Kjerringråd mot ørebetennelse

I denne artikkelen vil vi utforske en rekke naturlige og enkle metoder for å bekjempe ørebetennelse, samtidig som vi gir deg nyttige råd for å unngå at det oppstår igjen.

Ørebetennelse er en vanlig tilstand som rammer mange, spesielt barn, men også voksne kan oppleve dette smertefulle problemet. Ørebetennelse kan variere fra mild irritasjon til alvorlige infeksjoner som krever medisinsk behandling. For mange er førstevalget å oppsøke lege, men det finnes også flere kjerringråd som kan hjelpe til å lindre symptomene. I denne artikkelen vil vi utforske ulike kjerringråd mot ørebetennelse, vurdere deres effektivitet, og gi praktiske tips for hvordan de kan anvendes. Målet er å informere leserne om alternative metoder som kan benyttes i tillegg til konvensjonell behandling.

Hva er ørebetennelse?

Før vi går videre med kjerringrådene, er det viktig å forstå hva ørebetennelse faktisk er. Ørebetennelse, også kjent som otitis media, er en infeksjon eller betennelse i mellomøret. Dette er den vanligste øreinfeksjonen, spesielt blant barn. Typiske symptomer inkluderer øresmerter, feber, nedsatt hørsel og i noen tilfeller væskedrenering fra øret.

Det er to hovedtyper av ørebetennelse: akutt og kronisk. Akutt ørebetennelse oppstår plutselig og forsvinner vanligvis etter noen dager til en uke, mens kronisk ørebetennelse kan vedvare i lengre perioder og krever medisinsk oppfølging.

Relatert: Ørebetennelse hos barn uten feber

Kjerringråd mot ørebetennelse

Nå som vi har en grunnleggende forståelse av hva ørebetennelse er, la oss se på noen effektive kjerringråd for å lindre symptomene og forhindre gjentakelse av denne plagen.

1. Løkvarmekompress

En enkel, men effektiv metode for å lindre øresmerter er å bruke en løkvarmekompress. Del en løk i to og varm den i mikrobølgeovnen i noen sekunder. Plasser deretter den varme løken i et rent tøystykke og legg den mot øret i noen minutter. Løkens naturlige antibakterielle egenskaper kan bidra til å bekjempe infeksjonen, samtidig som varmen lindrer smertene.

2. Olivenolje

Olivenolje har antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaper som kan hjelpe mot ørebetennelse. Varm forsiktig opp noen dråper olivenolje og drypp dem i det infiserte øret. Ligg med hodet på siden i noen minutter for å la oljen renne inn i øret. Dette kan bidra til å myke opp ørevoks og lindre smerter.

3. Hvitløksolje

Hvitløk er kjent for sine kraftige antibakterielle egenskaper. Du kan lage hvitløksolje ved å knuse en hvitløksklode og blande den med litt olivenolje. Drypp noen dråper av denne blandingen i det infiserte øret og la det virke i noen minutter. Gjenta dette flere ganger om dagen for å bekjempe infeksjonen.

4. Te tre olje

Te tre olje er en annen naturlig olje som kan hjelpe mot ørebetennelse. Bland noen dråper te tre olje med en bærerolje som olivenolje eller mandelolje. Drypp blandingen forsiktig i øret og la det virke. Te tre olje har sterke antibakterielle egenskaper som kan bidra til å drepe infeksjonen.

5. Ingefær og honning

Ingefær og honning er kjent for sine betennelsesdempende egenskaper. Lag en ingefærte ved å koke ingefær i vann i noen minutter, og tilsett deretter en skje honning. Drikk teen flere ganger om dagen for å hjelpe kroppen med å bekjempe infeksjonen og lindre smertene.

Relatert: Hva hjelper mot ørebetennelse

6. Probiotika

Probiotika er gode bakterier som kan hjelpe med å opprettholde en sunn balanse i kroppen. Å ta probiotikatilskudd kan styrke immunforsvaret og bidra til å forebygge øreinfeksjoner. Spis også probiotisk mat som yoghurt og fermenterte grønnsaker for å opprettholde en sunn tarmflora.

7. Unngå røyk og allergener

Røyk og allergener kan irritere ørene og øke risikoen for øreinfeksjoner. Unngå passiv røyking, og prøv å minimere eksponeringen for allergener som pollen, støv og dyrehår. Dette kan bidra til å forebygge ørebetennelse, spesielt hos barn.

