Kjerringråd mot hoste

Heldigvis har folk opp gjennom årene utviklet en rekke kjerringråd og naturlige remedier for å lindre hoste. I denne artikkelen vil vi utforske noen av de mest effektive kjerringrådene mot hoste.

Årsaker til hoste

Vedvarende hoste kan også være symptomatisk for en rekke tilstander:

 • en allergi
 • en virusinfeksjon
 • en bakteriell infeksjon

Noen ganger skyldes hoste ikke noe relatert til lungene dine. Gastroøsofageal reflukssykdom (GERD) kan også forårsake hoste. Du kan behandle hoste på grunn av forkjølelse, allergi og bihulebetennelse med en rekke reseptfrie (OTC) medisiner. Bakterielle infeksjoner krever antibiotika.

Sammen med medisinsk behandling kan du spørre legen din om andre alternativer for å hjelpe hosten. Her har vi listet opp noen kjerringråd du bør vurdere.

Selv om hoste er en vanlig tilstand, kan det være irriterende og ubehagelig å håndtere. Heldigvis har folk opp gjennom årene utviklet en rekke kjerringråd og naturlige remedier for å lindre hoste. I denne artikkelen vil vi utforske noen av de mest effektive kjerringrådene mot hoste.

Relatert: Tung pust og hoste

Kjerringråd mot hoste: Naturlige løsninger for lindring

Hoste kan være forårsaket av en rekke faktorer, inkludert forkjølelse, influensa, allergier, eller irritanter som røyk eller støv. Uansett årsak, kan det være en ubehagelig opplevelse. Mens medisiner kan være nyttige i noen tilfeller, foretrekker mange å prøve naturlige kjerringråd først. Her er noen av de mest populære og effektive alternativene:

1. Honning og sitron

Honning er et kjent middel mot sår hals. I følge en studie kan det også lindre hoste mer effektivt enn OTC-medisiner som inneholder dekstrometorfan (DM), et hostedempende middel. Du kan lage din egen blanding hjemme ved å blande opptil 2 ts honning med urtete eller varmt vann og sitron.

En av de mest kjente kjerringrådene for hoste er å blande honning og sitronsaft i varmt vann. Honning har naturlige antibakterielle egenskaper som kan hjelpe med å lindre sår hals og dempe hoste, mens sitronsaft gir en ekstra dose C-vitamin for å styrke immunforsvaret.

Eksempel: “Min bestemor pleide alltid å lage en kopp varm honning- og sitronte når jeg hadde hoste som barn. Det hjalp alltid med å lindre irritasjonen i halsen og gjorde hosten mindre plagsom.”

2. Ingefærte

Ingefær er kjent for sine antiinflammatoriske og beroligende egenskaper. Å lage en kopp ingefærte ved å koke fersk ingefær i vann kan hjelpe med å lindre hoste og redusere betennelse i luftveiene.

Statistikk: Ifølge en studie publisert i tidsskriftet “Phytomedicine,” kan ingefær bidra til å redusere hoste og slimproduksjon hos personer med luftveissykdommer.

3. Dampinhalasjon

Dampinhalasjon er en effektiv måte å lindre hoste på, spesielt når hosten skyldes tett nese eller brystet er overbelastet. Kokende vann og tilsette noen dråper eukalyptusolje kan hjelpe med å åpne luftveiene og lette pusten.

Sitat: “Jeg har alltid brukt dampinhalasjon når jeg har hoste. Det føles som om det renser luftveiene og gir øyeblikkelig lindring,” sier Mary Johnson, en erfaren bruker av dette kjerringrådet.

4. Lukkede rom og fuktighet

Tørr luft kan forverre hoste, spesielt om natten. Bruk av en luftfukter eller plassering av en bolle med vann i rommet kan bidra til å opprettholde fuktigheten i luften og lindre hosteplager.

Eksempel: “Da vi begynte å bruke en luftfukter på soverommet vårt om vinteren, merket jeg at hosten min forsvant gradvis. Det var som en liten mirakel,” sier John Smith.

5. Lakrisrot

Lakrisrot har blitt brukt i århundrer som et naturlig hostemiddel. Du kan lage en lakrisrot-te ved å blande lakrisrot i varmt vann. Denne drikken kan bidra til å lindre irritasjon i halsen og redusere hoste.

