Kjerringråd mot rynker rundt munnen

Denne artikkelen utforsker kjerringråd mot rynker rundt munnen, basert på original informasjon, omfattende undersøkelser og eksperterfaring.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Tap av kollagen oppstår naturlig med alderen, men det er også andre hudkomponenter og visse livsstilsvaner som kan fremskynde denne prosessen. De resulterende rynkene har en tendens til å være mest fremtredende rundt tynnere områder av ansiktet ditt, inkludert rundt munnen.

Mens rynker skjer med alle når de blir eldre, er det måter du kan bidra til å redusere rynker rundt munne.

Rynker rundt munnen er en vanlig aldringstegn som mange ønsker å minimere. Selv om det finnes en rekke kosmetiske behandlinger tilgjengelig, foretrekker mange naturlige løsninger. Denne artikkelen utforsker kjerringråd mot rynker rundt munnen, basert på original informasjon, omfattende undersøkelser og eksperterfaring. Vi vil dekke alt fra kosthold og livsstil til spesifikke hjemmeremedier og naturlige produkter som kan bidra til å redusere rynker og forbedre hudens utseende.

Hva er rynker rundt munnen?

Rynker rundt munnen, ofte referert til som nasolabiale folder, marionettlinjer eller leppelinjer, er et resultat av aldring, solskader, røyking og andre livsstilsfaktorer. De oppstår når huden mister sin elastisitet og kollagenproduksjonen avtar. Disse linjene kan være dype eller fine, og mange søker naturlige metoder for å redusere dem.

Årsaker til rynker rundt munnen

Området rundt munnen er et av de første som kan utvikle rynker. En del av dette skyldes at huden er tynn, og allerede har mindre kollagen sammenlignet med andre områder i ansiktet. Huden din begynner å produsere anslagsvis 1 prosent mindre kollagen hvert år fra når du fyller 20 år.

Foruten kollagen, er det andre aspekter ved hudens aldringsprosess å vurdere, for eksempel tap av elastin og glykosaminoglykaner (GAG), som bidrar til henholdsvis hudens elastisitet og hydrering. Disse er kjent som iboende eller naturlig aldring.

Det er også ytre faktorer som kan øke risikoen for for tidlige rynker rundt munnen. De er ytre påvirkninger som fremskynder denne prosessen. Eksempler inkluderer:

 • genetikk
 • dehydrering
 • dårlig ernæring
 • røyking
 • stress
 • solskader

Betydningen av kosthold og livsstil

En sunn livsstil og et balansert kosthold er grunnleggende for å opprettholde sunn hud. For å bekjempe rynker rundt munnen, er det viktig å inkludere matvarer som er rike på antioksidanter, vitaminer og mineraler. Her er noen kostholdsråd:

Øk inntaket av antioksidanter

Antioksidanter beskytter huden mot frie radikaler som forårsaker aldring. Matvarer som blåbær, jordbær, spinat, grønnkål og mørk sjokolade er rike på antioksidanter og bør inkluderes i ditt daglige kosthold.

Inkluder omega-3 fettsyrer

Omega-3 fettsyrer, som finnes i fet fisk (laks, makrell, sardiner), valnøtter og linfrø, bidrar til å opprettholde hudens elastisitet og fuktighet. Disse fettsyrene kan redusere betennelse og forbedre hudens generelle helse.

Hold deg hydrert

Vann er essensielt for hudens helse. Sørg for å drikke minst åtte glass vann om dagen for å holde huden hydrert og forhindre tørre linjer og rynker.

Begrens sukkerinntaket

KAMPANJER HOS MILRAB |

Høyt sukkerinntak kan fremskynde aldringsprosessen gjennom en prosess kalt glykering, hvor sukker binder seg til kollagen og gjør det stivt og deformert. Redusering av sukker i kostholdet kan bidra til å opprettholde hudens elastisitet.

Naturlige hjemmeremedier

Det finnes flere naturlige hjemmeremedier som kan bidra til å redusere rynker rundt munnen. Disse remediene er enkle å lage og bruke, og mange av ingrediensene finner du sannsynligvis allerede på kjøkkenet ditt.

Kokosolje

Kokosolje er kjent for sine fuktighetsgivende egenskaper. Masser litt kokosolje rundt munnen hver kveld før sengetid for å holde huden myk og hydrert.

Aloe vera

Aloe vera er rik på vitamin E og har helbredende egenskaper. Påfør fersk aloe vera-gel rundt munnen og la det sitte i 20 minutter før du skyller av med varmt vann. Dette kan hjelpe med å stramme opp huden og redusere fine linjer.

Eggehvitemaske

Eggehvite er kjent for å stramme huden. Lag en maske av eggehvite og påfør den rundt munnen. La den tørke i 15-20 minutter før du vasker den av med lunkent vann. Gjenta dette to ganger i uken for best resultat.

Honning og yoghurtmaske

Bland en teskje honning med en teskje yoghurt og påfør blandingen rundt munnen. La den virke i 15-20 minutter før du skyller av med varmt vann. Honning er fuktighetsgivende, og yoghurt inneholder melkesyre som kan eksfoliere og lysne huden.

