Kjerringråd mot lungebetennelse

Denne artikkelen ser på kjerringråd mot lungebetennelse, deres påståtte effekter, og den vitenskapelige støtten for og mot disse metodene.

Lungebetennelse, eller pneumoni, er en infeksjon som inflammerer luftsekkene i en eller begge lungene, og kan forårsake symptomer som hoste, feber og pustevansker. Selv om moderne medisin har utviklet effektive behandlinger for lungebetennelse, har kjerringråd og naturlige remedier fortsatt en plass i mange hjem som et supplement til medisinsk behandling.

Hva er lungebetennelse?

Lungebetennelse er en infeksjon som forårsaker betennelse i luftsekkene i lungene. Disse luftsekkene kan fylles med væske eller puss, noe som forårsaker hoste med slim, feber, frysninger og pustevansker. Infeksjonen kan være forårsaket av en rekke organismer, inkludert bakterier, virus og sopp.

Symptomer

De vanligste symptomene på lungebetennelse inkluderer:

 • Hoste med grønt, gult eller blodig slim
 • Feber, ofte med frysninger
 • Pustevansker eller rask pust
 • Brystsmerter som forverres ved pusting eller hosting
 • Tretthet og svakhet

Årsaker

Lungebetennelse kan forårsakes av ulike mikroorganismer. De mest vanlige er bakterier (som Streptococcus pneumoniae), virus (som influensavirus), og sopp (som Pneumocystis jirovecii). Risikoen for å utvikle lungebetennelse øker med alder, svekket immunsystem, røyking, og underliggende kroniske sykdommer som astma og KOLS.

Relatert: Trene etter lungebetennelse

Kjerringråd mot lungebetennelse

Kjerringrådene erstatter ikke legen din og behandlingen han eller hun foreskriver. Du bør fortsette å følge legens anbefalinger mens du bruker disse komplementære terapiene. Les videre for å lære hvordan du kan bruke hjemmemedisiner for å lindre hoste, smerter i brystet og mer. Hvis symptomene dine forverres eller vedvarer utover forventet syn, må du kontakte legen din.

Hvis du hoster

Du kan utvikle en hoste ved begynnelsen av lungebetennelsen. Det kan være av og på i løpet av de første 24 timene, eller det kan utvikle seg i løpet av noen få dager. Hoste hjelper til med å befri kroppen din fra infeksjonen ved å fjerne væske fra lungene, slik at du ikke vil slutte å hoste helt. Men du vil få hosten ned, slik at den ikke forstyrrer hvile eller forårsaker ytterligere smerter og irritasjoner. Hosten din kan vedvare i noen tid under og etter bedring. Den bør avta betydelig etter omtrent seks uker.

Gurgle saltvann

Å gurgle med saltvann kan bidra til å bli kvitt noe av slimet i halsen og lindre irritasjon.

Gjør dette:

 • Løs 1/4 til 1/2 ts salt i et glass varmt vann
 • Gurgle blandingen i 30 sekunder, og spytt den helt ut
 • Gjenta minst tre ganger hver dag

Drikk varm peppermyntete

Peppermynte kan også bidra til å lindre irritasjon og utvise slim. Det er fordi det er en velprøvd dekongestant, betennelsesdempende og smertestillende middel. Hvis du ikke allerede har peppermyntete, kan du kjøpe posete på din lokale dagligvarebutikk. Og hvis du har fersk peppermynte, kan du enkelt lage din egen te ved å bruke hvilken som helst type mynte.

Slik lager du fersk te:

 • Vask og skjær friske mynteblader og legg dem i en kopp eller tekanne
 • Tilsett kokende vann og bratt i omtrent fem minutter
 • Sil og server med sitron, honning eller melk

Det kan være lurt å innånde aromaen av peppermyntete mens teen er rykende varm. Dette kan bidra til å rense neseveiene dine.

Vitenskapelig støtte: Mentol har vist seg å ha ekspektorerende og bronkodilaterende effekter som kan hjelpe til med å lette pustingen (Ekren, S., et al., 2014).

Hvis du har feber

Feberen din kan utvikle seg plutselig eller i løpet av noen få dager. Med behandling bør det avta i løpet av uken.

Påføre en lunken kompress

Du kan også bruke en lunken kompress for å avkjøle kroppen fra utsiden. Selv om det kan være fristende å bruke en kald komprimering, kan den plutselige temperaturendringen føre til frysninger. En lunken kompress gir en mer gradvis temperaturendring.