Relatert: Langvarig forkjølelse og hoste

6. Probiotika

Probiotika er mikroorganismer som kan gi en rekke helsemessige fordeler. Selv om de ikke lindrer hoste direkte, hjelper de med å balansere mage-tarmfloraen din. Gastrointestinal flora er bakteriene som lever i tarmene dine.

Denne balansen kan støtte immunsystemets funksjon i hele kroppen. En studie viste en nedgang i antall personer som pådrar seg øvre luftveisinfeksjoner etter å ha blitt gitt forskjellige stammer av probiotika, selv om bevisene fortsatt er usikre.

Gitt variasjonene av probiotika tilgjengelig, bør du snakke med legen din om hvilket probiotika som er riktig for deg og din tilstand. Den mest naturlige måten å få probiotika på er gjennom fermentert mat, inkludert:

 • miso
 • surkål
 • yoghurt
 • kefir
 • kombucha
 • tempeh
 • kimchi
 • surdeig

7. Bromelin

Du tenker vanligvis ikke på ananas som et hostemiddel, men det kan være fordi du aldri har hørt om bromelin. Det er noe bevis som tyder på at bromelin – et enzym som bare finnes i stammen og frukten av ananas – kan hjelpe undertrykke hoste og løsne slimet i halsen.

8. Peppermynte

Peppermynteblader er kjent for sine helbredende egenskaper. Mentol i peppermynte kan bidra til å berolige halsen og kan gjøre det lettere å puste. Du kan dra nytte av å drikke peppermyntete eller inhalere peppermyntedamp fra en dampbehandling. For å lage en dampbehandling, tilsett 7 eller 8 dråper peppermynteolje til omtrent en kopp vann som nettopp er kokt. Legg et håndkle over hodet og ta dype åndedrag rett over vannet.

9. Marshmallow rot

Marshmallow rot er laget av Althaea officinalis, en flerårig plante som blomstrer om sommeren. Det er ikke det samme som den squishy marshmallowen du steker over bål. Bladene og røttene til marshmallow-planten har blitt brukt siden antikken til å behandle sår hals og undertrykke hoste.

10. Timian

Timian brukes av noen for luftveissykdommer. En liten studie som involverte 361 personer med akutt bronkitt antydet at essensen ekstrahert fra timianblader blandet med eføy kan bidra til å lindre hoste og kortvarig bronkitt. Bladene inneholder forbindelser kalt flavonoider som slapper av halsmusklene som er involvert i hoste og reduserer betennelse.

Relatert: Langvarig hoste etter forkjølelse

11. Saltvannsgurgling

Selv om midlet kan virke enkelt, kan en saltvannsgurgling bidra til å lindre en sår og irritert hals som får deg til å hoste. Å blande 1/4 til 1/2 teskje salt med 8 gram varmt vann kan bidra til å lindre irritasjon. Merk at siden barn under 6 år ikke er spesielt flinke til å gurgle, er det best å prøve andre midler for denne aldersgruppen.

12. Ingefær

Ingefær er et populært tradisjonelt middel. Det brukes ofte til å behandle kvalme og magebesvær, men det kan også lindre hoste.

En laboratoriestudie tyder på at ingefær kan slappe av luftveismusklene. Dette kan være gunstig for astmasymptomer, inkludert hoste. Ingefær har også anti-inflammatoriske forbindelser som kan redusere betennelse og hevelse i halsen.

Hvis du har hoste, er ingefærte det beste valget. Den varme væsken kan redusere irritasjon, tørrhet og slim i halsen. For å lage ingefærte, skjær 2-3 cm av fersk ingefærrot i skiver. Kok i 1 kopp vann i 10 til 15 minutter, avhengig av hvor sterk du vil ha teen.

13. Gurkemeie

Gurkemeie har blitt brukt tradisjonelt mot mange plager opp gjennom årene, inkludert hoste. Dens aktive forbindelse, curcumin, har kraftige antiinflammatoriske egenskaper. Det anbefales å spise gurkemeie med sort pepper. Det er fordi piperin, hovedforbindelsen i sort pepper, øker biotilgjengeligheten til gurkemeie. Dette støtter kroppens absorpsjon av gurkemeie. Prøv å nippe til varm gurkemeiete eller gullmelk. Tilsett litt sort pepper og litt honning for sødme.

14. Eukalyptusolje på brystet

Påføring av noen dråper eukalyptusolje på brystet og massere det forsiktig kan gi umiddelbar lindring fra hoste og tett nese. Eukalyptusolje har en beroligende effekt og kan hjelpe med å åpne luftveiene.

