Karbohydrater i potet

Poteter har høyt innhold av stivelse og har av noen fått et dårlig rykte på grunn av populariteten til lavkarbo dietter.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Karbohydrater er imidlertid ikke dårlige for helsen din så lenge du tilpasser porsjonene dine. De er faktisk viktige som energikilde. Poteter er billige, allsidige, kan lagres i lange perioder, og er en god kilde til fiber, kalium og C-vitamin.

Næringsinnhold i poteter

Følgende ernæringsinformasjon er gitt for en middels bakt potet (173 g) med skall og uten tilsatt salt:

  • Kalorier: 159
  • Fett: 0,3 g
  • Natrium: 12 mg
  • Karbohydrater: 36,5 g
  • Fiber: 3,6 g
  • Sukker: 2,7 g
  • Protein: 3,6 g

Karbohydrater i poteter

Mens en middels potet har nesten 4 gram fiber, har den også nesten 37 gram karbohydrater. De fleste av karbohydratene er stivelse, og bare en liten mengde (under 3 gram) er sukker. Stivelse brytes raskt ned under fordøyelsen til sukker i blodomløpet, noe som resulterer i en rask økning i blodsukkernivået.

Den glykemiske indeksen til en mat er en indikator på matens innvirkning på blodsukkeret. Studier varierer, men poteter er gjennomsnittlig på 80-tallet, som er en høy glykemisk indeks. Til sammenligning har bordsukker en glykemisk indeks på 59, noe som gjør poteter mer glykemisk enn sukker. Varianter som nye, røde poteter er noe mindre glykemiske enn andre typer poteter.

En annen måte å representere den glykemiske effekten av mat er den glykemiske belastningen, som tar hensyn til serveringsstørrelsen. En middels potet klarer seg bedre her, med en moderat glykemisk belastning på 17. Men en stor potet har en glykemisk belastning på 29, er høyt.

Du kan unngå topper i blodsukkeret ved å servere poteter som en del av et balansert måltid. Et eksempel er et stykke laks med potetmos og en grønne bønner. Tilsetningen av protein fra laksen og fiber fra de grønne bønnene, bremser fordøyelsen og absorpsjonen av stivelsen.

Fett

Poteter har bare et spor av fett, og den lille mengden er delt mellom mettet og flerumettet fett. De har også spormengder av omega-3 fettsyrer og omega-6 fettsyrer. Som en grønnsak har de ikke kolesterol. Med mindre du legger til et pålegg med fett eller steker potetene dine, er de i utgangspunktet fettfrie.

Protein

Poteter har en liten mengde protein, men proteinet er av høy kvalitet på grunn av aminosyresammensetningen og fordøyeligheten. Dette betyr at proteinkvaliteten ligner på egg, og er faktisk høyere enn soyabønner og andre belgfrukter.

Vitaminer og mineraler

Poteter gir mange vitaminer og mineraler, inkludert vitamin C, vitamin B6 og kalium. De er en god kilde til folat, niacin, jern, magnesium, fosfor, kobber og mangan. For å få mest mulig mikronæringsstoffer, bør du spise potetskrellet så vel som poteten, da noen mikronæringsstoffer er mer konsentrert i skrellet.

Relaterte artikler:

Kikerter karbohydrater

Raske og trege karbohydrater

KAMPANJER HOS MILRAB |

Om forfatteren

Legg inn kommentar