Slik lager du en kompress:

 • Fukt et lite håndkle eller vaskeklut med lunkent vann
 • Press ut overflødig vann og legg kompressen på pannen
 • Gjenta så ofte du vil

Hvis du har frysninger

Det kan komme frysninger før eller under feber. De avtar vanligvis etter at feberen har gått over. Dette kan vare opptil en uke, avhengig av når du begynte behandlingen.

Drikk varmt vann

Hvis peppermyntete ikke er din greie, vil et glass varmt vann gjøre nytten. Dette kan hjelpe deg med å holde deg hydrert og varm. Gjør en ekstra innsats for å få i deg nok væsker.

Ha i deg suppe

Ikke bare er en varm skål med suppe nærende. Det kan også bidra til å fylle på viktige væsker mens den varmer innenfra og ut.

Hvis du er kortpustet

Ved lungebetennelse kan pusten din plutselig bli rask og grunn, eller dette kan utvikle seg gradvis i løpet av noen få dager. Du kan til og med oppleve kortpustethet mens du hviler. Legen din kan ha foreskrevet medisiner eller inhalatorer for å avhjelpe. Hvis følgende forslag ikke hjelper, og pusten din blir enda grunnere, må du søke øyeblikkelig medisinsk hjelp.

Drikk en kopp kaffe

Å drikke en kopp kaffe kan også bidra til å lindre kortpustethet. Dette er fordi koffein er lik et bronkodilateringsmiddel som kalles teofyllin. De kan begge brukes til å åpne luftveiene i lungene, noe som kan bidra til å lindre symptomene dine. Effekten av koffein kan vare i opptil fire timer.

Hvis du har smerter i brystet

Brystsmerter kan komme plutselig eller i løpet av flere dager. Noe brystsmerter eller verk er forventet ved lungebetennelse. Med behandling avtar brystsmerter vanligvis innen fire uker.

Drikk en kopp gurkemeie

Gurkemeie har antiinflammatoriske egenskaper som kan hjelpe i smertelindring. Selv om eksisterende forskning dreier seg om andre former for smerte, er det antatt at effekten av dette også gjelder brystsmerter. Gurkemeie har også antioksidant og antimikrobielle egenskaper.

Slik lager du fersk gurkemeiete:

 • Tilsett 1 ts gurkemeiepulver i et par kopper kokende vann
 • Senk varmen og la det småkoke i 10 minutter
 • Sil og server med honning og sitron
 • Tilsett en klype svart pepper for økt opptak
 • Drikk så ofte du vil
 • Drikk en kopp ingefærte

Ingefær har også vist seg å ha betennelsesdempende og smertestillende egenskaper som gjør det nyttig for å redusere smerter. I likhet med gurkemeie, har ikke nåværende forskning på ingefær sett på effekten i forbindelse med brystsmerter, men det antas å ha smertelindrende effekt.

Slik lager du fersk ingefærte:

 • Skjær eller rasp noen få stykker fersk ingefær og legg den i en gryte med kokende vann
 • Senk varmen og la det småkoke i omtrent 20 minutter
 • Sil og server med honning og sitron
 • Drikk så ofte du vil

Flere kjerringråd mot lungebetennelse

Hvitløk

Hvitløk er kjent for sine antimikrobielle egenskaper og har vært brukt i folkemedisin i århundrer. Allicin, en forbindelse som frigjøres når hvitløk knuses, har vist seg å ha antimikrobielle effekter.

Hvordan bruke hvitløk

 • Rå hvitløk: Knus og spis 1-2 fedd rå hvitløk daglig.
 • Hvitløkste: Kok noen knuste hvitløksfedd i vann, la det trekke i noen minutter, og drikk det som te.

Vitenskapelig støtte: Studier har vist at allicin har antimikrobielle egenskaper, som kan bidra til å bekjempe infeksjoner (Harris, C. S., et al., 2001).

Ingefær

Ingefær har antiinflammatoriske og antioksidantegenskaper som kan hjelpe til med å redusere betennelse i luftveiene og støtte immunforsvaret.

Hvordan bruke ingefær

 • Ingefærte: Skjær fersk ingefær i skiver og kok det i vann. Drikk teen flere ganger daglig.
 • Ingefærjuice: Bland fersk ingefærjuice med honning for ekstra lindring av hals og hoste.

