Kjerringråd mot sår i munnviken

Kantet cheilitt (Angular cheilitt) er en vanlig hudtilstand som kan gi sår i munnvikene. Det fører til smertefulle, sprukne sår i munnviken. Lær mer om behandling og kjerringråd mot sår i munnviken.

Folk forveksler tilstanden ofte med forkjølelsessår. I motsetning til forkjølelsessår, er kantete cheilitt ikke smittsom. Denne tilstanden går vanligvis bort med spesielle hudsalver, medisiner eller kostholdsendringer.

Hva er angular cheilitt?

Kantet cheilitt er en vanlig inflammatorisk hudtilstand. Det påvirker en eller begge munnvikene og forårsaker irriterte, sprukne sår. Selv om det er smertefullt, er kantet cheilitt vanligvis ikke alvorlig.

Andre navn for kantet cheilitt inkluderer kantet stomatitt og perleche. Noen ganger forveksler folk kantete cheilitt med forkjølelsessår. Men forkjølelsessår er en egen tilstand forårsaket av et herpesvirus. Forkjølelsessår er smittsomt; kantet cheilitt er det ikke.

Hva forårsaker angular cheilitt?

Spytt samler seg i munnvikene og forårsaker tørrhet. Svært tørr hud i dette området kan føre til sår i munnvikene. Over tid kan den tørre huden sprekke opp. Noen ganger kommer bakterier eller sopp inn i sprekkene, noe som kan forårsake betennelse eller infeksjon.

Årsaker til tørre, sprukne leppehjørner som kan utløse kantete cheilitt inkluderer:

 • Atopisk dermatitt eller eksem.
 • Proteser som ikke passer.
 • Sikler under søvn.
 • Sopp- eller soppinfeksjoner i munnen, for eksempel trøst.
 • Feiljusterte tenner.
 • Hudallergier.
 • Suger på en tommel eller en smokk.
 • ansiktsmaske.

Relatert: Hovne lepper og allergi

Hva er symptomene på angular cheilitt?

Kantet cheilitt kan forårsake følgende symptomer i munnvikene:

 • Blødning
 • Sår
 • Blemmer.
 • Sprekker.
 • skorpedannelse.
 • Maserasjon (våt, lysere hud).
 • Rødhet.
 • Opphovning.

Hvordan behandle sår i munnvikene?

Behandlingsplanen din avhenger av årsaken til sår i munnvikene. Det kan omfatte:

 • Antibiotika: Orale (gjennom munnen) eller aktuelle (på huden) antibiotika behandler bakterielle infeksjoner.
 • Tannhelse: Tannproteser eller annet munnutstyr skal passe riktig. Feiljusterte tenner eller et bitt kan forbedres med seler, holdere eller hodeplagg.
 • Kostholdsendringer: Å spise mat rik på protein, jern og B-vitaminer kan rydde opp i problemer forårsaket av dårlig kosthold eller mangel på næringsstoffer.
 • Salver eller kremer: Antifungale kremer eller aktuelle steroider lindrer hevelse og smerte fra sprukne munnviker. Leppepomade eller vaselin kan holde munnen fuktig og beskyttet.

Ernæring og kosttilskudd

En av de mest effektive måtene å behandle sår i munnviken på er gjennom ernæring og kosttilskudd. Her er noen næringsstoffer som kan være spesielt nyttige:

Vitamin B-kompleks

Mangel på B-vitaminer, spesielt B2 og B3, kan føre til sår i munnviken. Å øke inntaket av disse vitaminene kan bidra til å lindre symptomer. Matvarer rike på B-vitaminer inkluderer:

 • Egg
 • Meieriprodukter
 • Grønne bladgrønnsaker
 • Kjøtt
 • Nøtter og frø

Jern og sink

Jernmangelanemi og sinkmangel er også forbundet med utviklingen av angulær cheilitt. Jern finnes i rødt kjøtt, bønner, og grønne bladgrønnsaker, mens sink kan fås fra kjøtt, meieriprodukter, nøtter, og frø.

Omega-3 fettsyrer

Omega-3 fettsyrer, som finnes i fisk, linfrø, og chiafrø, har antiinflammatoriske egenskaper som kan bidra til å redusere betennelse og fremme helbredelse.

