Ketogen diett

Den ketogene dietten er et kosthold veldig lavt på karbohydrat og fett, som deler mange likheter med Atkins og lavkarbokosthold.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Hva er et ketogent kosthold?

Et ketogent kosthold innebærer drastisk å redusere karbohydratinntaket og erstatte det med fett. Denne reduksjonen i karbohydrater setter kroppen din i en metabolsk tilstand som kalles ketose. Når dette skjer, blir kroppen din utrolig effektiv til å forbrenne fett for energi. Det gjør også fett til ketoner i leveren, som kan levere energi til hjernen. Ketogene dietter kan føre til massive reduksjoner i blodsukker og insulinnivå. Dette, sammen med økte ketoner, har mange helsemessige fordeler.

Det er flere versjoner av ketogen diett, inkludert:

 • Standard ketogen diett: Dette har et veldig lavt karbohydratinnhold, moderat med protein og høyt fettinnhold. Den inneholder vanligvis 75% fett, 20% protein og bare 5% karbohydrater.
 • Syklisk ketogent diett: Denne dietten involverer perioder med høyere karbohydratpåfyll, for eksempel 5 ketogene dager etterfulgt av 2 høykarbodager.
 • Målrettet ketogen diett: Denne dietten lar deg legge til karbohydrater rundt treningsøktene.
 • Høyprotein ketogen diett: Dette ligner på et standard ketogent diett, men inkluderer mer protein. Forholdet er ofte 60% fett, 35% protein og 5% karbohydrater.

Imidlertid er det bare standard og høyprotein ketogene dietter som har blitt studert grundig. Sykliske eller målrettede ketogene dietter er mer avanserte metoder og brukes primært av kroppsbyggere eller idrettsutøvere.

Ketogene dietter kan hjelpe deg med å gå ned i vekt

Et ketogent kosthold er en effektiv måte å gå ned i vekt og redusere risikofaktorer for sykdom. Faktisk viser forskning at det ketogene dietten er langt bedre enn den ofte anbefalte fettfattige dietten. Dessuten er kostholdet så mettende at du kan gå ned i vekt uten å telle kalorier eller spore matinntaket ditt. En studie fant at folk på et ketogen diett mistet 2,2 ganger mer vekt enn de som hadde et kaloribegrenset fettfattig kosthold. Triglyserid- og HDL-kolesterolnivået forbedret seg også. En annen studie fant at personer på ketogen diett gikk ned 3 ganger mer i vekt enn de på dietten som ble anbefalt av Diabetes UK.

Det er flere grunner til at et ketogent diett er bedre enn et fettfattig kosthold, inkludert økt proteininntak, som gir mange fordeler. Økte ketoner, lavere blodsukkernivå og forbedret insulinfølsomhet kan også spille en nøkkelrolle.

Andre helsemessige fordeler med ketogen diett

Det ketogene dietten oppsto faktisk som et verktøy for behandling av nevrologiske sykdommer som epilepsi.

Studier har nå vist at dietten kan ha fordeler for en rekke forskjellige helsemessige forhold:

 • Hjertesykdom: Det ketogene dietten kan forbedre risikofaktorer som kroppsfett, HDL-kolesterolnivå, blodtrykk og blodsukker.
 • Kreft: Dietten brukes for tiden til å behandle flere typer kreft og langsom tumorvekst.
 • Alzheimers sykdom: Ketodietten kan redusere symptomene på Alzheimers sykdom og redusere progresjonen.
 • Epilepsi: Forskning har vist at ketogen diett kan forårsake massiv reduksjon av anfall hos epileptiske barn.
 • Parkinsons sykdom: En studie fant at dietten bidro til å forbedre symptomene på Parkinsons sykdom.
 • Polycystisk ovariesyndrom: Det ketogene dietten kan bidra til å redusere insulinnivået, noe som kan spille en nøkkelrolle i polycystisk ovariesyndrom.
 • Hjerneskader: En dyrestudie fant at dietten kan redusere hjernerystelse og hjelpe med restitusjon etter hjerneskade.

Relaterte artikler:

Ketogen diett matplan

Hva er ketose

Om forfatteren