Viktigheten av ansiktsøvelser

Ansiktsøvelser, også kjent som ansiktsyoga, kan bidra til å stramme opp musklene rundt munnen og redusere rynker. Her er noen effektive øvelser:

Smil og strekk

Smil bredt og prøv å nå ørene med munnvikene. Hold denne posisjonen i 10 sekunder, og slapp deretter av. Gjenta 10 ganger daglig.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Leppeløft

Lukk leppene og løft dem mot nesen, som om du prøver å berøre nesen med leppene. Hold i fem sekunder, og slapp av. Gjenta 10 ganger daglig.

Munnstramming

Lag en «O»-form med munnen og stram leppene rundt tennene. Hold i fem sekunder og slapp av. Gjenta 10 ganger daglig.

Hvordan bli kvitt rynker rundt munnen naturlig?

Før du oppsøker en estetiker for potensielt tidkrevende og dyre dype rynkebehandlinger, kan det være noen kjerringråd du kan bruke for milde til moderate rynker rundt munnen. Husk at disse midlene kan redusere rynker, men vil ikke bli kvitt fine linjer og rynker helt.

Essensielle oljer

Når de fortynnes med en bærerolje, kan visse essensielle oljer øke fastheten og hudcelleomsetningen for å redusere forekomsten av rynker. Før du påfører fortynnede eteriske oljer i ansiktet ditt, bør du ta en lapptest på innsiden av albuen et par dager i forveien for å sikre at du ikke er allergisk mot oljen.

Påføre en liten mengde med fingertuppene på munnen og leppene to ganger om dagen. Ikke bruk dette middelet direkte på leppene dine. Du kan vurdere å prøve følgende essensielle oljer:

 • røkelse, for å øke celleomsetningen
 • sitron, på grunn av antioksidantinnholdet (ikke bruk før soleksponering)
 • lavendel, på grunn av antioksidative og sårhelende egenskaper
 • sandeltre, på grunn av anti-inflammatoriske effekter

Relatert: Kjerringråd mot rynker

Planteoljer

Noen planteavledede oljer som normalt brukes til matlaging kan potensielt fungere som punktbehandlinger for rynker samtidig som de gir fuktighet. Påføre en liten mengde på det berørte området to ganger daglig. I motsetning til essensielle oljer, kan planteoljer også være trygge nok til å bruke på leppene dine.

Forskning har vist at planteoljer inneholder essensielle fettsyrer, som kan fremme fasthet og elastisitet i huden, og også bekjempe tegn på aldring fra solen. Vurdere å prøve følgende:

 • lakserolje
 • kokosolje
 • druefrøolje
 • oliven olje
 • solsikkeolje

KAMPANJER HOS MILRAB |

Relatert: Sunt fett og sunne oljer for deg som trener

Hvordan bli kvitt rynker rundt munnen ved hjelp av medisinske og estetiske behandlinger?

Hjemmemedisiner kan bidra til å redusere forekomsten av milde linjer rundt munnen. For å behandle dypere rynker kan en hudlege anbefale en av følgende estetiske behandlinger.

Kjemisk peeling

Som en av de mest brukte anti-aldringsbehandlingene fungerer en kjemisk peeling ved å fjerne det øverste laget av huden din (epidermis) for å avdekke jevnere, mer strålende hud under. Disse gjøres vanligvis på månedlig basis for å opprettholde resultatene.

Dermabrasjon og mikrodermabrasjon

Både dermabrasjon og mikrodermabrasjon er eksfolierende teknikker som kan brukes til å redusere forekomsten av rynker rundt munnen. Dermabrasion er den sterkeste av de to, siden den bruker en stor børste for å fjerne det ytre laget og opptil flere hudlag. Microdermabrasion bruker fine krystaller eller diamantspisser for å fjerne det øvre hudlaget.

Microneedling

Microneedling, også kjent som kollageninduksjonsterapi, er en prosedyre som bruker små nåler for å stikke huden din via en enhet som kalles en dermaroller eller microneedling-penn. Tanken er at huden din vil bli jevnere når den gror fra de små sårene som er laget under prosessen. Du må gjennomgå flere økter i løpet av flere måneder for best resultat.

Relatert: Botox i pannen

Blodplaterikt plasma

Noen ganger kombineres blodplaterikt plasma (PRP) med microneedling i en prosedyre kjent som en «vampyr ansiktsbehandling.» PRP i seg selv er avledet fra dine egne blodplater behandlet i en sentrifuge før de injiseres tilbake i huden din. PRP kan bidra til å skape fyldigere hud for å redusere rynker, men du vil sannsynligvis trenge prosedyren igjen etter et år.

Dermale fyllstoffer

For dypere smil og marionettlinjer, kan en hudlege anbefale injiserbare hudfyllstoffer. Disse er laget med ingredienser som hyaluronsyre og poly-L-melkesyre, som hjelper til med å «plumpe» det målrettede området av huden for å hjelpe midlertidig å jevne ut rynker. Hudfyllstoffer slites av etter flere måneder, og du må få flere injeksjoner for å opprettholde resultatene.

