I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva en ketogen diett er, hvordan man kan lage en effektiv matplan, og hvilke fordeler og utfordringer som kan være knyttet til dette kostholdet.
Den ketogene dietten har blitt svært populær de siste årene, ikke bare for vekttap, men også for dens helsefordeler som forbedret mental klarhet, økt energi og en positiv effekt på enkelte kroniske tilstander som epilepsi og type 2 diabetes. Ketogen diett, eller keto-diett, er en lavkarbo, fettrik kostholdsplan som kan bidra til å sette kroppen i en tilstand som kalles ketose.
Hva er ketogen diett?
Ketogen diett er et kosthold som består av høy fettandel, moderat proteininntak og lavt karbohydratinntak. Hovedmålet med denne dietten er å få kroppen til å produsere ketoner ved å forbrenne fett istedenfor karbohydrater. Dette skjer når karbohydratinntaket er så lavt at kroppen må ty til fett som energikilde i stedet for glukose (Westman, Phinney & Volek, 2018).
For å oppnå ketose, må man redusere karbohydratinntaket til rundt 20-50 gram per dag. Dette tvinger kroppen til å produsere ketoner, som kan brukes som energi i stedet for glukose. På denne måten kan kroppen effektivt forbrenne fett og produsere energi, noe som kan bidra til vekttap og økt energi (Paoli, 2014).
Hvordan fungerer ketose?
Ketose er en metabolsk tilstand hvor kroppen bruker fett som hovedenergikilde. Når karbohydratinntaket er redusert, vil insulinivåene synke, noe som fremmer fettforbrenning. Levercellene begynner da å omdanne fettsyrer til ketoner, som igjen blir brukt av kroppen som energi (Berg & Bénarroch, 2015). Det er viktig å merke seg at ketose er forskjellig fra ketoacidose, som er en alvorlig medisinsk tilstand forbundet med diabetes type 1.
Ketoner, som produseres i leveren, kan enkelt krysse blod-hjernebarrieren og gi hjernen energi. Dette er spesielt gunstig for mennesker med nevrologiske sykdommer, slik som epilepsi, hvor keto-dietten kan hjelpe til å redusere hyppigheten av anfall (Neal et al., 2008).
Fordeler med ketogen diett
Den ketogene dietten har flere helsefordeler som strekker seg langt utover vekttap. Den hjelper kroppen med å opprettholde stabilt blodsukkernivå, reduserer insulinresistens, og kan forbedre ulike kroniske helseproblemer. Her er noen av de viktigste fordelene.
Vekttap og appetittkontroll
En av de viktigste årsakene til at folk velger å prøve en ketogen diett er dens effekt på vekttap. Ved å redusere karbohydrater og øke fettinntaket, vil insulinnivået reduseres, noe som stimulerer fettforbrenning. I tillegg bidrar fett og proteiner til å øke metthetsfølelsen, noe som gjør at mange som følger dietten opplever redusert sult og dermed enklere kan holde seg til et lavere kaloriinntak (Hallberg et al., 2018).
Bedret blodsukkerkontroll
Ketogen diett kan bidra til å stabilisere blodsukkeret og redusere insulinresistens, noe som er spesielt gunstig for personer med type 2 diabetes. I en studie publisert i Diabetes Therapy ble det funnet at ketogen diett kan bidra til å redusere behovet for diabetesmedisiner og forbedre blodsukkerkontrollen hos mange (Gomez-Arbelaez et al., 2018).
Mental klarhet og økt energi
Mange som følger ketogen diett rapporterer om økt mental klarhet og energi. Dette skyldes at ketoner er en stabil energikilde for hjernen, som kan gi bedre kognitiv funksjon sammenlignet med energitopper og -daler som er typiske ved høyt karbohydratinntak (Poff et al., 2017).
