, og han eller hun føler seg bedre, og har tatt et antibiotikum i minst 24 timer.
  • Drikk mye vann. Å holde sår hals og smurt og fuktig letter svelging og hjelper til med å forhindre dehydrering.
  • Spis beroligende mat. Matvarer som er lette å svelge inkluderer buljong, supper, eplemos, kokt frokostblanding, potetmos, myk frukt, yoghurt og mykkokte egg. Du kan lage puré av matvarer i en blender for å gjøre dem lettere å svelge. Kald mat, som frossen yoghurt eller frossen frukt, kan også være beroligende. Unngå krydret mat eller sure matvarer som appelsinjuice.
  • Gurgle med varmt saltvann. For eldre barn og voksne kan gurgling flere ganger om dagen bidra til å lindre halssmerter. Bland 1/4 ts bordsalt i 8 gram (237 ml) varmt vann. Sørg for å fortelle barnet ditt å spytte ut væsken etter gurgling.
  • Bruk en luftfukter. Å tilføre fuktighet i luften kan bidra til å lette ubehag. Velg en luftfukter med kjølig damp og rengjør den hver dag fordi bakterier og muggsopp kan blomstre i noen luftfuktere. Salt nesespray hjelper også til å holde slimhinnene fuktige.
  • Hold deg unna irritanter. Sigarettrøyk kan irritere sår hals og øke sannsynligheten for infeksjoner som betennelse i mandlene. Unngå røyk fra maling eller rengjøringsprodukter, som kan irritere halsen og lungene.

Relaterte artikler:

Ørebetennelse kjerringråd

Kvalme kjerringråd

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren

Legg inn kommentar