Botox

Også administrert ved injeksjoner, virker Botox (botulinumtoksin type A) ved å slappe av ansiktsmusklene som kan skape et stramt, rynket utseende. Selv om denne behandlingen er best kjent for øyerynker, kan den også være til fordel for linjer i leppe- og overleppeområdet, samt forbedre utseendet til marionettlinjer.

Laser mot hudoverflate

Laser hudresurfacing er en mer invasiv behandling for rynker. En hudlege bruker laser for å fjerne det ytre laget av huden din, noe som også utilsiktet kan føre til arrdannelse. Som andre hudpeelingsbehandlinger, må du gjenta prosedyren etter noen måneder.

Relatert: Tunge øyelokk og botox

Ansiktsløft

En kosmetisk kirurg kan anbefale en ansiktsløftning (rhytidectomy) for betydelige rynker i munnen som ikke reagerer godt på andre behandlinger. Denne prosedyren hjelper til med å jevne ut rynker og korrigere slapp hud via snitt, fettoverføringer og løfting av muskler og hudvev. Som annen kosmetisk kirurgi regnes en ansiktsløftning som en avansert prosedyre.

Forebygging av rynker rundt munnen

Forebygging er nøkkelen til å redusere synligheten av rynker rundt munnen. Her er noen tips for å forebygge disse linjene:

Bruk solkrem

Solskader er en av hovedårsakene til for tidlig aldring. Bruk en bredspektret solkrem med minst SPF 30 hver dag, selv om det er overskyet, for å beskytte huden mot skadelige UV-stråler.

Unngå røyking

Røyking fremskynder aldringsprosessen og bidrar til dannelse av rynker rundt munnen. Å slutte å røyke kan forbedre hudens utseende og helse betydelig.

Sov på ryggen

Å sove på siden eller magen kan føre til «sove-linjer» som kan bli permanente over tid. Prøv å sove på ryggen for å redusere presset på ansiktet og forhindre rynker.

Bruk fuktighetskrem

Hold huden fuktig ved å bruke en god fuktighetskrem daglig. Ingredienser som hyaluronsyre, glyserin og ceramider er spesielt gunstige for å opprettholde fuktighetsbalansen.

Konklusjon

Kjerringråd mot rynker rundt munnen tilbyr en rekke naturlige løsninger for å forbedre hudens utseende og redusere aldringstegn. Ved å kombinere en sunn livsstil, naturlige hjemmeremedier og ansiktsøvelser, kan man oppnå betydelige resultater. Selv om moderne behandlinger kan gi raskere effekter, gir kjerringråd en mer holistisk og naturlig tilnærming til hudpleie. Husk at konsistens og tålmodighet er nøkkelen til suksess med disse metodene.

Ved å følge rådene i denne artikkelen kan du ta kontroll over hudens helse og utseende, og forhåpentligvis oppnå en glattere og mer ungdommelig hud rundt munnen.

Referanser

 1. Angelo G. (2012). Essential fatty acids and skin health.
  https://lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health/essential-fatty-acids
 2. Chien AL, et al. (2016). Perioral wrinkles are associated with female gender, aging, and smoking: Development of a gender-specific photonumeric scale. DOI:
  http://dx.doi.org/10.1016/j.jaad.2015.11.042
 3. Dermal fillers approved by the Center for Devices and Radiological Health. (2018).
  https://www.fda.gov/medical-devices/cosmetic-devices/dermal-fillers-approved-center-devices-and-radiological-healthFacelift surgery. (n.d.).
  https://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/facelift
 4. Filling in wrinkles safely. (2017).
  https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/filling-wrinkles-safely
 5. Han X, Rodriguez D, & Parker TL. (2017). Biological activities of frankincense essential oil in human dermal fibroblasts.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5801908/
 6. Kazemi M, et al. (2020). Deep tissue wound healing potential of lavender essential oil and licorice extract in a nanoemulsion form: Biochemical, histopathological and gene expression evidences.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32204968
 7. Mayo Clinic Staff. (2019). Wrinkle creams: Your guide to younger looking skin.
  https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/wrinkles/in-depth/wrinkle-creams/art-20047463
 8. Shahinoor MD, et al. (2019). Sandalwood oil can be a miraculous tackle on skin aging, skin appearance, and wrinkled skin: A review.
  https://www.researchgate.net/publication/330193718_SANDALWOOD_OIL_CAN_BE_A_MIRACULOUS_TACKLE_ON_SKIN_AGING_SKIN_APPEARANCE_AND_WRINKLE_SKIN-A_REVIEW
 9. Telang PS. (2013). Vitamin C in dermatology.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383/
 10. Why does skin wrinkle with age? What is the best way to slow or prevent this process? (2005).
  https://www.scientificamerican.com/article/why-does-skin-wrinkle-wit/
 11. Wrinkles and other signs of sun-damaged skin can be treated. (n.d.).
  https://www.aad.org/public/everyday-care/sun-protection/sun-damaged/wrinkles-sun-damage-can-be-treated
 12. Wrinkle remedies. (n.d.).
  https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/anti-aging/wrinkle-remedies

Om forfatteren