Relatert: Kjerringråd mot såre lepper

Naturlige remedier

For de som foretrekker naturlige løsninger, finnes det flere kjerringråd som kan være effektive mot sår i munnviken. Her er noen av de mest populære:

Kokosolje

Kokosolje har antimikrobielle og fuktighetsgivende egenskaper som kan hjelpe med å lindre smerte og redusere infeksjoner. Påfør et tynt lag kokosolje på det berørte området flere ganger om dagen.

Honning

Honning er kjent for sine antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaper. Påfør en liten mengde honning på sårene, og la det virke i noen minutter før du skyller det av. Gjenta dette flere ganger om dagen.

Aloe vera

Aloe vera gel har kjølende og helbredende egenskaper. Påfør fersk aloe vera gel på munnvikene og la det tørke. Dette kan bidra til å redusere betennelse og fremme raskere helbredelse.

Livsstilsendringer

I tillegg til kosthold og naturlige remedier, kan visse livsstilsendringer også bidra til å forhindre og behandle sår i munnviken:

Opprettholde god munnhygiene

God munnhygiene er avgjørende for å forhindre infeksjoner som kan føre til sår i munnviken. Børst tennene to ganger daglig, bruk tanntråd, og skyll munnen med en antibakteriell munnvann.

Unngå irriterende stoffer

Unngå mat og drikke som kan irritere huden rundt munnen, som syrlig mat og alkohol. Røyking kan også forverre tilstanden, så det anbefales å unngå tobakk.

Hold munnvikene tørre

Fuktighet kan fremme vekst av sopp og bakterier. Tørk munnvikene forsiktig etter måltider og drikke, og unngå overdreven sikling.

Sår i munnviken

Sår i munnviken kan være smertefulle og ubehagelige, men det finnes flere hjemmemedisiner som kan hjelpe til med å lindre symptomene og fremskynde helbredelsen.

Her er noen tips:

 1. Hold området rent og tørt: Rengjør området rundt såret forsiktig med varmt vann og mild såpe, og tørk forsiktig med et rent håndkle.
 2. Påfør en barriere: Påfør en beskyttende barriere på området rundt såret, som for eksempel vaselin, leppebalsam eller en spesiell salve for munnviker. Dette kan bidra til å beskytte såret og fremskynde helbredelsen.
 3. Unngå å slikke eller berøre såret: Dette kan forverre tilstanden og forsinke helbredelsen.
 4. Påfør honning: Honning har antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaper, og kan bidra til å fremskynde helbredelsen av såret. Påfør en liten mengde honning på såret og la det virke i noen minutter før du skyller det av.
 5. Ta vitamin B: Sår i munnviken kan noen ganger skyldes en mangel på vitamin B, spesielt vitamin B2. Ta gjerne et tilskudd av vitamin B for å sikre at du får tilstrekkelig mengde av dette viktige næringsstoffet.

Det er viktig å merke seg at hvis sårene er alvorlige eller ikke leges etter noen dager, bør du oppsøke lege for å få riktig behandling.

Sår i munnviken og stress

Stress kan bidra til å svekke immunforsvaret og gjøre deg mer utsatt for å utvikle sår i munnviken. Når kroppen er stresset, produseres det mer kortisol, et hormon som kan forårsake betennelse og svekke immunforsvaret. Dette kan igjen føre til at slimhinnene i munnen tørker ut og sprekker opp, spesielt i munnviken.

For å redusere stress og forebygge sår i munnviken, kan du prøve følgende:

 1. Øvelser for stressreduksjon: Yoga, meditasjon, pusteøvelser eller andre øvelser som kan hjelpe deg å roe ned og redusere stressnivået ditt.
 2. Unngå stimuli som kan forårsake stress: Hvis det er visse situasjoner eller mennesker som gjør deg stresset, kan du prøve å unngå dem eller finne måter å håndtere dem på en sunn måte.
 3. Sørg for nok søvn: Sørg for å få nok søvn hver natt, slik at kroppen din kan slappe av og gjenopprette seg.
 4. Spis sunt og balansert: Spis et sunt og balansert kosthold som inkluderer nok vitaminer og næringsstoffer som kroppen din trenger for å holde seg frisk.
 5. Oppsøk hjelp hvis nødvendig: Hvis du sliter med å håndtere stresset på egenhånd, kan du vurdere å oppsøke profesjonell hjelp fra en terapeut eller rådgiver.