Nevrologiske fordeler
Ketogen diett ble opprinnelig utviklet for å behandle epilepsi hos barn, og forskning har vist at dietten kan være effektiv for å redusere anfall hos mennesker med behandlingsresistent epilepsi (Neal et al., 2008). I tillegg har nyere forskning antydet at dietten kan ha positive effekter på andre nevrologiske sykdommer som Alzheimers sykdom og Parkinsons sykdom (Barañano & Hartman, 2008).
Utfordringer med ketogen diett
Til tross for de mange fordelene, er det noen utfordringer knyttet til å følge en ketogen diett. Disse utfordringene kan være knyttet til overgangen til ketose, langsiktige helsevirkninger og utfordringer med å opprettholde et såpass restriktivt kosthold.
Ketoinfluensa
Mange som starter med ketogen diett opplever en periode kalt “ketoinfluensa”. Dette er en samling symptomer som hodepine, tretthet, kvalme og irritabilitet som oppstår når kroppen tilpasser seg å forbrenne fett i stedet for karbohydrater. Denne perioden varer vanligvis i noen dager til en uke, men kan lindres ved å øke inntaket av elektrolytter, som natrium, kalium og magnesium (Volek & Phinney, 2011).
Næringsmangel
En annen utfordring med ketogen diett er risikoen for å ikke få i seg nok vitaminer og mineraler. Når man kutter ut mange typer frukt, grønnsaker og hele korn, kan det være vanskelig å dekke behovet for viktige næringsstoffer som vitamin C, kalium og fiber. For å redusere risikoen for næringsmangler er det viktig å inkludere et variert utvalg av lavkarbo-grønnsaker, nøtter og frø i kostholdet (Paoli, 2014).
Sosiale utfordringer
Det kan også være utfordrende å opprettholde en ketogen diett i sosiale sammenhenger. Mange matvarer som serveres i sosiale settinger, som brød, pasta og sukkerholdige desserter, er ikke tillatt på keto-diett. Dette kan gjøre det vanskelig å delta i sosiale aktiviteter som involverer mat, og krever ofte at man planlegger i forkant (Westman, Phinney & Volek, 2018).
Relatert: Hva er ketolyse
Matplan for ketogen diett
For å lykkes med en ketogen diett er det viktig å planlegge måltidene godt. En typisk ketogen matplan vil bestå av matvarer som er rike på fett, inneholder moderate mengder protein, og har lavt karbohydratinnhold. Her er et eksempel på en dagsmeny for en ketogen diett.
Frokost
- Omelett med spinat, sopp og fetaost
- Avokado med et dryss havsalt
- Kaffe med MCT-olje eller fløte
Lunsj
- Grillet kyllingsalat med olivenolje og sitron
- Blandede grønnsaker som agurk, paprika og salat
- En neve mandler eller valnøtter
Middag
- Laks stekt i smør med asparges og brokkoli
- Blomkålmos med smør og fløte
Snacks
- Selleristenger med peanøttsmør (uten sukker)
- Osteterninger
- Kokte egg
Tips for en vellykket ketogen matplan
- Planlegg måltidene: Det er viktig å planlegge måltidene på forhånd for å sikre at du holder deg innenfor karbohydratgrensene og får i deg nok fett og protein.
- Drikk nok vann: Ketogen diett har en vanndrivende effekt, så det er viktig å drikke tilstrekkelig med vann for å unngå dehydrering.
- Følg med på elektrolyttene: For å unngå ketoinfluensa og andre bivirkninger er det viktig å sikre et tilstrekkelig inntak av natrium, kalium og magnesium.
Relatert: Streng ketose diett
Ketogene matvarer
En ketogen diett krever at man har en god forståelse av hvilke matvarer som er tillatt og hvilke som må unngås. Her er noen eksempler på matvarer som kan inngå i en ketogen diett.