8. Hygiene

God hygiene er avgjørende for å forhindre øreinfeksjoner. Rengjør ørene regelmessig med en fuktig bomullsdott, men unngå å stikke noe inn i øregangen, da dette kan skade trommehinnen. Hold ørene tørre etter bading eller svømming ved å bruke ørepropper eller en hette.

9. Sove med hevet hode

Hvis du lider av ørebetennelse, kan det være lurt å heve hodet mens du sover. Dette bidrar til å redusere trykket i øret og kan lindre smertene. Du kan bruke ekstra puter eller en justerbar seng for å oppnå denne posisjonen.

10. Konsultere en lege

Selv om kjerringrådene kan være nyttige for å lindre symptomer på ørebetennelse, er det viktig å konsultere en lege hvis du opplever alvorlige eller langvarige symptomer. Legen kan gi deg råd om riktig medisinering og behandling som kan være nødvendig.

Relatert: Hvor lenge varer ørebetennelse

Vurdering av kjerringråd

Selv om mange av disse kjerringrådene har vært brukt i generasjoner, er det viktig å vurdere deres effektivitet og sikkerhet vitenskapelig. Noen råd har støttende forskning, mens andre primært bygger på folketradisjon. Det er også viktig å huske at kjerringråd ikke bør erstatte medisinsk behandling, spesielt i tilfeller av alvorlig infeksjon.

Ørebetennelse og antibiotika

Ørebetennelse kan være vondt, og retningslinjer for om det blir antibiotika for ørebetennelse har endret seg de siste årene. Det kan hende at barnet ditt ikke en gang får forskrevet antibiotika. Ikke alle ørebetennelser er bakterielle eller trenger reseptbelagte medisiner. Faktisk kan du finne alt du trenger i hjemmet, med behandlinger som:

 • kald eller varm kompress
 • olivenolje
 • nakkeøvelser
 • ingefær
 • hvitløk
 • hydrogenperoksyd

Relatert: Tette bihuler og dotter i ørene

Flere kjerringråd mot ørebetennelse

Her er noen kjerringråd for behandling av ørebetennelse.

Kald eller varm komprimering

Folk bruker ofte isposer eller varme kompresser, som en varmepute eller fuktig vaskeklut, for å lindre smerter. Det samme kan gjøres for ørebetennelse. Denne metoden er trygg for både barn og voksne. Plasser isposen eller varm komprimering over øret og veksle mellom varm og kald etter 10 minutter. Hvis du foretrekker enten kald eller varm, kan du bruke bare en kompress.

Sove uten å legge press på øret

Noen stillinger når du sover kan forverre smerter fra ørebetennelse, mens noen kan hjelpe med å lindre den. Sov med det berørte øret hevet i stedet for å la det vende ned mot puten. Du kan også sove med hodet hevet ved å bruke ekstra puter. Dette kan også hjelpe ørene å renne ut raskere.

Relatert: Hvordan bli kvitt dott i øret ved forkjølelse

Nakkeøvelser

Noen øreproblemer er forårsaket av trykk i øregangen. Visse nakkeøvelser kan brukes for å lindre dette presset. Halsrotasjonsøvelser er spesielt gunstige.

Følg disse trinnene for å utføre nakkerotasjonsøvelser:

 • Sitt rett opp med begge føttene flatt på bakken.
 • Rotere langsomt nakken og hodet til høyre, til hodet er parallelt med skulderen.
 • Rotere hodet den andre veien, til hodet er parallelt med venstre skulder.
 • Hev skuldrene høyt som om du prøver å dekke ørene med skuldrene.
 • Gjør bevegelsene sakte, hold dem forsiktig og strekker deg i en telling av fem, og slapp av.

Ingefær

Ingefær har naturlige betennelsesdempende egenskaper som kan bidra til å berolige smerter fra øreverk. Påføre ingefær-juice eller olje som ble varmet med ingefær i og rundt den ytre øregangen. Ikke legg det direkte i øret.

Hydrogenperoksyd

Hydrogenperoksid har blitt brukt som et naturlig middel mot ørebetennelse i mange år. For å bruke denne behandlingsmetoden, haflere dråper hydrogenperoksyd i det betente øret. La den være i flere minutter før du lar den renne ned i en vask. Skyll øret med rent, destillert vann.

Distraksjon

Hvis det er et barn som kjemper mot øreverk, gjør du ditt beste for å få dem komfortable ved å distrahere dem.

