Kardiovaskulær kondisjon

Mens kondisjonstrening er flott for å forbrenne kalorier og gå ned i vekt, forbedrer det også kardiovaskulær kondisjon. Lær mer om kardiovaskulær kondisjon.

Din kondisjonstrening refererer til hvor godt ditt hjerte, lunger og organer bruker, transporterer og bruker oksygen gjennom hele treningen. Din generelle kondisjon avhenger av forholdet mellom kardiovaskulærsystemet, luftveiene og skjelettsystemet.

Måling av kardiovaskulær kondisjon

For å kjenne til din kardiovaskulære kondisjon, må du måle det. En måte er å bare spore dine egne treningsøkter. Hold oversikt over aktiviteten du gjennomfører, hvor lenge du gjør det, og hvor hardt du jobber. Du kan da se etter trender.

Du kan bruke en pulsmåler for å være sikker på at du trener i pulssonen du ønsker, eller du kan være oppmerksom på frekvensen av opplevd anstrengelse. Bruk en skala fra 1 til 10 for å finne ut hvordan du føler deg på forskjellige intensitetsnivåer. Å trene i lett tempo ville være nivå 2 eller 3. Hvis du sprinter all-out, vil det være nærmere en 10.

Forbedre kardiovaskulær kondisjon

Å forbedre kondisjonen din er enkelt, men kanskje ikke alltid like lett å gjennomføre. Måten å får bedre kondisjon er å gjøre det regelmessig. Konsistens er hvordan du bygger utholdenhet og kondisjon, og det er en rekke måter å gjøre det på, inkludert følgende.

Trening med moderat intensitet

Denne typen aerob trening innebærer å løpe, gå, bruke elliptisk eller gjøre annen kardioaktivitet i moderat tempo i 20 eller flere minutter. Du bygger utholdenhet i hele kroppen, så vel som i hjertet og lungene for å kunne trene med lenger varighet.

Start med det du kan klare, selv om det er mindre enn 20 minutter. Legg noen minutter til hver treningsøkt, slik at du trener lenger og lenger mens du holder et moderat tempo. Når du kan trene kontinuerlig i 30 minutter, kan du begynne å trene på forskjellige intensitetsnivåer.

Intervalltrening

Intervalltrening innebærer å trene i perioder med hard intensitet, med pauser mellom hvert intervall. Intervalltrening kan hjelpe deg med å bygge utholdenhet raskere enn trening med moderat intensitet, spesielt hvis du anstrenger deg langt over komfortsonen din, omtrent på nivå 9 på den opplevde anstrengelsesskalaen nevnt tidligere.

Relaterte artikler:

Hva er kondisjon

Beste kondisjonstrening

Om forfatteren