Karbohydrater i vannmelon

Vannmelon kan gi flere helsemessige fordeler, inkludert lavere blodtrykk, forbedret insulinsensitivitet og redusert muskelsårhet.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Vannmelon

Vannmelonen (Citrullus lanatus) er en stor, søt frukt opprinnelig fra Sør-Afrika. Det er i slektsskap med cantaloupe, zucchini, gresskar og agurk. Vannmelon er fullpakket med vann og næringsstoffer, inneholder veldig få kalorier og er usedvanlig forfriskende. Dessuten er det en god kostholdskilde for både citrulline og lykopen, to kraftige planteforbindelser. Denne saftige melonen kan ha flere helsemessige fordeler, inkludert lavere blodtrykk, forbedret insulinsensitivitet og redusert muskelømhet. Mens vannmeloner hovedsakelig spises ferske, kan de også fryses, lages til juice eller tilsettes smoothies.

Relatert: Er vannmelon lavkarbo

Ernæringsfakta

Vannmelon består stort sett av vann (91%) og karbohydrater (7,5%). Frukten gir nesten ikke protein eller fett, og har veldig lite i kalorier. Næringsstoffene i 2/3 kopp (100 gram) rå vannmelon er:

 • Kalorier: 30
 • Vann: 91%
 • Protein: 0,6 gram
 • Karbohydrater: 7,6 gram
 • Sukker: 6,2 gram
 • Fiber: 0,4 gram
 • Fett: 0,2 gram

Karbohydrater

Vannmelon inneholder 12 gram karbohydrater per kopp (152 gram). Karbohydrater er stort sett enkle sukkerarter, som glukose, fruktose og sukrose. Vannmelon gir også en liten mengde fiber. Den glykemiske indeksen (GI) – et mål på hvor raskt mat øker blodsukkernivået etter måltider – i vannmeloner, varierer fra 72–80, noe som er høyt. Imidlertid er hver servering av vannmelon relativt lavt i karbohydrater, så å spise den bør ikke ha noen stor effekt på blodsukkernivået.

Relatert: Karbohydrater i bringebær

Fiber

Vannmelon er en dårlig kilde til fiber, og gir bare 0,4 gram per 2/3 kopp (100 gram). På grunn av fruktoseinnholdet anses det imidlertid for høyt av gjærbare kortkjedede karbohydrater. Å spise store mengder fruktose kan forårsake ubehagelige fordøyelsessymptomer hos individer som ikke helt kan fordøye dem, for eksempel de med fruktose malabsorpsjon.

Vitaminer og mineraler

Vannmelon er en god kilde til vitamin C og en anstendig kilde til flere andre vitaminer og mineraler.

 • Vitamin C. Denne antioksidanten er viktig for hudens helse og immunforsvar.
 • Kalium. Dette mineralet er viktig for blodtrykkskontroll og hjertehelse.
 • Kobber. Dette mineralet er det rikelig av i plantemat og mangler ofte i det vestlige kostholdet.
 • Vitamin B5. Også kjent som pantotensyre, finnes i nesten alle matvarer, til en viss grad.
 • Vitamin A. Vannmelon inneholder betakaroten, som kroppen din kan bli til A-vitamin.

Andre planteforbindelser

Vannmelon er en dårlig kilde til antioksidanter sammenlignet med andre frukter. Den er imidlertid rik på aminosyren citrulline og antioksidantlykopen, som gir mange fordeler for helsen.

Citrulline

Vannmelon er den rikeste kjente kostkilden til aminosyren citrulline. Den høyeste mengden finnes i den hvite skorpen som omgir kjøttet. I kroppen din blir citrulline omdannet til den essensielle aminosyren arginin. Både citrulline og arginin spiller en viktig rolle i syntesen av nitrogenoksid, som hjelper til med å senke blodtrykket ved å utvide og slappe av blodkarene dine. Arginin er også viktig for mange organer – for eksempel lungene, nyrene, leveren og immun – og reproduksjonssystemene, og har også vist seg å bedre sårheling. Selv om vannmelon er en av de beste kostholdskildene til citrulline, må du konsumere rundt 15 kopper (2,3 kg) på en gang for å oppfylle det daglige behovet for arginin.

Lykopen

KAMPANJER HOS MILRAB |

Vannmelon er den mest kjente, ferske kilden til lykopen, en kraftig antioksidant som er gir dens røde farge. Faktisk er fersk vannmelon en bedre kilde til lykopen enn tomater. Menneskelige studier viser at fersk vannmelonsaft er effektiv for å heve blodnivået av både lykopen og betakaroten. Kroppen din bruker lykopen til en viss grad for å danne betakaroten, som deretter omdannes til A-vitamin.

Relatert: Karbohydrater i blåbær

Helsemessige fordeler med vannmeloner

Vannmeloner og juicen er knyttet til flere helsemessige fordeler.

Lavere blodtrykk

Høyt blodtrykk er en viktig risikofaktor for kronisk sykdom og for tidlig død. Vannmelon er en god kilde til citrulline, som omdannes til arginin i kroppen din. Begge disse aminosyrene hjelper nitrogenoksidproduksjonen. Nitrogenoksid er et gassmolekyl som får de ørsmå musklene rundt blodårene til å slappe av og utvide seg. Dette fører til en reduksjon i blodtrykket. Tilskudd av vannmelon eller juice kan redusere blodtrykket og arteriell stivhet hos personer med høyt blodtrykk.

Nedsatt insulinresistens

Insulin er et viktig hormon i kroppen din og involvert i blodsukkerkontrollen. Insulinresistens er tilstanden der cellene dine blir resistente mot effekten av insulin. Dette kan føre til forhøyet blodsukkernivå og er knyttet til metabolsk syndrom og type 2 diabetes. Vannmelonsaft og inntak av arginin er assosiert med redusert insulinresistens i noen studier.

Nedsatt muskelsårhet etter trening

Ømhet i muskler er en kjent bivirkning av anstrengende trening. En studie viste at vannmelonsaft er effektiv til å redusere sårhet i muskler etter trening. Forskning på vannmelonsaft (eller citrulline) og treningsevne gir blandede resultater. En studie fant ingen effekt, mens en annen observerte forbedret ytelse hos utrente – men ikke godt trente – individer.

Om forfatteren

Legg inn kommentar