Det kan være lurt å:

 • sette på favorittfilmen
 • fargelegging
 • ta et boblebad med mange leker
 • la dem spille et spill på telefonen eller nettbrettet
 • spise favorittsnacks
 • finne andre ting de kan fokusere på

Denne metoden fungerer også for voksne. Unn deg en god bok eller en favorittfilm for å ta fokuset vekk fra ørebetennelsen.

Forebyggende tiltak mot ørebetennelse

I tillegg til de nevnte kjerringrådene for å lindre ørebetennelse, er det også viktig å vurdere forebyggende tiltak for å redusere risikoen for å utvikle denne smertefulle tilstanden. Her er noen nyttige tips for å beskytte deg selv og dine nærmeste mot ørebetennelse:

1. Amming

Amme babyen din i de første månedene av livet hennes kan hjelpe til med å styrke immunforsvaret hennes. Morsmelk inneholder antistoffer som kan beskytte mot infeksjoner, inkludert ørebetennelse. Hvis amming ikke er mulig, kan du vurdere å bruke en morsmelkerstatning som er beriket med lignende antistoffer.

2. Vaksinering

Noen typer ørebetennelser kan være forårsaket av bakterier som er påvirket av vaksiner. Sørg for at barnet ditt er oppdatert på vaksiner som pneumokokkvaksinen og influensavaksinen, da disse kan bidra til å redusere risikoen for øreinfeksjoner.

3. Unngå tåteflaske i sengen

Unngå å la barnet ditt sovne med en tåteflaske i munnen. Dette kan føre til at væske lekker inn i mellomøret og skaper et gunstig miljø for bakterievekst. Prøv å gi tåteflasken før sengetid og sørg for å fjerne den når barnet ditt har drukket.

4. Allergenkontroll

Hvis du eller barnet ditt har allergier, kan det være lurt å kontrollere disse så godt som mulig. Allergiske reaksjoner kan føre til betennelser i ørene, som igjen kan øke risikoen for ørebetennelse. Rådfør deg med en allergolog for å få hjelp til å identifisere og håndtere allergenene som påvirker deg.

5. Unngå passiv røyking

Barn som er utsatt for passiv røyking har en høyere risiko for øreinfeksjoner. Røyk irriterer ørene og gjør dem mer sårbare for infeksjoner. Derfor er det viktig å unngå røyking i nærheten av barn, spesielt i lukkede rom og i bilen.

6. Svømmeøre

Svømmeøre, eller ørebetennelse forårsaket av vann som har kommet inn i øregangen, er vanlig om sommeren. Bruk ørepropper eller en badehette for å forhindre at vann kommer inn i øret når du svømmer. Etter bading, tørk forsiktig ørene med en myk klut eller hårføner på lav varme for å fjerne eventuell gjenværende fuktighet.

7. Hold deg frisk

Generell helse og immunsystemets styrke spiller en viktig rolle i å unngå ørebetennelse. Sørg for å spise et balansert kosthold, få nok søvn, og oppretthold god hygiene for å redusere risikoen for infeksjoner generelt.

Når bør man oppsøke lege?

Selv om kjerringråd kan gi lindring, er det situasjoner hvor det er avgjørende å oppsøke lege:

 • Ved høy feber: Hvis feberen stiger over 38,5°C.
 • Alvorlig smerte: Hvis smertene er intense og ikke lindres av kjerringråd eller smertestillende medisiner.
 • Varighet: Hvis symptomene varer mer enn 48 timer uten bedring.
 • Utflod fra øret: Hvis det er væske, puss eller blod som kommer ut av øret.
 • Hørselsproblemer: Hvis det er betydelig nedsatt hørsel.

Konklusjon

Ørebetennelse kan være smertefullt og plagsomt, men heldigvis finnes det en rekke kjerringråd og forebyggende tiltak som kan hjelpe deg med å håndtere og forhindre denne tilstanden. Fra enkle naturlige midler som løkvarmekompresser og hvitløksolje til forebyggende tiltak som vaksinering og allergenkontroll, er det mange muligheter for å beskytte deg selv og dine kjære mot ørebetennelse.

Husk at det er viktig å oppsøke lege hvis symptomene vedvarer eller forverres, spesielt hvis det er feber eller utflod fra øret. En profesjonell medisinsk vurdering kan være nødvendig for å sikre at infeksjonen behandles riktig. Med riktig omsorg, forebygging og kunnskap om kjerringrådene, kan du redusere risikoen for ørebetennelse og opprettholde god ørehelse.

Om forfatteren

Legg inn kommentar