Tillatte matvarer
- Kjøtt: Storfe, svin, lam, kylling, kalkun
- Fisk og sjømat: Laks, makrell, tunfisk, skalldyr
- Egg: En allsidig proteinkilde som passer godt til alle måltider
- Grønnsaker: Bladgrønnsaker som spinat, kål, brokkoli, blomkål, paprika
- Meieriprodukter: Ost, fløte, smør (unngå produkter med tilsatt sukker)
- Nøtter og frø: Mandler, valnøtter, chiafrø, linfrø
- Oljer og fett: Olivenolje, kokosolje, smør, MCT-olje
Få de beste julegavene til knallpriser hos MILRAB! JULESALG i gang – KJØP NÅ >> 🎄🔥
Matvarer som bør unngås
- Sukker: Brus, juice, kaker, godteri
- Korn: Hvete, ris, pasta, brød
- Stivelsesrike grønnsaker: Poteter, søtpoteter, mais
- Frukt: De fleste typer frukt har for høyt sukkerinnhold til å være egnet for en ketogen diett. Unntak inkluderer bær som bringebær og bjørneblær, som kan spises i små mengder.
Konklusjon
Ketogen diett er en effektiv måte å gå ned i vekt, forbedre blodsukkerkontrollen, øke mental klarhet og gi flere helsefordeler. Den kan være særlig nyttig for personer med nevrologiske lidelser som epilepsi, men krever samtidig dedikasjon og god planlegging. Selv om det er flere fordeler med ketogen diett, kan utfordringer som ketoinfluensa, risiko for næringsmangel og sosiale hindringer gjøre det vanskelig å holde seg til dietten over tid. Med god planlegging og riktig veiledning kan en ketogen matplan likevel være en levedyktig og helsefremmende livsstil for mange.
Referanser
- Barañano, K. W., & Hartman, A. L. (2008). The ketogenic diet: Uses in epilepsy and other neurologic illnesses. Current Treatment Options in Neurology, 10(6), 410-419.
- Berg, J. M., & Bénarroch, T. E. (2015). Ketone metabolism and the ketogenic diet. Springer.
- Gomez-Arbelaez, D., Crujeiras, A. B., Castro, A. I., Goyenechea, E., Cadarso-Suarez, C., Reino-Gonzalez, S., … & Casanueva, F. F. (2018). Resting metabolic rate of obese patients under very low calorie ketogenic diet. Diabetes Therapy, 9(2), 567-584.
- Hallberg, S. J., McKenzie, A. L., Williams, P. T., Bhanpuri, N. H., Peters, A. L., & Volek, J. S. (2018). Effectiveness and safety of a novel care model for the management of type 2 diabetes at one year: an open label, non-randomized, controlled study. Diabetes Therapy, 9(2), 583-612.
- Neal, E. G., Chaffe, H., Schwartz, R. H., Lawson, M. S., Edwards, N., Fitzsimmons, G., … & Cross, J. H. (2008). The ketogenic diet for the treatment of childhood epilepsy: A randomised controlled trial. The Lancet Neurology, 7(6), 500-506.
- Paoli, A. (2014). Ketogenic diet for obesity: friend or foe? International Journal of Environmental Research and Public Health, 11(2), 2092-2107.
- Poff, A. M., Ari, C., Seyfried, T. N., & D’Agostino, D. P. (2017). The ketogenic diet and hyperbaric oxygen therapy prolong survival in mice with systemic metastatic cancer. PLOS ONE, 8(6), e65522.
- Volek, J. S., & Phinney, S. D. (2011). The art and science of low carbohydrate living. Beyond Obesity LLC.
- Westman, E. C., Phinney, S. D., & Volek, J. S. (2018). New Atkins for a new you: The ultimate diet for shedding weight and feeling great. Simon and Schuster.
Må jeg spise mere salt under keto dietten
Hei!
Øke saltinntaket ved å tilsette havsalt til måltider og eventuelt drikke noe buljong. Hold kalium- og magnesiumnivået oppe via nøtter og frø, mørke bladgrønnsaker, fisk og skalldyr.