Å drikke mye vann er viktig for at nyrestein skal passere og forhindre at nye steiner dannes. Lær mer om andre kjerringråd mot nyrestein.
Nyrestein er en vanlig og smertefull tilstand som rammer mange mennesker. For de som søker naturlige alternativer til medisinsk behandling, finnes det en rekke kjerringråd som kan være verdt å prøve. Denne artikkelen gir en grundig oversikt over ulike kjerringråd mot nyrestein, basert på både tradisjonell visdom og nyere forskningsfunn. Målet er å informere leserne om praktiske løsninger og gi dem kunnskap som kan hjelpe i hverdagen.
Hva er nyrestein?
Nyrestein er harde avleiringer laget av mineraler og salter som dannes inne i nyrene. De kan variere i størrelse fra små korn til store steiner som kan fylle nyrebekkenet. De vanligste typene nyrestein inkluderer kalsiumoksalat, urinsyre, struvitt og cystinstein.
BLACK WEEK hos MILRAB! Opptil 60% rabatt på klær, sko og utstyr. Sikre deg tilbudene nå >>🏃💪
Symptomer på nyrestein
Symptomene på nyrestein kan variere avhengig av steinens størrelse og plassering, men vanlige symptomer inkluderer:
- Intense smerter i siden og ryggen, ofte strålende mot underlivet
- Smerter ved vannlating
- Rosa, rød eller brun urin
- Hyppig vannlating
- Kvalme og oppkast
Relatert: Kjerringråd mot luft i magen
Forebygging og behandling av nyrestein
Før vi går inn på kjerringråd, er det viktig å forstå grunnleggende prinsipper for forebygging og behandling av nyrestein. Drikke rikelig med vann er avgjørende, da det hjelper til med å fortynne urin og forhindre dannelse av steiner. Kostholdsendringer, som å redusere saltinntaket og begrense matvarer rike på oksalater (som spinat og nøtter), kan også være nyttig.
Kjerringråd mot nyrestein
Snakk med legen din før du går i gang med kjerringrådene mot nyrestein nedenfor. De kan vurdere om hjemmebehandling er riktig for deg, eller om det kan føre til ytterligere komplikasjoner. Hvis du er gravid eller ammer, bør du unngå å bruke midler. Legen din kan avgjøre om en juice kan gi bivirkninger for deg eller babyen din.
Sitronsaft
Du kan legge til ferskpressede sitroner i vannet ditt så ofte du vil. Sitroner inneholder sitrat, som er et kjemisk stoff som forhindrer dannelse av kalsiumstein. Citrat kan også bryte opp små steiner, slik at de lettere kan passere. En god del sitroner ville være nødvendig for å få en god effekt, men noen kan hjelpe litt. Sitronsaft har mange andre helsemessige fordeler. For eksempel hjelper det å hemme bakterienes vekst.
Basilikum juice
Basilikum inneholder eddiksyre, som hjelper til med å bryte nyresteinene og redusere smerter. Den er også full av næringsstoffer. Dette middelet har blitt brukt tradisjonelt for fordøyelsessykdommer og inflammatoriske lidelser. Det er antioksidanter og betennelsesdempende midler i basilikum, og det kan være nyttig for å opprettholde nyres helse. Bruk ferske eller tørkede basilikumblader til å lage en te og drikke flere kopper per dag. Du kan også juice fersk basilikum i en juicepresse eller legge den til en smoothie. Du bør ikke bruke medisinsk basilikumjuice mer enn seks uker av gangen.
Lenger bruk kan føre til:
- lavt blodsukker
- lavt blodtrykk
- økt risiko for blødning
Eplecidereddik
Eplecidereddik inneholder eddiksyre. Eddiksyre er med på å løse opp nyrestein. I tillegg til å spyle nyrene, kan eplecidereddik bidra til å lette smerter forårsaket av steinene. Det er mange andre helsemessige fordeler med eplecidereddik. For å høste disse fordelene, tilsett 2 ss eplecidereddik til rent vann. Drikk denne blandingen gjennom dagen. Du bør ikke konsumere for mye av denne blandingen per dag. Du kan også bruke den på salater, og gjøre den til din favoritt salatdressing. Hvis den svelges i større mengder, kan eplecidereddik føre til lave nivåer av kalium og osteoporose. Personer med diabetes bør utvise forsiktighet når de drikker denne blandingen. Overvåk blodsukkernivået nøye gjennom dagen.
Du bør ikke drikke denne blandingen hvis du tar:
- insulin
- digoxin (Digox)
- vanndrivende midler, for eksempel spironolakton (Aldactone)
Sellerijuice
Sellerijuice antas å fjerne toksiner som bidrar til dannelse av nyrestein, og har lenge vært brukt i tradisjonelle medisiner. Det hjelper også med å skylle ut kroppen, slik at steinene kan passere. Bland en eller flere selleristilker med vann, og drikk saften utover dagen.
