Ketogent kosthold

Er et ketogent kosthold trygt? I medisin har ketogent kosthold blitt brukt i nesten 100 år til å behandle medisinresistent epilepsi, spesielt hos barn.

På 1970-tallet populariserte Dr. Atkins sin lavkarbohydratdiett for vekttap, som begynte med en veldig streng to-ukers ketogen fase. Gjennom årene har andre dietter innlemmet en lignende tilnærming for vekttap.

Hva er en ketogen diett?

I hovedsak er det en diett som får kroppen til å frigjøre ketoner i blodet. De fleste celler foretrekker å bruke blodsukker, som kommer fra karbohydrater, som er kroppens viktigste energikilde. I fravær av sirkulerende blodsukker fra maten begynner vi å bryte ned lagret fett i molekyler som kalles ketonlegemer (prosessen kalles ketose). Når du når ketose, vil de fleste cellene bruke ketonlegemer til å generere energi, til vi begynner å spise karbohydrater igjen. Skiftet, fra å bruke sirkulerende glukose til å bryte ned lagret fett som en energikilde, skjer vanligvis over to til fire dager med å spise mindre enn 20 til 50 gram karbohydrater per dag. Husk at dette er en svært individualisert prosess, og noen mennesker trenger et mer begrenset kosthold for å begynne å produsere nok ketoner.

Fordi det mangler karbohydrater, er et ketogent kosthold rikt på proteiner og fett. Det inneholder vanligvis rikelig med kjøtt, egg, bearbeidet kjøtt, pølser, oster, fisk, nøtter, smør, oljer, frø og fiberholdige grønnsaker. Fordi det kostholdet er så begrensende, er det veldig vanskelig å følge i det lange løp. Karbohydrater utgjør normalt minst 50% av det typiske norske kostholdet. En av de viktigste kritikkene av denne dietten er at mange mennesker pleier å spise for mye protein og fett av dårlig kvalitet fra bearbeidet mat, med svært lite frukt og grønnsaker. Pasienter med nyresykdom må være forsiktige, fordi denne dietten kan forverre tilstanden. I tillegg kan noen pasienter føle seg litt slitne i begynnelsen, mens noen kan ha dårlig ånde, kvalme, oppkast, forstoppelse og søvnproblemer.

Er et ketogent kosthold sunt?

Det er solide bevis som viser at et ketogent kosthold reduserer kramper hos barn, noen ganger like effektivt som medisiner. På grunn av disse nevrobeskyttende effektene er det reist spørsmål om mulige fordeler for andre hjernesykdommer som Parkinsons, Alzheimers, multippel sklerose, søvnforstyrrelser, autisme og til og med hjernekreft. Imidlertid er det ingen studier på mennesker som støtter anbefaling av ketose for å behandle disse tilstandene.

Vekttap er den viktigste grunnen til at mange går på ketogen diett. Tidligere undersøkelser viser gode bevis på et raskere vekttap når pasienter går på et ketogent eller en diett med veldig lite karbohydrater, sammenlignet med deltakerne på et mer tradisjonelt fettfattig kosthold, eller til og med et middelhavsdiett. Imidlertid ser den forskjellen i vekttap ut til å forsvinne over tid.

Et ketogent kosthold har også vist seg å forbedre blodsukkerkontrollen for pasienter med type 2-diabetes, i det minste på kort sikt. Det er enda mer kontrovers når vi vurderer effekten på kolesterolnivået. Noen få studier viser at noen pasienter har økt kolesterolnivået i begynnelsen, bare for å se kolesterolet falle noen måneder senere. Imidlertid er det ingen langsiktig forskning som analyserer effekten over tid på diabetes og høyt kolesterol.

Viktig om ketogent kosthold

Et ketogent kosthold kan være et interessant alternativ for å behandle visse forhold, og kan akselerere vekttap. Men det er vanskelig å følge, og kostholdet kan være tungt på rødt kjøtt og annen fet, bearbeidet og salt mat som er notorisk usunn. Vi vet heller ikke mye om den langsiktige effekten, sannsynligvis fordi dietten er så vanskelig å holde fast ved, at folk ikke kan spise på denne måten veldig lenge. Det er også viktig å huske at «jojo-dietter» som fører til vekttapssvingninger er assosiert med økt dødelighet. I stedet for å hoppe på den neste populære dietten som bare varer noen få uker til måneder (for de fleste som inkluderer et ketogent diett), prøv å omfavne endringer i kostholdet som er bærekraftige på lang sikt. Et balansert kosthold, rikt på fargerike frukter og grønnsaker, magert kjøtt, fisk, fullkorn, nøtter, frø, olivenolje og mye vann ser ut til å ha den beste effekten for et langt og sunnere liv.

Relaterte artikler:

Ketogen diett

Ketogen diett matplan

Om forfatteren