Kjerringråd mot sopp i munnen

Sopp eller trøske i munnen er en gjærinfeksjon. Det skjer når det er en opphopning av Candida albicans-soppen i slimhinnen i munnen.

Sopp i munnen kan forekomme både hos voksne eller barn. Hvis du har sopp i munnen, trenger du soppdrepende medisiner for å fjerne gjæren. Imidlertid kan du også være i stand til å håndtere plagsomme symptomer med kjerringråd. Les videre for å lære hvordan du kan behandle symptomene på denne tilstanden hjemme.

Soppinfeksjon i munnen, også kalt munntrøske, er et plagsomt problem som kan ramme både barn og voksne. Den kjennetegnes av hvite plakk på tungen og innsiden av munnen, og kan føre til svie, ømhet og vanskeligheter med å spise og svelge.

Heldigvis finnes det en rekke kjerringråd som kan lindre symptomene på munntrøske og bidra til raskere tilheling. I denne artikkelen presenterer vi noen av de mest effektive naturlige alternativene, og gir deg tips til hvordan du kan bruke dem på en trygg og effektiv måte.

Relatert: Symptomer på sopp i munnen

Viktige ting å huske på

 • Selv om kjerringråd kan være effektive mot sopp i munnen, er det viktig å oppsøke lege hvis symptomene er alvorlige eller vedvarende.
 • Noen av de naturlige midlene som er nevnt i denne artikkelen kan ha bivirkninger eller interagere med andre medisiner. Det er derfor viktig å rådføre seg med lege eller apotek før du bruker dem.
 • Det er viktig å opprettholde god munnhygiene for å forhindre sopp i munnen. Puss tennene grundig to ganger om dagen og bruk tanntråd regelmessig.

Kjerringråd mot sopp i munnen

Det er viktig å behandle oral trost så snart som mulig for å bekjempe infeksjonen. Leger foreskriver ofte soppdrepende medisiner i form av munnskyll, piller eller pastiller. Milde tilfeller av trøske kan forsvinne på egen hånd.

Følgende kjerringråd, i tillegg til soppdrepende medisiner, kan bidra til å lindre symptomene på infeksjonen.

Saltvann

Salt har antiseptiske, rensende og beroligende egenskaper. Dette gjør det til et vanlig middel mot mange problemer i munnen. Å skylle munnen med saltvann kan bidra til å lindre symptomer på sopp.

Å bruke:

 • Løs 1/2 teskje salt i 1 kopp varmt vann.
 • Skyll løsningen i munnen.

Natron

Å skylle munnen med natron (natriumbikarbonat) kan bidra til å behandle sopp i munnen. I en studie fra 2009 så forskerne på effektiviteten av natriumbikarbonat som et desinfiserende middel av Candida albicans som ble festet til akrylharpiks. Forskere konkluderte med at natron, selv om det ikke er den mest effektive formen for desinfeksjonsmiddel, var et «levedyktig alternativ.»

Å bruke:

 • Løs opp 1/2 teskje natron i 1 kopp varmt vann.
 • Skylles i munnen.

Yoghurt

Probiotisk yoghurt inneholder levende, «gode» bakteriekulturer som kan hjelpe til å behandle sopp i munnen. Kulturene dreper ikke Candida. I stedet stopper de veksten. De kan også bidra til å gjenopprette den rette balansen mellom gode og dårlige bakterier i munnen. Siden det er mykt, er yoghurt også en god mat å spise hvis du har problemer med å svelge på grunn av smertefulle munn- og halslesjoner.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Å bruke:

 • Spis yoghurt et par ganger daglig ved det første tegn på sopp.
 • Velg usøtede varianter siden Candida trives med sukker.

Hvis du ikke liker yoghurt, kan du få de samme fordelene ved å ta et daglig probiotisk tilskudd.

Relatert: Kjerringråd mot sår i munnviken

Sitronsaft

Sitronsaft antas å ha antiseptiske og soppdrepende evner som hjelper den å kjempe mot soppen som forårsaker infeksjonen. I følge en liten studie fra 2009 ble sitronsaft funnet å være en mer effektiv behandling for sopp i munnen enn gentianfiolett blant mennesker med HIV. Siden studien er liten, er mer forskning nødvendig.

Å bruke:

 • Tilsett saften av 1/2 en sitron i en kopp varmt eller kaldt vann.
 • Drikk blandingen, eller bruk som munnskyll.

Noen mennesker bruker sitronsaft direkte på lesjoner, men sitronens surhet kan forårsake svie og irritasjon.

Gurkemeie

Gurkemeie får sin livlige gule farge fra curcumin. Curcumin er en kraftig forbindelse som antas å ha betennelsesdempende evner.

Å bruke:

 • Blande 1/4 til 1/2 ts gurkemeiepasta (butikkjøpt eller hjemmelaget) med litt svart pepper og 1 kopp filtrert vann eller melk etter eget valg.
 • Varmes opp i en kjele.

Eplecidereddik

Personer med proteser har en høyere risiko for å få sopp i munnen. Tannproteser som ikke passer ordentlig eller som ikke renses godt, gir det ideelle miljøet for Candida å trives. Dette kan forårsake en tilstand som ligner trøske som kalles protese stomatitt. I følge en studie fra 2015 har eplecidereddik soppdrepende egenskaper mot Candida og kan være et godt alternativt behandlingsalternativ for personer med protese-stomatitt.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Å bruke:

 • Tilsett 1 teskje rå, ufiltrert eplecidereddik til 1 kopp vann.
 • Skyll skyllingen gjennom munnen i minst 15 sekunder.

Vitamin C

C-vitamin (også kalt askorbinsyre) er nødvendig for riktig immunforsvarets funksjon. Det gjør dette ved å oppmuntre til produksjon av hvite blodlegemer, som hjelper med å beskytte kroppen din mot infeksjon.

