ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |Kjerringråd mot irritabel tarm

Irritabel tarm kan gi kramper, gass, forstoppelse, uforklarlig diaré eller en kombinasjon av disse. Lær mer om kjerringråd mot irritabel tarm.

Mange eldre menn sliter med irritabel tarm i mange år uten diagnose. De kan ha kramper, overdreven gass, oppblåsthet, forstoppelse eller anfall med uforklarlig diaré – eller en kombinasjon. Hvis disse problemene startet da du var mye yngre, har du sannsynligvis irritabelt tarmsyndrom (IBS).

IBS er vanligst hos personer i 30- og 40-årene; det kan imidlertid forekomme i alle aldre. Siden eldre individer, inkludert menn, har en tendens til å ha større problemer med forstoppelse eller diaré, er det spesielt viktig at de er klar over IBS. Den gode nyheten er at selv om irritabel tarm kan være ubehagelig og urovekkende, skader det ikke tarmen eller fører til en mer alvorlig tilstand, for eksempel betennelsestarm eller tykktarmskreft. Irritabel tarm kan ikke kureres, men det kan kontrolleres godt, så det ikke forstyrrer din generelle helse og livskvalitet.

Kjerringråd mot irritabel tarm

Det du spiser (og hva du ikke spiser) har størst innvirkning på irritabel tarm symptomer. Å unngå eller redusere trigger-mat som er forbundet med IBS-symptomer, er et godt første steg å ta. Disse inkluderer å kutte ned på eller unngå helt sjokolade, alkohol, koffein, meieriprodukter og stekt og fet mat. Du bør også vurdere å unngå søte drikker, inkludert fruktjuice og sportsdrikke.

Legen din vil kanskje at du fører en matdagbok og symptomoversikt for å identifisere problematiske matvarer og mengder. Målet er å finne hvilke matvarer som utløser irritabel tarm symptomene dine, slik at du kan begrense eller eliminere dem i kostholdet ditt.

Stressmestring

Alt du kan gjøre for å håndtere stressnivåene dine, kan hjelpe deg med å kontrollere din emosjonelle respons på irritabel tarm. Stress kan ikke bare utløse symptomer, men ofte gjøre dem verre og mer langvarige. Her er noen strategier som kan hjelpe mot IBS-relatert stress.

Yoga. En studie fra 2015 fant at personer med irritabel tarm som tok en times lang yogaklasse tre dager i uken i 12 uker, hadde mindre alvorlige symptomer og forbedret livskvalitet. Forskerne bemerket at kombinasjonen av yogastillinger og pustekontrolløvelser virket for å lindre stress og redusere angst relatert til irritabel tarm.

Meditasjon. I en studie fra 2015 deltok personer med irritabel tarm i et ukentlig avslapningsprogram som inkluderte meditasjons- og pusteøvelser, og ble oppfordret til å fortsette rutinen i 15 til 20 minutter hver dag hjemme. Etter ni uker rapporterte gruppen om mye lavere nivåer av IBS-relatert angst.

Kognitiv atferdsterapi (CBT). Målet med CBT er å hjelpe deg med å øke bevisstheten om tankene og atferden din, og lære hvordan du kan endre reaksjonene dine på stressende situasjoner. En studie fra 2015 fant at fire uker med CBT-økter reduserte symptomene blant IBS-pasienter, og at effekten varte i opptil tre måneder.

Relaterte artikler:

Kjerringråd mot luft i magen

Kjerringråd mot akutt forstoppelse

Om forfatteren

Legg inn kommentar