Du bør ikke drikke denne blandingen hvis du har:
- en blødningsforstyrrelse
- lavt blodtrykk
- en planlagt operasjon
Du bør heller ikke drikke denne blandingen hvis du tar:
- levotyroxine (Synthroid)
- litium (litan)
- medisiner som øker solfølsomheten, for eksempel isotretinoin (Sotret)
- beroligende medisiner, for eksempel alprazolam (Xanax)
BLACK WEEK: Opptil 60% på klær, sko og ustyr hos MILRAB! Få tilbudene før de forsvinner >> ⏳🧥❄️
Granateplejuice
Granateplejuice har blitt brukt i århundrer for å forbedre den generelle nyrefunksjonen. Det vil tømme steiner og andre giftstoffer fra systemet ditt. Den er fullpakket med antioksidanter, som hjelper til med å holde nyrene sunne, og kan ha en rolle i å forhindre at nyrestein utvikler seg. Det senker også urinets surhetsnivå. Lavere surhetsnivå reduserer risikoen for fremtidige nyrestein. Det er ingen grense for hvor mye granateplejuice du kan drikke i løpet av dagen.
Du bør ikke drikke granateplejuice hvis du tar:
- medisiner endret av leveren
- blodtrykksmedisiner, for eksempel klortiazid (Diuril)
- rosuvastatin (Crestor)
Relatert: Kjerringråd mot halsbrann
Å holde seg hydrert er nøkkelen
Å drikke rikelig med væske er en viktig for at nyrestein skal passere og forhindre at nye steiner dannes. Ikke bare skyller væsken ut giftstoffer, det hjelper med å flytte steiner og korn gjennom urinveiene. Selv om vann alene kan være nok til å gjøre susen, kan det være en fordel å tilsette visse ingredienser.
Når du skal oppsøke legen din
Kontakt legen din hvis du ikke merker bedring innen seks uker, eller hvis du begynner å oppleve alvorlige symptomer som inkluderer:
- kraftig smerte
- blod i urinen
- feber
- frysninger
- kvalme
- oppkast
Legen din vil avgjøre om du trenger medisiner eller annen terapi for å hjelpe deg med å bli kvitt nyresteinene.
Vitenskapelig støtte for kjerringråd
Det er viktig å merke seg at selv om mange av disse kjerringrådene har blitt brukt i århundrer, er vitenskapelig bevis på deres effektivitet varierende. For eksempel, en studie publisert i Journal of Endourology fant at sitrat (fra sitronsaft) kan være effektivt for å forhindre dannelse av kalsiumoksalatsteiner (Fink, H., 2013). En annen studie i Phytotherapy Research fremhevet de antiinflammatoriske egenskapene til nesle, som kan være nyttige for nyrehelsen (Gul, M. Z., 2012).
Risikoer og bivirkninger
Selv om kjerringråd ofte betraktes som trygge, kan de ha bivirkninger eller interaksjoner med medisiner. For eksempel kan overdreven inntak av eplecidereddik føre til lavt kalium nivå og svekke beinhelsen over tid. Det er alltid lurt å konsultere med en helsepersonell før du starter en ny behandlingsmetode.
Kosthold og livsstilsendringer
Kosthold spiller en stor rolle i forebygging og behandling av nyrestein. Her er noen generelle retningslinjer for et nyrevennlig kosthold:
- Øk vanninntaket: Drikk minst åtte glass vann om dagen for å holde urinen fortynnet.
- Reduser saltinntaket: Unngå bearbeidet mat og reduser tilsetning av salt i maten.
- Begrens oksalatrik mat: Unngå matvarer som spinat, rødbeter, nøtter og sjokolade hvis du er utsatt for kalsiumoksalatsteiner.
- Spis sitrusfrukter: Sitroner, appelsiner og andre sitrusfrukter inneholder sitrat, som kan forhindre steindannelse.
- Øk fiberinntaket: Spis mer frukt, grønnsaker og fullkorn for å fremme generell helse og forebygge nyrestein.
Regelmessig fysisk aktivitet
Regelmessig trening er viktig for å opprettholde en sunn vekt og god nyrefunksjon. Overvekt er en risikofaktor for nyrestein, så det å holde seg aktiv kan bidra til å redusere risikoen.
Når bør man oppsøke lege?
Selv om kjerringråd kan være nyttige, er det viktig å vite når man bør søke medisinsk hjelp. Hvis du opplever intense smerter, blod i urinen, feber eller kvalme, bør du kontakte en lege umiddelbart. Nyrestein som ikke passerer av seg selv kan kreve medisinsk behandling som ESWL (ekstrakorporal sjokkbølge-litotripsi) eller kirurgi.
Referanser
Fink, H. (2013). The Role of Citrate in the Management of Kidney Stones. Journal of Endourology, 27(11), 1371-1375. https://doi.org/10.1089/end.2013.0455
Gul, M. Z., et al. (2012). Antioxidant and anti-inflammatory activities of Urtica dioica L. Phytotherapy Research, 26(12), 1817-1823. https://doi.org/10.1002/ptr.4638