Kjerringråd mot hard hud under føttene

Hard hud som dannes på føttene er fotens måte å naturlig eksfoliere og fjerne døde hudceller på. Lær mer om kjerringråd for å fjerne hard hud under føttene.

Hard hud kan bygge seg opp på grunn av mangel på fuktighet hvis føttene dine stadig er i lukkede sko eller sokker, eller på grunn av friksjon ved å gå eller løpe. Det kan også dannes hvis du ikke regelmessig pleier, eksfolierer eller skrubber føttene.

Hard hud på bunnen av foten kan virke tørr, sprukket eller løs. Det er vanligvis ikke smertefullt med mindre det er et resultat av fotsopp, eksem eller en annen type infeksjon. Hvis du mistenker at det er tilfelle, kontakt legen din for behandling. Ellers kan det være lurt å fjerne hard hud av kosmetiske årsaker eller fordi det er mer behagelig.

Kjerringråd mot hard hud under føttene

Pimpstein

En pimpstein er en naturlig lavastein som kan bidra til å fjerne død og hard hud fra føttene dine.

 • Dypp pimpsteinen i varmt vann. Du kan også bløtlegge føttene i varmt vann i 10 minutter for å myke dem opp.
 • Beveg steinen forsiktig i en sirkulær eller sideveis bevegelse rundt foten for å fjerne hard hud. Fokusere på å fjerne det øverste laget av huden og ikke hele området med hard hud, noe som vil bidra til å fremme sunn celleomsetning.
 • Påføre lotion eller olje etterpå for å myke opp føttene.

Bruk aldri pimpstein på skadede eller såre områder.

Relatert: Hvordan få bort hard hud under føttene

Parafinvoks

Mange salonger tilbyr parafinvoks som tillegg for en pedikyrbehandling. Parafinvoks er en myk voks som er smeltet ved en middels temperatur på rundt 51°C. Voksen bør ikke være varm nok til å brenne eller irritere huden din.

Du kan også gjøre en parafinvoksbehandling hjemme ved å bruke et parafinvoksbad, eller du kan smelte voksen i en kjele og deretter overføre den til en bolle for å dyppe føttene. Under en parafinvoksbehandling vil du dyppe føttene dine i voksen flere ganger. Etter at flere lag med voks er påført, pakk føttene inn i plast. Etter at voksen har stivnet, kan du fjerne voksen. Eventuell død hud på føttene dine vil bli fjernet sammen med voksen. Føttene dine skal føles myke etterpå.

Ikke bruk parafinvoks hvis:

 • du har dårlig blodsirkulasjon
 • du har utslett eller åpne sår på føttene
 • du har mistet følelsen i føttene, for eksempel fra diabetisk nevropati

Hvis du bruker parafinvoks hjemme, vær veldig forsiktig og overvåk temperaturen på voksen med et termometer.

Relatert: Fotvorte eller liktorn

Fotskrubb

De fleste apotek og apotek selger forskjellige fotskrubber over disk. Se etter en med granulat som hjelper til med å skrubbe bort hard hud. Eller du kan lage din egen ved å fortynne to spiseskjeer havsalt i like mengder babyolje og sitronsaft.

For å bruke en fotskrubb, påfør skrubben direkte på foten og gni forsiktig med håndflaten. Eller bruk med en fotskrubbebørste eller svamp for å fjerne hard hud. Skyll skrubben grundig med varmt vann etter bruk.

Havregrynskrubb

Du kan bruke havregryn til å lage en hjemmeeksfoliator for å fjerne hard hud på føttene. For å lage skrubben, bland like deler havregryn med rosevann eller melk for å lage en pasta.

 • Påføre skrubben på føttene og la stivne i opptil 20 til 30 minutter.
 • Bruk en fotbørste for å eksfoliere føttene.
 • Skyll med kaldt vann og la føttene tørke.
 • Påføre en fotkrem.