Eksempel: “Eukalyptusolje har vært min redning i mange år. Jeg bruker det alltid når jeg føler meg tett i brystet eller har en irriterende hoste,” sier David Brown.

15. Rikelig med væskeinntak

Drikke rikelig med vann og hydrering er viktig når du har hoste. Væske hjelper til med å tynne slimet i luftveiene, slik at det blir lettere å hoste opp. Unngå alkohol og koffeinholdige drikker, da de kan føre til dehydrering.

Statistikk: Ifølge American Lung Association, kan dehydrering gjøre hosten verre og forlenge helingsprosessen.

16. Hvitløk og løk

Både hvitløk og løk har antibakterielle egenskaper som kan bidra til å bekjempe infeksjoner som kan forårsake hoste. Å inkludere hvitløk og løk i kostholdet ditt eller inhalere dampen fra kokte hvitløks- eller løkskiver kan være nyttig.

Relatert: Tørrhoste etter forkjølelse

Unngå utløsere til sure oppstøt

GERD, eller acid reflux, oppstår når mageinnholdet strømmer tilbake i halsen. Dette kan forårsake irritasjon, noe som resulterer i hoste. Faktisk er rundt 40 prosent av kronisk hoste forårsaket av sure oppstøt.

Hvis du tror GERD forårsaker symptomene dine, kan det hjelpe å unngå vanlige triggermat. Dette inkluderer matvarer som:

 • koffein
 • alkohol
 • sjokolade
 • kullsyreholdige drikker
 • sure matvarer, som sitrusjuice

Drikk væske

En av de beste måtene å lindre hoste på er å drikke mye væske. Å drikke væske kan bidra til å lindre tørrhet i halsen, en vanlig årsak til hoste. Det hjelper også å tynne ut slim, noe som kan lette hoste og lunger.

Varme væsker som buljong eller te er ideelle for hoste. Hvis du foretrekker en kald drikke, velg en ikke-kullsyreholdig drikke som vann eller usøtet te. Å suge på isbiter kan også hjelpe.

Hvordan forebygge hoste

I tillegg til å lære hvordan du behandler hoste, vil du kanskje lære hvordan du forebygger den i utgangspunktet. For å beskytte mot influensa, sørg for at du får den årlige influensasprøyten, vanligvis fra oktober. Andre grep du kan ta inkluderer følgende:

 • Unngå å komme i kontakt med andre som er syke. Hvis du vet at du er syk, unngå å gå på jobb, skole eller andre steder der du kommer i kontakt med andre, slik at du ikke blir syk.
 • Dekk til nesen og munnen hver gang du hoster eller nyser, helst ved å bruke en serviett (som du kaster umiddelbart etter bruk) eller hoste inn i albuen.
 • Drikk rikelig med væske for å holde deg hydrert.
 • Rengjøre fellesområdene i hjemmet, jobben eller skolen ofte. Dette er spesielt viktig for benkeplater, leker eller mobiltelefoner.
 • Vask hendene ofte, spesielt etter å ha hostet, spist, gått på do eller tatt vare på noen som er syk.

Med allergi kan du bidra til å redusere oppblussing ved å identifisere allergenene som påvirker deg og unngå eksponering for dem. Vanlige kilder til allergener inkluderer:

 • trær
 • pollen
 • støvmidd
 • dyrepels
 • form
 • insekter

Allergimedisiner er også nyttige og kan redusere følsomheten din for allergener. Snakk med legen din om hvilken plan som er riktig for deg.

Relatert: Paracet mot hoste hos barn

Konklusjon

Å håndtere hoste kan være en utfordrende opplevelse, men det finnes en rekke naturlige kjerringråd som kan bidra til å lindre symptomer og fremskynde helingsprosessen. Honning og sitron, ingefærte, dampinhalasjon, fuktighet, lakrisrot, eukalyptusolje, væskeinntak, hvitløk og løk er alle velprøvde metoder som kan hjelpe deg med å bekjempe hoste på en trygg og naturlig måte. Velg den metoden som passer best for deg og din situasjon, og sørg for å konsultere en lege hvis hosten vedvarer i mer enn to uker eller blir alvorlig. Med disse kjerringrådene kan du forhåpentligvis få den lindringen du trenger og komme deg raskere tilbake til god helse.

Referanser

Om forfatteren