ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |Kjerringråd mot kløe i hodebunnen

Kløe i hodebunnen er en vanlig tilstand, som kan ha en rekke årsaker. Flass og en inflammatorisk hudtilstand kalt seboreisk dermatitt er de vanligste årsakene til kløende hodebunn. Her får du kjerringråd mot kløe i hodebunnen.

Seboreisk dermatitt kan være et resultat av stress, sesongmessige endringer, svingende hormoner eller en overvekst av gjær på huden. Flass kan være forårsaket av hodebunnen som er for tørr, fet hår og en rekke hudsykdommer.

Andre årsaker til kløe i hodebunnen inkluderer:

 • autoimmune lidelser, som psoriasis
 • soppinfeksjoner, som tinea capitis eller ringorm
 • allergisk reaksjon på et produkt som hårfarge
 • eksem
 • atopisk dermatitt
 • hodelus
 • stress eller angst
 • diabetes
 • helvetesild

Noen årsaker til kløende hodebunn krever medisinsk behandling. Kontakt fastlegen din hvis symptomene dine:

 • varer lenger enn en uke
 • inkludere smerter, sår eller hevelse
 • inkludere kløe så intens at det forstyrrer din evne til å sove eller fungere

Det er flere kjerringråd mot kløe i hodebunnen som kan være effektive, som ikke krever medisinsk behandling.

Eplecidereddik

Eplecidereddik har antibakterielle, anti-inflammatoriske og soppdrepende egenskaper. Det kan bidra til å redusere kløe forårsaket av tørr hud. Prøv å fortynne eplecidereddik i varmt vann og bruk det som en skylling etter sjamponering for å lindre flass og kløende hodebunn.

Økologisk kokosolje

Økologisk kokosnøttolje er naturlig utvunnet fra modne kokosnøtter. Den inneholder laurinsyre, et mettet fett som har antimikrobielle egenskaper. Laurinsyre hjelper huden å absorbere kokosnøttolje effektivt. Dette gjør det til en beroligende behandling for kløende hodebunn.

Kokosolje kan være nyttig for kløe i hodebunnen forårsaket av eksem. Det kan også være nyttig for å bekjempe hodelus. En studie fra 2010 analyserte den helbredende kraften til kokosnøttolje blandet med anis. Forskere fant at denne kombinasjonen var mer vellykket til å avluse og eliminere kløe i hodebunnen enn permetrin, en medisin som brukes til å behandle lus.

Peppermynteolje

Peppermynteolje kan være effektivt for å redusere flass og berolige hodebunnen, roe ned kløe. Prøv å fortynne den med en annen olje, for eksempel olivenolje, og massere den inn i hodebunnen før sjamponering. Du kan også bruke peppermyntete som skylling etter sjamponering.

Tea treolje

En essensiell olje som er tilgjengelig i helsekostbutikker, tea treolje har antimikrobielle, soppdrepende og antiseptiske egenskaper. Det har også anti-inflammatoriske effekter. Tea treolje kan virke irriterende på huden, så det er viktig å bruke den sparsomt eller fortynne den før bruk.

Prøv å tilsette 10 til 20 dråper tea treolje til en skånsom sjampo eller bland den med olivenolje og masser den direkte inn i hodebunnen. Tea tree olje kan bidra til å redusere eller eliminere kløe forbundet med flass, seboreisk dermatitt og hodelus.

Sink pyrition sjampo

En stor studie fant at personer med flass og seboreisk dermatitt har mer enn dobbelt så mye histamin på hodehuden enn de uten kløende hodebunn. Studien analyserte effekten av sjampoer som inneholder sinkpyrition på histaminnivåene. Deltakere med hodebunnskløe som brukte sinkpyrithion-sjampo hadde en betydelig reduksjon i histaminnivåer og i kløeintensitet.

Disse typene sjampo er lett tilgjengelige i apotek. Mengden sinkpyrition i hver sjampo varierer etter merke, så du må kanskje eksperimentere med flere for å finne den som fungerer best for deg.

Noen mennesker kan oppleve at daglig sjamponering gir mest kløe. Andre kan oppleve at dette er for tørt for hodebunnen. De kan finne større lindring av kløe i hodebunnen ved å sjamponere håret hver annen eller tredje dag i stedet for daglig.

Denne typen sjampo kan være gunstig for personer som har en kløe i hodebunnen på grunn av allergier, som gir en økning i histaminnivået. I tillegg til sin positive effekt på histamin, reduserer sinkpyrition også gjærvekst. Dette er en årsak til seboreisk dermatitt.

Salisylsyre

Sjampoer som inneholder salisylsyre er effektive til å behandle kløende hodebunn forårsaket av psoriasis og seboreisk dermatitt. Salisylsyre er en beta-hydroksysyre som finnes i eviggrønne blader og hvit piletrebark. Den har anti-inflammatoriske og antibakterielle egenskaper. Den er også i stand til å generere eksfoliering av huden, noe som kan gjøre den spesielt effektiv for de skjellete, kløende flekkene forbundet med psoriasis.

Sjampoer som inneholder denne ingrediensen kan variere etter styrke, så sørg for å lese etikettene og følge bruksanvisningen som er gitt. Noen salisylsyresjampoer krever lett massasje inn i hodebunnen under bruk, gjentatt daglig eller nesten daglig. Sjampoer med denne ingrediensen kan finnes i helsekostbutikker, online og i apotek.

Ketokonazol sjampo

Ketokonazol er et bredspektret antifungalt middel. Det er effektivt for å redusere malassezia-gjær. Dette er en sopp som kan bli for mye i hodebunnen og forårsake malassezia follikulitt, eller psoriasis i hodebunnen. Den er tilgjengelig på resept og også som en ingrediens i visse sjampoer.

Ketokonazol-sjampo kan redusere flass og kløe forårsaket av seboreisk dermatitt. Sjampoer kan ha 1 eller 2 prosent av ketokonazol som en aktiv ingrediens. De kan kreve forskjellige bruksteknikker, for eksempel daglig sjamponering eller sjamponering annenhver dag. Ikke bruk ketokonazol på åpne sår eller på hoven hud.

Selensulfid

Selensulfid er en infeksjonshemmende medisin som brukes til å behandle seboreisk dermatitt. Det virker ved å bremse veksten av gjær i hodebunnen. Den er tilgjengelig som sjampo og lotion. Det kan være foreskrevet av legen din eller funnet i kommersielt tilberedte produkter.

Den anbefalte dosen for reseptbelagte selensulfid er to ganger i uken de første to ukene, etterfulgt av en gang i uken i opptil en måned. Hvis du bruker et butikkkjøpt produkt som inneholder selensulfid, sørg for å følge instruksjonene på etiketten. Slutt å bruke det hvis irritasjon oppstår eller hvis symptomene dine forverres.

Er det noen bivirkninger med kjerringråd mot kløe i hodebunnen?

Hvis symptomene dine ikke avtar eller hvis de blir verre, snakk med legen din om medisinske behandlinger. Disse kan være mer effektive.

Eteriske oljer og de aktive ingrediensene i sjampo kan irritere hoven eller ødelagt hud. Ikke bruk ingredienser du har kjent allergi mot. Ikke behandle barn med noe produkt før du har fått barnelegens klarsignal.

Relaterte artikler:

Kjerringråd mot kløe i huden

Psoriasis hodebunn kjerringråd

Referanser

Om forfatteren