Det hjelper også disse cellene til å fungere mer effektivt og beskytte dem mot skadelige molekyler. Et sunt immunsystem hjelper deg med å bringe balansen tilbake i kroppen din. Å øke inntaket av C-vitamin hvis du har mangler, kan bidra til å øke kroppens evne til å slå ned infeksjonen.

Relatert: Hva hjelper mot soppinfeksjon i underlivet

Kokosolje

Kokosolje har soppdrepende egenskaper og kan være effektivt mot sopp i munnen. Skyll munnen med en teskje kokosolje i 5-10 minutter, 2-3 ganger om dagen.

Tea tree olje

Tea tree olje har antibakterielle og soppdrepende egenskaper. Tilsett noen dråper tea tree olje i vann og skyll munnen med blandingen flere ganger om dagen.

Aloe vera

Aloe vera har beroligende og sårhelende egenskaper. Bruk aloe vera-gel som du finner i helsekostbutikker eller apotek, og smør på de angrepne områdene i munnen.

Lakrisrot

Lakrisrot har antibakterielle og soppdrepende egenskaper. Tygg på et stykke lakrisrot eller lag en te av lakrisrot og drikk 2-3 kopper om dagen.

Forebygge sopp i munnen

KAMPANJER HOS MILRAB |

I tillegg til å bruke kjerringråd for å behandle sopp i munnen, er det også en rekke ting du kan gjøre for å forhindre at problemet oppstår i utgangspunktet. Her er noen tips:

 • Opprettholde god munnhygiene: Puss tennene grundig to ganger om dagen og bruk tanntråd regelmessig. Besøk tannlegen regelmessig for å få fjernet tannstein og plakk.
 • Unngå å bruke antibiotika unødvendig: Antibiotika kan forstyrre den naturlige balansen av mikroflora i munnen og gjøre det lettere for sopp å vokse.
 • Spis et sunt kosthold: Et sunt kosthold med rikelig med frukt, grønnsaker og yoghurt kan bidra til å styrke immunforsvaret og gjøre det vanskeligere for sopp å vokse.
 • Begrens inntaket av sukker: Sukkerholdig mat og drikke kan gi næring til soppen og gjøre det vanskeligere å bli kvitt den.
 • Slutt å røyke: Røyking kan svekke immunforsvaret og gjøre det lettere for sopp å vokse.
 • Behandle underliggende medisinske tilstander: Soppinfeksjon i munnen kan være et symptom på underliggende medisinske tilstander som diabetes eller HIV. Det er derfor viktig å behandle disse tilstandene for å forhindre at sopp i munnen oppstår igjen.

Relatert: Hvorfor får man munnsår

Tips for å forebygge sopp i munnen hos personer med nedsatt immunforsvar

 • Følg de generelle tipsene for å forhindre sopp i munnen: Opprettholde god munnhygiene, unngå å bruke antibiotika unødvendig, spis et sunt kosthold, begrens inntaket av sukker, slutte å røyke og behandle underliggende medisinske tilstander.
 • Vær forsiktig med mat og drikke: Unngå mat og drikke som kan være forurenset med sopp, for eksempel muggent mat og ubehandlet vann.
 • Ta vare på munnhygienen: Puss tennene grundig to ganger om dagen og bruk tanntråd regelmessig. Besøk tannlegen regelmessig for å få fjernet tannstein og plakk.
 • Fortell legen din om du har symptomer på sopp i munnen: Det er viktig å oppsøke lege så snart du får symptomer på sopp i munnen, slik at du kan få riktig behandling.

Behandling av sopp i munnen hos personer med nedsatt immunforsvar

Personer med nedsatt immunforsvar, som for eksempel personer med HIV/AIDS eller de som gjennomgår kreftbehandling, er mer utsatt for å utvikle sopp i munnen. Behandling av sopp i munnen hos personer med nedsatt immunforsvar kan være mer komplisert og kreve lengre behandlingstid.

I tillegg til de generelle behandlingsalternativene som er nevnt tidligere i artikkelen, kan personer med nedsatt immunforsvar også trenge:

 • Antifungale medisiner i høyere dose: De kan trenge en høyere dose antifungal medisin for å bekjempe soppen.
 • Langvarig behandling: De kan trenge å ta antifungal medisin i lengre tid enn personer med normalt immunforsvar.
 • Forebyggende behandling: De kan bli foreskrevet antifungal medisin for å forebygge at sopp i munnen oppstår igjen.

Det er viktig å oppsøke lege for å få en individuell vurdering og riktig behandling. Legen vil ta hensyn til din underliggende medisinske tilstand, immunforsvaret ditt og andre faktorer når de bestemmer den beste behandlingen for deg.

Relaterte: Kjerringråd mot munnsår

Når bør du oppsøke lege?

I de fleste tilfeller er sopp i munnen et mildt problem som kan behandles med kjerringråd eller reseptfrie medisiner. Imidlertid er det viktig å oppsøke lege hvis:

 • Symptomene er alvorlige eller vedvarende
 • Du har et svekket immunforsvar
 • Du har diabetes eller HIV
 • Du er gravid
 • Soppen har spredt seg til andre deler av kroppen

Legen kan undersøke deg og stille en diagnose. De kan også foreskrive reseptbelagte medisiner hvis nødvendig.

Konklusjon

Kjerringråd kan være et effektivt alternativ for å lindre symptomene på sopp i munnen. Det er imidlertid viktig å bruke dem med forsiktighet og rådføre seg med lege hvis symptomene er alvorlige eller vedvarende. Ved å kombinere naturlige midler med god munnhygiene kan du raskt bli kvitt sopp i munnen og gjenopprette komforten i munnhulen.

Om forfatteren

Legg inn kommentar