Hvis du allerede har sår i munnviken på grunn av stress, kan du følge de vanlige behandlingsrådene for sår i munnviken, som inkluderer å holde området rent og tørt, påføre en beskyttende barriere, unngå å slikke eller berøre såret, og påføre honning eller ta tilskudd av vitamin B for å fremskynde helbredelsen.

Relatert: Kjerringråd mot sopp i munnen

Psykisk helse og angulær cheilitt

Sår i munnviken kan påvirke mer enn bare fysisk helse; de kan også ha en innvirkning på psykisk helse. Smerte og ubehag kan føre til økt stress og angst. Derfor er det viktig å ta hensyn til den psykiske helsen når man behandler denne tilstanden.

Redusere stress

Stressreduksjonsteknikker som meditasjon, yoga, og dyp pusting kan bidra til å redusere angst og fremme generell velvære.

Søvn

God søvn er essensielt for helbredelse og generell helse. Sørg for å få tilstrekkelig med søvn hver natt, og skap en avslappende søvnrutine.

Støtte fra venner og familie

Å snakke med venner og familie om din tilstand kan bidra til å redusere følelsen av isolasjon og angst. Sosial støtte er viktig for mental helse og velvære.

Sår i munnviken om vinteren

Sår i munnviken om vinteren kan være forårsaket av tørr luft, kaldt vær, dehydrering eller en kombinasjon av disse faktorene. Når luften er tørr, kan det føre til at huden tørker ut og sprekker, spesielt rundt munnviken. Her er noen tips for å behandle og forebygge sår i munnviken om vinteren:

 1. Fuktighetsgivende: Hold huden rundt munnviken fuktig ved å bruke en fuktighetskrem eller leppebalsam regelmessig. Påfør den fuktighetsgivende kremen flere ganger om dagen.
 2. Drikk mye vann: Drikk tilstrekkelig mengde vann hver dag for å holde kroppen hydrert og forhindre dehydrering som kan føre til tørr hud.
 3. Unngå å slikke eller bite på området: Dette kan irritere såret og gjøre det vanskeligere å helbrede.
 4. Spis et sunt og balansert kosthold: Et kosthold som er rikt på næringsstoffer, spesielt vitaminer B og C, kan hjelpe til med å opprettholde sunn hud og fremme helbredelse.
 5. Unngå å slikke leppene: Slikking av leppene kan føre til tørrhet og sprekker i huden, spesielt i området rundt munnviken.
 6. Unngå ekstrem temperatur: Unngå ekstremt kaldt vær eller vind som kan tørke ut huden.

Hvis sårene i munnviken ikke forbedrer seg etter noen dager, eller hvis de blir verre, bør du oppsøke lege for å få riktig behandling.

Hvem får angular cheilitt?

Sår i munnviken har en tendens til å være mest vanlig hos svært gamle og svært unge. Eldre mennesker kan bruke proteser eller ha slapp hud i munnvikene som bidrar til tørre munnviker. Smokker, tommelsuging og sikling kan irritere spedbarns munn.

Relatert: Kjerringråd mot tørr i munnen

Hva er risikofaktorene for sår i munnviken?

Mennesker i alle aldre, kjønn eller etnisitet kan utvikle angular cheilitt. Noen faktorer som kan øke risikoen, inkluderer:

 • Kroniske helsetilstander, som diabetes eller inflammatorisk tarmsykdom (IBD).
 • Downs syndrom, som kan forårsake tørr, hengende hud i ansiktet.
 • Forstyrrelser i immunsystemet, som HIV.
 • Lave nivåer av B-vitaminer, jern eller protein.
 • Rask vekttap.
 • Hudrynker på grunn av aldring.
 • Røyking.
 • Stress.

Hvordan kan jeg forebygge angular cheilitt?

