Kilder til B12

Denne artikkelen vil utforske ulike kilder til B12, samt gi innsikt i hvordan du kan sikre tilstrekkelig inntak for optimal helse.

B12, også kjent som kobalamin, er en nøkkelingrediens for kroppens velvære. Det spiller en viktig rolle i dannelsen av røde blodlegemer, nervesystemets funksjon, og DNA-syntese. Mangel på B12 kan føre til alvorlige helseproblemer, inkludert anemi og nevrologiske lidelser. Derfor er det avgjørende å inkludere tilstrekkelige mengder B12 i kostholdet. Denne artikkelen vil utforske ulike kilder til B12, samt gi innsikt i hvordan du kan sikre tilstrekkelig inntak for optimal helse.

Hva er B12 og hvorfor trenger vi det?

B12-vitamin er et vannløselig vitamin som ikke kan produseres av kroppen vår, derfor må vi få det gjennom kostholdet eller kosttilskudd. Det spiller en avgjørende rolle i metabolismen av hver eneste celle i kroppen vår. B12 er spesielt viktig for dannelse av røde blodlegemer, nervesystemet, og DNA-syntese.

Vitamin B12 er et næringsstoff som hjelper til med å holde kroppens blod og nerveceller sunne og bidrar til å lage DNA, det genetiske materialet i alle cellene dine. Vitamin B12 bidrar også til å forhindre megaloblastisk anemi, en blodtilstand som gjør folk slitne og svake.

Hvor mye vitamin B12 trenger jeg?

Mengden vitamin B12 du trenger hver dag, avhenger av alderen din.

Naturlige kilder til B12

 1. Animalske produkter: Matvarer som kjøtt, fisk, fjærkre, egg og meieriprodukter er gode kilder til B12-vitamin. Lever, særlig lever fra dyr som storfe eller lam, er spesielt rik på B12. Sørg for å inkludere disse matvarene jevnlig i kostholdet ditt for å oppfylle ditt daglige B12-behov.
 2. Sjømat: Fisk som laks, ørret, makrell og sardiner er utmerkede kilder til B12. Skjell og skalldyr som reker, krabbe og muslinger inneholder også betydelige mengder av dette viktige vitaminet.
 3. Melkeprodukter og egg: Melk, ost og yoghurt er gode kilder til B12 for de som inkluderer meieriprodukter i kostholdet. Egg, spesielt eggeplommen, er også en pålitelig kilde til B12.

Vegetariske og veganske kilder til B12

 1. Berikede matvarer: Flere matvarer er beriket med B12 for å imøtekomme behovene til vegetarianere og veganere. Dette inkluderer plantebaserte melkealternativer som soyamelk, mandelmelk og havremelk, samt frokostblandinger og energibarer.
 2. Gjærbaserte produkter: Noen gjærbaserte produkter, som ølgjær, inneholder naturlig B12. Disse kan være et nyttig tillegg til kostholdet for å sikre tilstrekkelig inntak av vitaminet.

Relatert: B12 mangel og lavt stoffskifte

Kosttilskudd

For de som har vanskeligheter med å oppnå tilstrekkelig B12-inntak gjennom kostholdet alene, kan kosttilskudd være et nyttig alternativ. B12-tilskudd finnes i form av piller, tyggetabletter eller sublinguale spray. Det er viktig å følge anbefalte doseringsinstruksjoner og konsultere med helsepersonell før du tar kosttilskudd.

Hvilke matvarer gir vitamin B12?

Vitamin B12 finnes naturlig i et stort utvalg av animalsk mat, og produsenter legger det til noen forsterkede matvarer. Plantefôr har ingen vitamin B12 med mindre de er forsterket. Du kan få anbefalte mengder vitamin B12 ved å spise en rekke matvarer, inkludert følgende:

 • Fisk, kjøtt, fjærfe, egg, melk og andre meieriprodukter inneholder vitamin B12.
 • Muslinger og storfelever er noen av de beste kildene til vitamin B12.
 • Noen frokostblandinger, næringsgjær og andre matvarer er forsterket med vitamin B12.

For å finne ut om en mat har tilsatt vitamin B12, sjekk ernæringsfakta. Produsenter er ikke pålagt å oppgi vitamin B12 på etiketten hvis en matvare naturlig inneholder dette vitaminet.

Hva slags vitamin B12 kosttilskudd er tilgjengelig?

Vitamin B12 er tilgjengelig i multivitamin/multiminerale kosttilskudd, i B-komplekstilskudd og i kosttilskudd som bare inneholder vitamin B12. Det er vanligvis i en form som kalles cyanokobalamin. Andre vanlige former er adenosylkobalamin, metylkobalamin og hydroksykobalamin. Vitamin B12 er også tilgjengelig i en form som er oppløst under tungen din (kalt sublingual vitamin B12). Forskning har ikke vist at noen form for supplerende vitamin B12 er bedre enn de andre.