Utfør denne behandlingen annenhver dag for best resultat.

Relatert: Kjerringråd mot fotvorter

Epsom saltbløtlegging eller skrubb

Epsom salt er en krystallform av magnesiumsulfat. Magnesiumsulfat er en mineralforbindelse. Du kan dynke føttene i Epsom-salt som er oppløst i vann. Det kan hjelpe med å eksfoliere og jevne ut tørre, sprukne føtter. Dette kan igjen bidra til å fjerne hard hud.

 • Lag en Epsom saltbløtlegging ved å helle 1/2 kopp salt i et fotbad eller en full kopp i et badekar fullt av varmt vann.
 • Slapp av og bløtlegge i opptil 20 minutter.
 • Du kan bruke en pimpstein eller fotbørste etterpå for å fjerne tørr hud.

For å lage en Epsom saltskrubb for føttene, i dusjen eller badekaret, bland en håndfull Epsom salt med en spiseskje bad eller olivenolje i hånden eller på en badesvamp. Gni forsiktig over våt hud for å eksfoliere, myke opp og fjerne hard hud før du skyller av med vann.

Eddikbløttlegging

Eddikbløtlegging kan bidra til å myke føttene og tillate deg å fjerne hard, tørr eller sprukket hud. Du kan bruke nesten alle typer eddik. Eplecidereddik eller hvit eddik er populære alternativer, og du kan allerede ha dem på kjøkkenet.

Bruk kaldt vann for å lage bløtleggingen, da varmt vann kan tørke ut huden mer. Bruk 1 del eddik til 2 deler vann som en generell retningslinje. Bløtlegge føttene i 5 til 10 minutter. Etter bløtleggingen kan du bruke en pimpstein for å fjerne hard eller løs hud. Påføre fuktighetskrem, vaselin eller kokosnøttolje før du tar på sokker for å forsegle fuktighet etter å ha bløtlagt eddik.

Gjør kun denne behandlingen noen få ganger i uken, da den kan tørke ut huden ytterligere.

Relatert: Inngrodd tånegl og fotterapeut

Konklusjon

For å opprettholde sunne føtter er det viktig å ta vare på dem regelmessig, spesielt når det gjelder fjerning av hard hud. Hard hud kan utvikle seg på grunn av mangel på fuktighet, konstant bruk av lukkede sko eller sokker, eller fra friksjon forårsaket av aktiviteter som gåing eller løping. Den kan virke tørr, sprukket eller løs, men er vanligvis ikke smertefull med mindre det er et resultat av underliggende tilstander som fotsopp eller eksem.

For å fjerne hard hud, finnes det flere kjerringråd og hjemmebehandlinger som kan være nyttige. En vanlig metode er å bruke en pimpstein som forsiktig eksfolierer huden ved å fjerne det øverste laget av døde hudceller. Parafinvoks er en annen populær behandling som kan gjøres enten hjemme eller i salonger. Den myke voksen, når den påføres og fjernes, tar med seg død hud samtidig som den etterlater føttene myke og fuktige.

Fotskrubber er også effektive for å fjerne hard hud. Disse kan kjøpes over disk eller enkelt lages hjemme ved å blande havsalt med olje og sitronsaft. En annen hjemmelaget løsning er havregrynskrubb, som er laget av havregryn blandet med rosevann eller melk. Epsom saltbløtlegging og eddikbløtlegging er også populære metoder som kan bidra til å eksfoliere og myke opp hard hud.

Det er viktig å være forsiktig med hjemmebehandlinger, spesielt hvis man har underliggende helsemessige forhold som dårlig blodsirkulasjon eller diabetisk nevropati. Ved mistanke om infeksjon eller andre alvorlige tilstander, er det best å konsultere en lege før man starter behandling. Å følge instruksjonene nøye og være oppmerksom på kroppens reaksjoner er avgjørende for å oppnå best mulig resultat og unngå skade.

Referanser

Om forfatteren