Vitenskapelig støtte: Ingefær har vist antiinflammatoriske effekter som kan hjelpe til med å lindre symptomer på luftveisinfeksjoner (Ali, B. H., et al., 2008).

Honning

Honning har antimikrobielle og beroligende egenskaper som kan hjelpe til med å lindre hoste og sår hals forbundet med lungebetennelse.

Hvordan bruke honning

 • Honning og varmt vann: Bland en spiseskje honning i et glass varmt vann og drikk det flere ganger om dagen.
 • Honning og sitron: Bland honning med sitronsaft i varmt vann for en beroligende drikk.

Vitenskapelig støtte: Studier har vist at honning kan være like effektivt som hostemedisin for å redusere nattlig hoste hos barn (Paul, I. M., et al., 2007).

Eukalyptus

Eukalyptusolje er kjent for sine ekspektorerende egenskaper, som kan hjelpe til med å løsne slim og lette pustingen.

Hvordan bruke eukalyptus

 • Eukalyptusinnånding: Tilsett noen dråper eukalyptusolje i en bolle med varmt vann og inhaler dampen.
 • Eukalyptusmassasje: Bland eukalyptusolje med en bærerolje og masser det på brystet og ryggen.

Vitenskapelig støtte: Eukalyptusolje har vist seg å ha antimikrobielle og ekspektorerende egenskaper som kan bidra til å lette luftveisplager (Sadlon, A. E., & Lamson, D. W., 2010).

Kombinasjon med konvensjonell behandling

Det er viktig å merke seg at kjerringråd bør brukes som et supplement til, ikke en erstatning for, konvensjonell medisinsk behandling. Antibiotika er ofte nødvendig for å behandle bakteriell lungebetennelse, og antivirale medisiner kan være nødvendig for virusinfeksjoner. Hvis du opplever alvorlige symptomer på lungebetennelse, som høy feber, alvorlige pustevansker eller brystsmerter, bør du oppsøke lege umiddelbart.

Fordeler med kombinasjonsbehandling

 • Redusert symptombyrde: Naturlige remedier kan bidra til å redusere symptomer og forbedre livskvaliteten under rekonvalesens.
 • Støtte til immunforsvaret: Mange kjerringråd inneholder ingredienser som kan styrke immunforsvaret og hjelpe kroppen med å bekjempe infeksjonen.

Forebygging av lungebetennelse

Forebygging er alltid bedre enn kur. Her er noen tiltak du kan ta for å redusere risikoen for å utvikle lungebetennelse:

Vaksinasjon

Vaksiner mot influensa og pneumokokker er tilgjengelige og anbefales spesielt for eldre voksne, små barn og personer med kroniske sykdommer.

Vitenskapelig støtte: Vaksinasjon har vist seg å være effektiv i å redusere forekomsten av lungebetennelse (Tomczyk, S., et al., 2014).

God hygiene

God håndhygiene kan forhindre spredning av infeksjoner. Vask hendene regelmessig med såpe og vann, og bruk alkoholbaserte hånddesinfeksjonsmidler når såpe og vann ikke er tilgjengelig.

Røykeavvenning

Røyking skader lungene og svekker immunforsvaret, noe som øker risikoen for luftveisinfeksjoner som lungebetennelse.

Vitenskapelig støtte: Studier har vist at røykere har høyere risiko for å utvikle lungebetennelse enn ikke-røykere (Baik, I., et al., 2000).

Sunn livsstil

En balansert diett, regelmessig mosjon og tilstrekkelig søvn er viktig for å opprettholde et sterkt immunsystem.

Konklusjon

Kjerringråd kan være nyttige som et supplement til konvensjonell medisinsk behandling for lungebetennelse. Naturlige remedier som hvitløk, ingefær, honning, eukalyptus og peppermynte har antimikrobielle og antiinflammatoriske egenskaper som kan bidra til å lindre symptomer og støtte helbredelsen. Det er imidlertid viktig å kombinere disse metodene med konvensjonell behandling og oppsøke lege ved alvorlige symptomer.

Forebygging gjennom vaksinasjon, god hygiene, røykeavvenning og en sunn livsstil er også avgjørende for å redusere risikoen for lungebetennelse. Ved å følge disse rådene kan du bidra til å beskytte deg selv og dine nærmeste mot denne potensielt alvorlige infeksjonen.

Om forfatteren

Legg inn kommentar