Noen årsaker til angular cheilitt er uunngåelige. Men du kan redusere risikoen ved å:

 • Unngå kontakt med hudallergener og irritanter.
 • Ha et sunt kosthold og drikke mye vann.
 • Holder leppene fuktige.
 • Ikke røyke eller bruker tobakksprodukter.
 • Ikke slikke leppene.
 • Ikke bruke utgått kosmetikk.

Når skal du oppsøke lege?

Selv om kjerringråd og livsstilsendringer kan være effektive for mange, er det viktig å vite når det er nødvendig å oppsøke lege. Dersom sårene i munnviken ikke blir bedre innen et par uker, eller dersom du opplever alvorlige symptomer som intens smerte, feber, eller hevelse, bør du kontakte en lege for videre vurdering og behandling.

Konklusjon

I konklusjon, det er viktig å skille mellom hovne mandler og kantet cheilitt, da de er to forskjellige tilstander med ulike årsaker og behandlingsmetoder. Mens hovne mandler vanligvis er forårsaket av bakterielle eller virale infeksjoner og kan være smittsomme, er kantet cheilitt en inflammatorisk tilstand som påvirker munnvikene og vanligvis ikke er smittsom.

For kantet cheilitt er behandlingen vanligvis rettet mot å lindre symptomer og fremme helbredelse ved å bruke spesielle hudsalver, medisiner eller gjennom kostholdsendringer. Å opprettholde god munnhygiene og unngå irritanter kan også bidra til å forebygge denne tilstanden.

Hvis du opplever symptomer på kantet cheilitt eller andre munnproblemer, er det viktig å oppsøke lege eller tannlege for riktig diagnose og behandling. Ved å ta riktige forholdsregler og følge anbefalt behandling, kan du bidra til å lindre ubehag og forhindre tilbakefall av kantet cheilitt.

Referanser

 1. Asgari B, et al. (2020). The Anti-Helicobacterpylori effects of Lactobacillus acidophilusL. plantarum, and L. rhamnosus in stomach tissue of C57BL/6 mice.
  https://www.karger.com/Article/FullText/500616
 2. Canker sores (mouth ulcers): What can you do if you have a canker sore? (2019).
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546251/?report=classic
 3. Chauhan R, et al. (2022). A comprehensive review on biology, genetic improvement, agro and process technology of German chamomile (Matricaria chamomilla L.).
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8747680/
 4. Chiang C-P, et al. (2019). Recurrent aphthous stomatitis – Etiology, serum autoantibodies, anemia, hematinic deficiencies, and management.
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30446298/
 5. Ghorbani A, et al. (2017). Pharmacological properties of Salvia officinalis and its components.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5634728/
 6. Gopal J, et al. (2019). Authenticating apple cider vinegar’s home remedy claims: Antibacterial, antifungal, antiviral properties and cytotoxicity aspect.
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29224370/
 7. Khozeimeh F, et al. (2018). Effect of herbal Echinacea on recurrent minor oral aphthous ulcer.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6131317/
 8. Liu H-L, et al. (2022). Effective licorice gargle juice for aphthous ulcer pain relief: A randomized double-blind placebo-controlled trial.
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36451559
 9. Liu Z, et al. (2022). Effects of four types of watermelon frost combination medications for the treatment of oral ulcers: A network meta-analysis.
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35313513/
 10. Madeswaran S, et al. (2018). Sodium bicarbonate: A review and its uses in dentistry.
  https://www.ijdr.in/article.asp?issn=0970-9290;year=2018;volume=29;issue=5;spage=672;epage=677;aulast=Madeswaran
 11. Matsue M, et al. (2019). Measuring the antimicrobial activity of lauric acid against various bacteria in human gut microbiota using a new method.
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31665909/
 12. Plewa MC, et al. (2022). Aphthous stomatitis.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431059/
 13. Rafieian N, et al. (2016). Efficacy of alum for treatment of recurrent aphthous stomatitis.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5062179/
 14. Tashkandi H. (2021). Honey in wound healing: An updated review.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8496555/
 15. Volkov I, et al. (2009). Effectiveness of vitamin B12 in treating recurrent aphthous stomatitis: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial.
  http://www.jabfm.org/content/22/1/9
 16. Wessels I, et al. (2017). Zinc as a gatekeeper of immune function.
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29186856/

Om forfatteren