Mengden vitamin B12 i kosttilskudd varierer mye. Noen gir doser av vitamin B12 som er mye høyere enn anbefalte mengder, for eksempel 500 mcg eller 1000 mcg, men kroppen din absorberer bare en liten prosentandel av den. Disse dosene regnes som trygge. En reseptform av vitamin B12 kan gis som en injeksjon. Dette brukes vanligvis til å behandle vitamin B12-mangel. Vitamin B12 er også tilgjengelig på resept som en nesegel som sprayes inn i nesen.

Relatert: B12 når du er vegetarianer

Får jeg nok vitamin B12?

De fleste i Norge får nok vitamin B12 fra maten de spiser. Men noen mennesker har problemer med å absorbere vitamin B12 fra mat. Kroppen absorberer vitamin B12 fra maten i en to-trinns prosess. For det første skiller saltsyre i magen vitamin B12 fra proteinet det er knyttet til. For det andre kombineres det frigjorte vitamin B12 med et protein laget av magen, kalt indre faktor, og kroppen absorberer dem sammen.

Vitamin B12 i kosttilskudd er ikke knyttet til protein og krever ikke det første trinnet. Imidlertid må B12 i kosttilskudd kombineres med egenfaktor for å bli absorbert.

Personer med skadelig anemi, en autoimmun sykdom, kan ikke utgjøre noen egen faktor. Som et resultat har de problemer med å absorbere vitamin B12 fra mat og kosttilskudd.

Vitamin B12 -mangel rammer mellom 3% og 43% av eldre voksne. Legen din kan teste vitamin B12-nivået ditt for å se om du har mangel.

Enkelte grupper av mennesker får kanskje ikke nok vitamin B12 eller har problemer med å absorbere det:

 • Mange eldre voksne har ikke nok saltsyre i magen til å absorbere vitamin B12 som naturlig finnes i mat. Folk over 50 år bør få det meste av vitamin B12 fra forsterkede matvarer eller kosttilskudd fordi kroppen i de fleste tilfeller kan absorbere vitamin B12 fra disse kildene.
 • Personer med en autoimmun sykdom kalt atrofisk gastritt absorberer kanskje ikke nok vitamin B12 fordi de lager for lite saltsyre og egenfaktor i magen.
 • Personer med skadelig anemi gjør ikke den egenfaktoren som trengs for å absorbere vitamin B12. Som et resultat har de problemer med å absorbere vitamin B12 fra mat og kosttilskudd. Leger behandler vanligvis skadelig anemi med vitamin B12-injeksjon, selv om svært høye doser vitamin B12 gitt gjennom munnen også kan være effektive.
 • Personer som har hatt noen typer mage- eller tarmkirurgi (for eksempel for å gå ned i vekt eller for å fjerne deler av eller hele magen) lager kanskje ikke nok saltsyre og egenfaktor til å absorbere vitamin B12.
 • Personer med forstyrrelser i mage og tynntarm, for eksempel cøliaki eller Crohns sykdom, absorberer kanskje ikke nok vitamin B12.

Relatert: Hva er høye b12 verdier

Hva skjer hvis jeg ikke får i meg nok vitamin B12?

Kroppen din lagrer 1000 til 2000 ganger så mye vitamin B12 som du vanligvis spiser på en dag, så symptomene på vitamin B12 -mangel kan ta flere år å vises.

Hvis du har vitamin B12 -mangel, kan du føle deg sliten eller svak. Dette er symptomer på megaloblastisk anemi, som er et kjennetegn på vitamin B12-mangel. Du kan også ha blek hud, hjertebank, tap av matlyst, vekttap og infertilitet. Hender og føtter kan bli nummen eller kriblende, et tegn på nerveproblemer. Andre symptomer på vitamin B12-mangel inkluderer problemer med balanse, depresjon, forvirring, demens, dårlig hukommelse og ømhet i munn eller tunge.

Hos spedbarn inkluderer tegn på vitamin B12-mangel mangel på trives, forsinkelser i å nå de typiske milepæler i utviklingen og megaloblastisk anemi. Vitamin B12 -mangel kan skade nervesystemet selv hos mennesker som ikke har megaloblastisk anemi, så det er viktig å behandle en mangel så snart som mulig.

Betydningen av B12 og Helseeffekter av Mangel

B12-vitamin spiller en avgjørende rolle i flere viktige prosesser i kroppen vår. Mangel på dette vitaminet kan ha alvorlige konsekvenser for helsen vår. La oss se nærmere på noen av de helsemessige fordelene ved tilstrekkelig B12-inntak og hva som kan skje hvis vi ikke får nok av det.

