Kjerringråd mot rumling i magen

Vi har alle opplevd det: Du sitter i et rom som er helt stille, og plutselig rumler magen høyt. Det kalles borborygmi, og oppstår under normal fordøyelse når mat, væske og gass passerer gjennom tarmene. Her får du kjerringråd mot rumling i magen.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Rumling i magen kan også være assosiert med sult, som antas å forårsake utskillelse av hormoner som utløser sammentrekninger i mage-tarmkanalen. Uten mat for å dempe lyden, ender du opp med den hørbare rumlingen som føles som om den kan høres en kilometer unna. Ufullstendig fordøyelse, langsom fordøyelse og inntak av visse matvarer kan alle bidra til borborygmi. Oftest er dette et normalt fenomen.

Drikk vann

Hvis du sitter fast et sted du ikke kan spise og magen rumler, kan vann bidra til å stoppe det. Vannet vil gjøre to ting: Det kan forbedre fordøyelsen og samtidig fylle magen for å lindre noen av sultreaksjonene.

Du bør drikke vann konsekvent gjennom dagen. Hvis du drikker alt på en gang, kan du ende opp med en skvulpelyd i stedet for rumling.

Spis sakte

Hvis magen din alltid ser ut til å rumle på møtet kl. 09.00, selv om du spiste tidligere, sørg for at du spiser saktere under frokosten. Dette vil faktisk hjelpe deg med å fordøye maten bedre, noe som kan forhindre rumling i magen.

Spis mer regelmessig

Dette er en annen løsning for kronisk rumling i magen. Hvis kroppen din konsekvent begynner å signalisere at det er på tide å spise før du er klar for et måltid, kan det hende du må spise oftere.

Mange har faktisk godt av å spise fire til seks små måltider om dagen i stedet for tre store. Dette forbedrer fordøyelsen og stoffskiftet, forhindrer rumling under fordøyelsen og bidrar til å forhindre at du blir sulten (som igjen forhindrer at sulten knurrer).

Tygg sakte

Når du spiser, tygg maten sakte og grundig. Ved å fullstendig pulverisere hver bit, gir du magen mye mindre arbeid å gjøre senere. Dette kan gjøre fordøyelsen mye lettere. Ved å tygge sakte, er det også mindre sannsynlig at du svelger luft, noe som forhindrer fordøyelsesbesvær og gass.

Begrense gassutløsende matvarer

Noen matvarer er mer sannsynlig å forårsake gass og fordøyelsesbesvær. Å unngå disse matvarene kan redusere rumling i magen som er forårsaket av gass som beveger seg gjennom tarmene betydelig.

Vanlige årsaker inkluderer mat som er vanskelig å fordøye som:

  • bønner
  • rosenkål
  • kål
  • brokkoli

Redusere inntak av sure matvarer

Mat og drikke med høy surhet kan bidra til rumlende mage, så å redusere inntaket kan bidra til å forhindre det. Dette inkluderer matvarer som sitrus, tomater og noen brus. Dette inkluderer også kaffe. Å begrense eller eliminere morgenkaffen kan bidra til å redusere magerumling som skjer noen timer senere. Prøv heller en kopp koffeinholdig te.

Ikke overspise

Overspising kan gjøre det vanskeligere for fordøyelsessystemet å gjøre jobben sin; det er derfor vi kan merke mer av fordøyelsen som skurrer etter store feriemåltider. Ved å fokusere på mindre porsjoner mer regelmessig gjennom dagen, og spise saktere (noe som lar kroppen registrere at den er mett), kan du lettere unngå overspising.

Gå etter at du har spist

Å gå etter et måltid hjelper fordøyelsen, og flytter mat gjennom magen og tarmene effektivt. Studier har vist at å gå rett etter et måltid, selv bare for en lett, relativt kort spasertur på et par kilometer, kan øke tømmingen av magen betydelig. Husk at dette ikke gjelder for intens eller høyintensiv trening – det er litt for mye umiddelbart etter et måltid.

Prøv å unngå angstutløsere

Vet du hvordan magen føles som om den er i knop når du er nervøs? Angst eller høye nivåer av kortvarig stress kan faktisk bremse magetømmingen (prosessen med at magen sender mat inn i tarmen), stoppe fordøyelsesprosessen og gi rumling i magen. Hvis du opplever høye nivåer av angst, prøv dyp pust for å roe sentralnervesystemet og redusere fysiske bivirkninger.

Redusere overflødig sukker i kostholdet ditt

Store mengder sukker – spesielt fruktose og sorbitol – kan forårsake diaré og flatus, og dermed øke rumling i magen.

Spis noe så snart du kjenner sulten

Den enkleste løsningen når du vet at du kjenner den kjente sulten er å spise noe med en gang. Spis noe lett, for eksempel en brødskive. Hopp over fet mat som potetgull. Disse er mer sannsynlig å forårsake gass eller fordøyelsesbesvær.

Relaterte artikler:

Hvordan bli kvitt luft i magen

Kjerringråd mot luft i magen

Referanser

Om forfatteren