B12 og energiproduksjon

B12 er nødvendig for å omdanne maten vi spiser til energi. Det er en viktig komponent i prosessen med å bryte ned fett og proteiner, som deretter brukes til å generere energi. Uten tilstrekkelig B12 kan vi oppleve tretthet, svakhet og generell slapphet.

B12 og nervesystemet

Vitamin B12 er avgjørende for helsen til nervesystemet vårt. Det hjelper til med dannelse og vedlikehold av myelin, en beskyttende substans som omgir nervefibrene og muliggjør effektiv nervekommunikasjon. Mangel på B12 kan føre til nerveskader og nevrologiske symptomer som nummenhet og prikking i hendene og føttene, balanseproblemer og hukommelsestap.

B12 og blodceller

En av de mest kjente effektene av B12-mangel er utvikling av anemi, en tilstand der kroppen ikke produserer tilstrekkelig friske røde blodlegemer. Dette kan føre til symptomer som blekhet, svimmelhet, kortpustethet og generell svakhet.

Grupper som er i risiko for B12-mangel

Mens B12-mangel kan påvirke alle, er det noen grupper som har økt risiko. Eldre voksne har ofte redusert evne til å absorbere B12 fra maten de spiser på grunn av lavere produksjon av magesyre. Personer med gastrointestinale lidelser som cøliaki eller Crohns sykdom kan også ha problemer med å absorbere B12 fra maten. Strengt vegetariske og veganske dietter kan føre til B12-mangel hvis de ikke inkluderer tilstrekkelige mengder berikede matvarer eller kosttilskudd.

Relatert: B12 mangel – konsekvenser

Hvordan sikre tilstrekkelig B12-inntak

For å sikre tilstrekkelig B12-inntak er det viktig å inkludere varierte kilder til vitaminet i kostholdet. For de som følger et vegetarisk eller vegansk kosthold, kan det være lurt å ta kosttilskudd eller nøye planlegge måltider for å inkludere nok berikede matvarer. Personer med økt risiko for B12-mangel bør diskutere muligheten for testing og eventuelle supplementbehov med en helsepersonell.

Testing for B12-mangel og anbefalinger

Å identifisere B12-mangel er viktig for å kunne håndtere det effektivt og forebygge potensielle helseproblemer. Det finnes flere diagnostiske tester tilgjengelig for å måle nivåene av B12 i kroppen, samt andre relevante indikatorer som kan avdekke mangeltilstander.

Diagnostiske tester

 1. Serum B12-test: Denne testen måler mengden B12 i blodet. Mens en lav B12-nivå kan indikere mangel, er det viktig å merke seg at nivåene av B12 i serum ikke alltid reflekterer kroppens totale B12-status nøyaktig.
 2. Methylmalonsyre (MMA) test: En økning i nivåene av MMA i blodet kan indikere B12-mangel. MMA er en forbindelse som bygger seg opp når B12-nivåene er lave, og testing av MMA kan være nyttig for å bekrefte en mistanke om B12-mangel.
 3. Homocystein test: Homocystein er en annen forbindelse som kan øke i kroppen ved B12-mangel. En høy homocysteinverdi kan være et tegn på både B12-mangel og folatmangel.

Anbefalinger for B12-inntak

De anbefalte daglige inntakene (RDI) av B12 kan variere avhengig av alder, kjønn og andre faktorer. Generelt sett er følgende retningslinjer nyttige:

 • For voksne og barn over 14 år: 2,4 mikrogram per dag.
 • Gravide kvinner: 2,6 mikrogram per dag.
 • Ammende kvinner: 2,8 mikrogram per dag.

Det er viktig å merke seg at disse anbefalingene kan variere basert på individuelle helsebehov og livsstilsfaktorer. Personer med økt risiko for B12-mangel bør kanskje vurdere å ta høyere doser eller ta kosttilskudd under veiledning av en helsepersonell.

Relatert: B12 kilder

Oppfølging og behandling

Hvis testing avslører en B12-mangel, vil behandlingen vanligvis inkludere B12-tilskudd, enten i form av orale kosttilskudd eller intramuskulære injeksjoner. I noen tilfeller kan det være nødvendig med regelmessig oppfølgingstesting for å overvåke responsen på behandlingen og sikre at B12-nivåene forblir innenfor et tilfredsstillende område.

Konklusjon

B12-vitamin er avgjørende for kroppens generelle helse og velvære. Manglende inntak av dette vitaminet kan føre til alvorlige helseproblemer som anemi, nevrologiske lidelser og generell svakhet. Det er viktig å være oppmerksom på kildene til B12 og ta nødvendige skritt for å sikre tilstrekkelig inntak gjennom kostholdet eller kosttilskudd. Ved å ta vare på kroppens B12-behov kan vi oppnå og opprettholde optimal helse og trivsel.

Referanser

Om forfatteren